
Gebiedsaanpak gaat door, maar besluiten zijn aan volgend kabinet
DEN HAAG (ANP) - Het volgende kabinet moet de besluiten gaan nemen, maar in afwachting daarvan probeert het Rijk wel zoveel mogelijk tempo te houden in de aanpak van het landelijk gebied. De komende zes weken kan iedereen - van burgers tot aan provincies - reageren op het onlangs gepubliceerde ontwerp van het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG). Alle input wordt voorgelegd aan het nieuwe kabinet, dat het NPLG moet vaststellen en ook gaat over de financiering daarvan.
"De terinzagelegging van het ontwerp-NPLG helpt om de besluitvorming hierop voor te bereiden", zegt een woordvoerster van demissionair minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof). "Doordat we dit nu doen, wordt geen tijd verloren met de gebiedsgerichte aanpak."
In het programma landelijk gebied staan de nationale en regionale doelen voor natuur, water, klimaat en stikstof. Van der Wal presenteerde in de zomer van 2022 de eerste opzet hiervan. De provincies, die grotendeels verantwoordelijk worden voor de uitvoering, hebben dit afgelopen jaar vertaald naar een regionale aanpak per gebied. Ze moesten afgelopen zomer een conceptversie van hun zogeheten PPLG inleveren. Op basis van de feedback die ze hierop kregen van het Rijk en de Ecologische Autoriteit, moeten de provincies voor 1 oktober een verbeterde versie maken. Het Rijk houdt "vooralsnog" vast aan die deadline. De provincie Zuid-Holland heeft al laten weten dit onhaalbaar te vinden, ook omdat nog onduidelijk is hoe alle plannen gefinancierd worden.
24,3 miljard euro
Het is de bedoeling dat hiervoor een transitiefonds van 24,3 miljard euro komt. De Eerste Kamer heeft dit na de val van het kabinet controversieel verklaard, dus is het voorlopig onzeker of het fonds er komt. "Het is aan het nieuwe kabinet om te kijken hoeveel geld er de komende jaren beschikbaar is en op welke manier de financiering van de PPLG's tot stand gaat komen", aldus de woordvoerster van Van der Wal. De provincies zeggen gezamenlijk bijna 60 miljard euro nodig te hebben.
Provincies morren al maanden over de trage voortgang van het proces, mede veroorzaakt door het uitblijven van een landbouwakkoord en de val van het kabinet. Volgens het ministerie komt er binnenkort wel wat geld aan. Het kabinet doet later deze maand een voorstel aan de Tweede Kamer om financiële middelen vrij te maken voor maatregelen die "een forse bijdrage aan de natuur-, water- en klimaatdoelen" kunnen leveren.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Met extra belastingvrijstellingen wil de VVD een koopwoning voor meer mensen bereikbaar maken. Starters moeten wat de liberalen betreft tot 75.000 euro belastingvrij kunnen sparen voor de koop van een eigen woning. Ook wil de partij de mogelijkheden verruimen voor ouders om voor dit doel belastingvrij te schenken aan hun kinderen.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De petitie van GroenLinks-PvdA tegen de twee strenge asielwetten is ruim 110.000 keer ondertekend. De wetten kregen vorige week steun van een meerderheid van de Tweede Kamer. De opstellers roepen mensen op om de petitie te ondertekenen om de Eerste Kamer - die de wetten na de zomervakantie behandelt - op andere gedachten te brengen.
21 uur geledenPARAMARIBO (ANP) - In het Surinaamse parlement is Jennifer Simons (71) zondagmiddag gekozen tot president. Omdat er geen tegenkandidaat was, gebeurde dat zonder stemming. Gregory Rusland is gekozen tot vicepresident." Op 16 juli neemt Simons de leiding van het land officieel over van Chan Santokhi. Zij zal leiding geven aan een coalitie van zes partijen.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Teun Struycken (Justitie, NSC) weet nog niet wat de strengere asielwet gaat betekenen voor het al nijpende cellentekort. De Tweede Kamer stemde na een chaotische dag in met de asielwet, waarin nu ook staat dat illegaliteit en hulp aan illegalen strafbaar zijn. Illegalen of helpers kunnen tot zes maanden celstraf krijgen, terwijl het kabinet vanwege het cellentekort nu al toestaat dat gevangenen tot twee weken eerder de cel mogen verlaten.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Thierry Aartsen (Milieu) is blij met het voorstel van het bedrijfsleven om jaarlijks minstens 115.000 ton gerecycled plastic in te kopen. Voorafgaand aan de ministerraad zegt de demissionaire VVD-bewindsman dat hij "nu eindelijk een keer die discussie kan gaan voeren."
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van 94 Tweede Kamerleden heeft voor de asielnoodmaatregelenwet gestemd na een avond waarin de fracties van NSC en SGP tot op het laatst onbeslist waren. De partijen hadden veel moeite met het wijzigingsvoorstel van de PVV over de strafbaarstelling van illegaliteit, omdat ze vreesden dat humanitaire hulp aan illegalen daardoor strafbaar zou worden.
4 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Een ruime meerderheid van 95 Kamerleden heeft voor de wet gestemd over een tweestatusstelsel. Hierin wordt geregeld dat vluchtelingen worden opgedeeld in twee groepen, waarvan er één minder rechten krijgt. Het is nog allerminst zeker of de wet ook op voldoende steun kan rekenen in de Eerste Kamer. Daar is de steun van het CDA belangrijk en die partij is tegen.
4 dagen geleden