Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gazprom boekt recordwinst door hoge gasprijzen

Gazprom boekt recordwinst door hoge gasprijzen

MOSKOU (ANP/RTR) - Het Russische staatsgasconcern Gazprom heeft in het derde kwartaal een recordwinst geboekt dankzij de hoge gasprijzen in Europa. Het bedrijf denkt dat in het lopende vierde kwartaal de winst nog hoger kan gaan uitvallen. Gazprom is de belangrijkste leverancier van aardgas aan Europa.

De nettowinst bedroeg bijna 582 miljard Russische roebel, omgerekend 6,9 miljard euro. Een jaar geleden leed Gazprom nog een verlies van omgerekend 3 miljard euro. De Europese gasprijzen stegen de afgelopen tijd naar records door de sterke vraag en de lage voorraden. Ook de naderende winter jaagt de gasprijzen aan.

Critici in Europa hebben Gazprom ervan beticht bewust de Europese gasleveringen beperkt te houden om zo de prijzen te stuwen. Dat heeft Gazprom altijd ontkend. Het bedrijf zegt aan zijn leveringsverplichtingen te voldoen.

Gazprom wacht nog op formele goedkeuring om de gaspijplijn Nord Stream 2 tussen Rusland en Duitsland in gebruik te mogen nemen. Die pijpleiding via de Oostzee is al klaar. Het certificeringsproces werd onlangs opgeschort vanwege een juridische hindernis. Door de vertraging is het onwaarschijnlijker geworden dat Nord Stream 2 de gasprijzen in Europa deze winter kan helpen verlichten.

Meer uit Financieel

ANVR: reisorganisaties verbeteren websites om prijstransparantie

DEN HAAG (ANP) - Reisorganisaties passen momenteel hun websites aan zodat zij voldoen aan eisen op het gebied van prijstransparantie van de Autoriteit Consument & Markt, meldt reiskoepel ANVR. De nieuwe afspraken hierover gelden vanaf zaterdag. Alle informatie over vakantieprijzen moet dan meteen duidelijk zijn voor de reiziger, stelt de ANVR.

17 minuten geleden
EU eens over meer laadpalen en makkelijker afrekenen

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie is het eens geworden over het plaatsen van meer laadpalen voor elektrische auto's. Betalen aan de laadpaal moet ook makkelijker en inzichtelijker worden.

22 minuten geleden
ANVR: buitenlandse vakanties in trek, Turkije blijft achter

LEUSDEN (ANP) - Reisbranchevereniging ANVR zag de vraag naar vakanties in het buitenland ook in februari toenemen, na een recordaantal boekingen in januari. Nederlanders lijken nog wel wat terughoudend met het boeken van vakanties naar Turkije, waarvan de ANVR denkt dat dit komt door de catastrofale aardbevingen in het land.

1 uur geleden
Techinvesteerder Prosus koploper in verder herstellende AEX

AMSTERDAM (ANP) - Prosus was dinsdag de sterkste stijger in de AEX-index op het Damrak, die een verder herstel liet zien. Ook de banken en verzekeraars lieten stevige koerswinsten zien. Nu de zorgen over de stabiliteit van de financiële sector wat lijken te zijn afgenomen, zijn beleggers vooral benieuwd in hoeverre de recente onrust in de bankensector van invloed zal zijn op de toekomstige rentestappen van de centrale banken.

1 uur geleden
Verlies CZ ruim verdrievoudigd door beleggingen en inzet reserves

TILBURG (ANP) - Zorgverzekeraar CZ heeft het verlies vorig jaar meer dan verdrievoudigd, vooral als gevolg van slechte beleggingsresultaten. Ook moest het concern veel geld uit zijn reserves halen om de zorgpremies betaalbaar te houden.

1 uur geleden
Damrak zet herstel voort na afname onrust in bankensector

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak koerst dinsdag af op een verder herstel. De zorgen over de financiële stabiliteit in de bankensector lijken te zijn afgenomen na de overname van de omgevallen Silicon Valley Bank (SVB) door zijn Amerikaanse branchegenoot First Citizens Bank. Beleggers zijn nu vooral benieuwd in hoeverre de recente onrust in de financiële sector van invloed zal zijn op de toekomstige rentestappen van de centrale banken.

2 uur geleden
WSJ: reorganisatie Walt Disney leidt tot opdoeken metaverseteam

BURBANK (ANP/BLOOMBERG) - Entertainmentconcern Walt Disney lijkt af te zien van plannen voor een zogeheten metaverse, een virtuele 3D wereld waarin mensen via internet kunnen bewegen, werken en afspreken met vrienden. Dat meldt de Amerikaanse krant The Wall Street Journal op basis van ingewijden, die vertellen dat het team dat zich daarmee bezighield is opgedoekt.

2 uur geleden