Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gebied rond Tiel al in steentijd bewoond

Gebied rond Tiel al in steentijd bewoond

TIEL (ANP) - Het gebied rond Tiel was al in de steentijd bewoond. De oorspronkelijke bewoners trokken rond het begin van onze jaartelling weg na een grote overstroming. Ze sloegen in die tijd daarnaast op de vlucht voor de Romeinen, die hun legerplaatsen bij Tiel vulden met bevriende stammen. Dat concluderen archeologen, die jarenlang onderzoek hebben gedaan naar de vele vondsten die zijn gedaan bij een van de grootste opgravingen ooit in Nederland.

Vijf verschillende archeologische bureaus gingen in 2016 bij het huidige bedrijventerrein Medel in Tiel aan de slag. Dat bedrijvenpark wordt uitgebreid, maar de gemeente en provincie Gelderland vermoedden al dat er archeologische resten te vinden zouden zijn. In 2017 bleek het gebied een van de rijkste vindplaatsen van Nederland te zijn, aldus de gemeente Tiel. Sindsdien zijn de duizenden aangetroffen voorwerpen, botten en bodemresten geanalyseerd.

De onderzoekers denken dat Medel door de Romeinen werd gebruikt als plaats voor een tijdelijk legerkamp. Die kampen zijn in Nederland vrijwel onbekend. Bij Medel zijn waarschijnlijk meerdere van dergelijke kampen geweest, blijkt uit de vondsten. De kampen dienden als tijdelijke versterking van de grens en als bewaking van de Romeinse handelsroutes.

Er zijn onder meer twee grafvelden gevonden, waarin tientallen mensen zijn begraven. Daar zijn ook 2500 bronzen voorwerpen gevonden, zoals mantelspelden, ringen, lampen en een wijnzeef. Een zeer bijzondere vondst is een bronzen balsamarium, een zalfpotje. Dat potje en een beeld van de god Jupiter worden nog nader onderzocht.

Meer uit Binnenland

OM eist weer levenslang voor moord op moeder, vrouw en kinderen

DEN BOSCH (ANP) - Ook in hoger beroep is dinsdag levenslang geëist tegen Onur K. (36) uit Etten-Leur. Hij wordt verdacht van het wurgen van zijn vrouw (31), zijn moeder (65) en zijn twee kinderen (2 en 6) in maart 2020.

12 minuten geleden
ANWB verwacht dit weekend drukte door Duitsers en zomers weer

DEN HAAG (ANP) - De ANWB verwacht dit weekend extra drukte op de weg door Duitse toeristen. Vanwege een feestdag in het land brengen veel Duitsers een lang weekend in Nederland door. Al vanaf donderdagochtend kunnen er files ontstaan. Ook het zomerse weer en evenementen zullen vanaf vrijdag voor drukte op de weg zorgen.

21 minuten geleden
Vaccin tegen RS-virus goedgekeurd voor 60-plussers

BRUSSEL (ANP) - Mensen van 60 jaar en ouder kunnen binnenkort gevaccineerd worden tegen het RS-virus. Ouderen en mensen met een verzwakte weerstand kunnen bij infectie behoorlijk benauwd worden.

32 minuten geleden
Huidige ov-chipkaart blijft zeker tot 2025 in gebruik

DEN HAAG (ANP) - De huidige ov-chipkaart kan naar verwachting in ieder geval tot 2025 gebruikt worden, laat staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) weten in een Kamerbrief. De opvolger van de ov-chipkaart, de ov-pas, wordt waarschijnlijk volgend jaar in stappen ingevoerd.

2 uur geleden
Lichaam gevonden in Elst is van 57-jarige vermiste man

ELST (ANP) - Het lichaam dat op 23 mei werd gevonden in een woning aan het Colosseum in Elst is van de 57-jarige vermiste bewoner, bevestigt de politie dinsdag berichtgeving van De Gelderlander. De man was sinds september vorig jaar zoek. Vorige maand werd een 56-jarige vrouw uit diezelfde Gelderse plaats opgepakt. Zij wordt verdacht van betrokkenheid bij zijn overlijden en misbruik van zijn persoonsgegevens. Ze zit nog vast.

2 uur geleden
Rechter: beste bescherming tegen wolvenaanval nog onduidelijk

DEN HAAG (ANP) - Het is op dit moment niet duidelijk wat de beste manier is om vee te beschermen tegen wolvenaanvallen. Het plaatsen van een wolfwerend raster gebeurt het meest, maar het is onder andere ook mogelijk een kuddewaakhond in te schakelen of licht en geluid te gebruiken. Er zijn geen concrete regels of voorschriften. Een veehouder die geprobeerd heeft om zijn vee te beschermen, kan het niet verweten worden als de genomen maatregelen niet hebben gewerkt.

2 uur geleden
Rijksmuseum Oudheden mag van Egypte niet meer graven in dodenstad

LEIDEN (ANP) - Wetenschappers van het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) in Leiden mogen van de Egyptische oudheidkundige dienst geen opgravingen meer doen in de bekende Egyptische necropolis Sakkara. De Egyptenaren besloten tot de boycot omdat ze al langere tijd boos zijn over de tentoonstelling Kemet, Egypte in hiphop, jazz, soul & funk, bevestigt directeur Wim Weijland na een bericht in de NRC.

2 uur geleden