Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gazprom stuurt via andere route gas naar Europa

Gazprom stuurt via andere route gas naar Europa

MOSKOU (ANP/RTR) - Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom stuurt via een andere route aardgas naar Europa. Dat meldde het bedrijf nadat het vrijdag aangaf dat de belangrijke Nord Stream 1-pijplijn door technische problemen langer dicht is.

Zaterdag vloeit 42,7 miljoen kubieke meter aardgas via Oekraïne naar Europa, door een andere pijplijn. Dat is iets meer dan de 41,3 miljoen kubieke meter aardgas die vrijdag door de Soedzja-pijplijn kwam, maar zal nog niet genoeg zijn om de gasleveringen die nu gemist worden door de dichte Nord Stream 1 te compenseren.

Woensdag sloot Nord Stream 1 al, formeel wegens onderhoud voor de duur van drie dagen. Vrijdag meldde Gazprom dat het een olielek had ontdekt bij apparatuur tijdens werkzaamheden aan de Nord Stream 1. Gazprom zegt een pompsysteem van een compressorstation bij Portovaya, in de buurt van de Finse grens, te hebben uitgeschakeld. In zo'n station wordt gas onder hoge druk gezet zodat het door de pijpleiding door de Oostzee naar Duitsland kan vloeien. Het is volgens Gazprom niet te zeggen wanneer er weer gas zal stromen door Nord Stream 1.

Scepsis

In Europa werd eerder de mededeling dat de Nord Stream 1 dicht moest wegens onderhoud met scepsis ontvangen. Klaus Müller, de baas van de Duitse toezichthouder voor de energietoevoer Bundesnetzagentur, vond die uitleg vanuit een technisch oogpunt onbegrijpelijk. Het Duitse Siemens Energy, dat normaal gesproken het onderhoud van de Nord Stream 1-turbines pleegt, zei dat zo'n lek normaliter de pijplijn niet stil zou moeten leggen.

Het bedrijf zei ook dat er andere turbines zijn in het compressorstation om de Nord Stream 1 in bedrijf te kunnen houden.

Toevoer verlaagd

Gazprom zei dat Siemens Energy klaar is om te helpen bij de werkzaamheden, maar dat er nergens plek was voor het bedrijf om de reparaties uit te voeren, aldus het bedrijf in een verklaring via Telegram. Volgens Siemens kunnen de werkzaamheden ter plekke uitgevoerd worden en zijn ze "binnen de grenzen van routine-onderhoudswerk".

Gazprom verlaagde de toevoer van gas naar Duitsland via Nord Stream 1 voor de sluiting van woensdag al tot 20 procent van de maximale capaciteit. Ook hiervoor droeg het gasconcern technische problemen als reden aan. Die zou Gazprom niet kunnen verhelpen door westerse sancties. Europese leiders zien het dichtdraaien van de Russische gaskraan vooral als politiek drukmiddel.

Meer uit Financieel

Vastgoedinvesteerder Signa vraagt uitstel van betaling aan

WENEN (ANP/BLOOMBERG) - De noodlijdende Oostenrijkse vastgoedinvesteerder Signa Holding heeft een vorm van uitstel van betaling aangevraagd. De stap volgt op het mislukken van een laatste poging om noodfinanciering te verkrijgen. De mede-eigenaar van het Chrysler Building in New York lijkt daarmee een van de meest prominente slachtoffers van de crisis in de Europese commerciële vastgoedmarkt te worden.

8 minuten geleden
Rechter oordeelt na klachten dat 5G-plan kabinet in orde is

ROTTERDAM (ANP) - De rechtbank van Rotterdam ziet niets verkeerd in de manier waarop het kabinet frequenties voor 5G heeft verdeeld. Telecombedrijven en lokale gebruikers als Schiphol en de haven van Rotterdam waren ontevreden en spanden een rechtszaak aan. Maar een minister kan onmogelijk iedereen tevreden stellen doordat alle belangen sterk uiteenlopen, stelt de rechter.

12 minuten geleden
Duitse lobbygroep: tekort aan vakkrachten op kritiek niveau

BERLIJN (ANP/DPA) - Het tekort aan vakkrachten in de Duitse economie heeft een kritiek niveau bereikt. Dat zegt de Duitse Industrie- en Handelskamer (DIHK). Volgens een nieuw rapport van de lobbygroep kan de helft van de bedrijven openstaande vacatures niet invullen.

28 minuten geleden
OESO: aanpak krapte arbeidsmarkt grootste prioriteit Nederland

PARIJS (ANP) - Het aanpakken van de krapte op de arbeidsmarkt moet een van de grootste prioriteiten zijn van het nog te vormen nieuwe kabinet, schrijft de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in een nieuw rapport. Het samenwerkingsverband van 38 voornamelijk rijke landen stelt dat werknemers in Nederland vooral meer uren moeten werken.

45 minuten geleden
OESO somberder over groei wereldeconomie dit jaar

PARIJS (ANP/RTR) - De wereldeconomie groeit dit jaar iets minder hard dan eerder gedacht, stelt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in een nieuw rapport. De sterk gestegen rentes drukken op de uitgaven en investeringen van bedrijven en consumenten. Daarnaast neemt de wereldhandel maar mondjesmaat toe.

1 uur geleden
Duitse kijkers Formule 1 haken af door dominantie Verstappen

BERLIJN (ANP/DPA) - In Duitsland trokken de uitzendingen van de Formule 1-races dit jaar flink minder kijkers. In het land worden de F1-races uitgezonden door het Britse satelliettelevisienetwerk Sky. De zender erkende dat het recordseizoen van Max Verstappen en een tekort aan Duitse coureurs hebben geleid tot een daling van een vijfde van de kijkcijfers voor F1 in Duitsland.

2 uur geleden
UWV: duidelijkheid werkgevers en asielzoekers door uitspraak RvS

AMSTERDAM (ANP) - Uitkeringsinstantie UWV is tevreden met de uitspraak van de Raad van State over de zogeheten 24 wekeneis. Daardoor kunnen asielzoekers voortaan langer werken dan het eerder wettelijk toegestane maximum van 24 weken per jaar. "De uitspraak zorgt voor duidelijkheid voor alle asielzoekers en werkgevers in Nederland", aldus een woordvoerder.

2 uur geleden