Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gazprom dreigt gasstromen naar Europa verder te beperken

Gazprom dreigt gasstromen naar Europa verder te beperken

MOSKOU (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De gasleveranties van Rusland naar Europa via Oekraïne gaan mogelijk verder omlaag. Het Russische staatsgasconcern Gazprom heeft daarvoor gewaarschuwd. De route via Oekraïne is momenteel nog de enige route waarop gas van Rusland naar Europa kan worden vervoerd.

De Russische producent zei op Telegram dat sommige gasvolumes bedoeld voor Moldavië in Oekraïne zijn blijven steken. Volgens Gazprom gaat het om zo'n 52,5 miljoen kubieke meter gas dat eigenlijk de bestemming Moldavië had, maar daar niet is geleverd. Als deze problemen aanhouden zal Gazprom vanaf volgende week de gasleveringen verder verminderen, zo klinkt het. Gazprom stuurt momenteel ongeveer 43 miljoen kubieke meter per dag naar Europa via Oekraïne.

Oekraïne ontkent gas tegen te hebben gehouden dat van Rusland naar Moldavië moest. In plaats daarvan beschuldigde de beheerder van het Oekraïense gasnet Rusland ervan gas in te zetten als politiek drukmiddel. "Dit is een schandalige verdraaiing van de feiten die wordt gebruikt om het verder beperken van de gasstroom naar Europa te rechtvaardigen." Ook het Oekraïense staatsgasbedrijf Naftogaz weerspreekt de aantijgingen.

De Russische dreiging komt op het moment dat kouder weer Europa treft en daarmee ook de vraag naar gas toeneemt. Handelaren en beleidsmakers zijn gespitst op de ontwikkelingen rond de laatst overgebleven route nu Moskou de gasstromen naar Europa al maanden aan banden legt. De president van Moldavië riep haar landgenoten op zich klaar te maken voor een zware winter.

Meer uit Financieel

Corendon-oprichter hekelt ultrakorte vluchten: schaf ze gewoon af

AMSTERDAM (ANP) - Bij vakantieaanbieder Corendon is weinig begrip voor hogere ticketbelastingen voor vluchten over langere afstanden. Juist het vliegtuig pakken voor relatief korte afstanden is in de ogen van oprichter en grootaandeelhouder Atilay Uslu een groot probleem voor het milieu. Het liefst ziet hij vluchten van minder dan 500 kilometer helemaal niet.

58 minuten geleden
China hint op maatregelen tegen Europees varkensvlees

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China denkt steeds nadrukkelijker over vergeldingsmaatregelen tegen de Europese Unie, die meerdere onderzoeken doet naar mogelijk oneerlijke concurrentie door Chinese bedrijven. Staatskrant Global Times meldt dat het Chinese bedrijfsleven de autoriteiten willen vragen om een antidumpingonderzoek te openen naar varkensvlees uit de Europese Unie.

1 uur geleden
Grote beleggersadviseur is tegen megabonus voor Tesla-baas Musk

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - De kans groeit dat een meerderheid van de aandeelhouders van Tesla een megabeloning van tientallen miljarden dollar voor Elon Musk afwijst. Een belangrijke adviseur voor het stemmen op aandeelhoudersvergaderingen, Glass Lewis, roept aandeelhouders op om niet akkoord te gaan met de beloning. Die is namelijk van een "buitensporige omvang", staat in een nieuw advies.

3 uur geleden
Drukste dag ooit met passagiers op luchthavens in VS

WASHINGTON (ANP/RTR) - Amerikaanse luchthavens hebben vrijdag de drukste dag met passagiers ooit gehad. Volgens de Transportation Security Administration (TSA) werden vrijdag 2,95 miljoen reizigers gescreend op luchthavens in de Verenigde Staten. Daarmee werd het oude record van bijna 2,91 miljoen passagiers uit november vorig jaar verbroken, aldus de TSA.

21 uur geleden
Bankpresident Italië: goede omstandigheden voor renteverlaging

STRESA (ANP/BLOOMBERG) - De economische omstandigheden zijn goed voor een renteverlaging door de Europese Centrale Bank (ECB) in juni. Dat heeft de Italiaanse centralebankpresident Fabio Panetta gezegd op de G7-top voor ministers van Financiën en centralebankiers.

22 uur geleden
G7: Israël moet banden met Palestijnse banken niet doorsnijden

STRESA (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Israël moet de banden tussen Israëlische en Palestijnse banken niet doorsnijden omdat vitale diensten rond betalingen en handel moeten doorgaan. Dat stellen de ministers van Financiën van de G7 in een voorlopige slotverklaring die is ingezien door persbureau Reuters.

1 dag geleden
Opnieuw corruptieonderzoek naar hoge Chinese topfunctionaris

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - De Chinese autoriteiten doen opnieuw onderzoek naar corruptie door een hooggeplaatste overheidsfunctionaris. Nu gaat het om het plaatsvervangend hoofd van de State Tobacco Monopoly Administration, die toezicht houdt op de tabaksindustrie in China.

1 dag geleden