Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gazprom boekt recordwinst door hoge gasprijzen

Gazprom boekt recordwinst door hoge gasprijzen

MOSKOU (ANP/RTR) - Het Russische staatsgasconcern Gazprom heeft in het derde kwartaal een recordwinst geboekt dankzij de hoge gasprijzen in Europa. Het bedrijf denkt dat in het lopende vierde kwartaal de winst nog hoger kan gaan uitvallen. Gazprom is de belangrijkste leverancier van aardgas aan Europa.

De nettowinst bedroeg bijna 582 miljard Russische roebel, omgerekend 6,9 miljard euro. Een jaar geleden leed Gazprom nog een verlies van omgerekend 3 miljard euro. De Europese gasprijzen stegen de afgelopen tijd naar records door de sterke vraag en de lage voorraden. Ook de naderende winter jaagt de gasprijzen aan.

Critici in Europa hebben Gazprom ervan beticht bewust de Europese gasleveringen beperkt te houden om zo de prijzen te stuwen. Dat heeft Gazprom altijd ontkend. Het bedrijf zegt aan zijn leveringsverplichtingen te voldoen.

Gazprom wacht nog op formele goedkeuring om de gaspijplijn Nord Stream 2 tussen Rusland en Duitsland in gebruik te mogen nemen. Die pijpleiding via de Oostzee is al klaar. Het certificeringsproces werd onlangs opgeschort vanwege een juridische hindernis. Door de vertraging is het onwaarschijnlijker geworden dat Nord Stream 2 de gasprijzen in Europa deze winter kan helpen verlichten.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

Lufthansa en MSC willen Italiaanse vliegmaatschappij ITA overnemen

ROME (ANP/AFP) - Het Duitse luchtvaartconcern Lufthansa en een van ‘s werelds grootste containerrederijen Mediterranean Shipping Company (MSC) willen samen de Italiaanse vliegmaatschappij ITA Airways overnemen. De luchtvaartmaatschappij is nu nog in handen van de Italiaanse overheid en is de opvolger van het failliete Alitalia. ITA vliegt sinds oktober.

6 minuten geleden
Bloomberg: Unilever schrapt wereldwijd duizenden banen

LONDEN (ANP) - Levensmiddelenconcern Unilever gaat wereldwijd enkele duizenden banen schrappen. Dat melden ingewijden aan persbureau Bloomberg. Het zou vooral gaan om managementfuncties, om zo sneller beslissingen te kunnen nemen. Deze functies zouden volgens topman Alan Jope nu nog innovatie bij het bedrijf vertragen.

1 uur geleden
Waarde crypto daalt verder, bitcoin in paar dagen een kwart kwijt

NEW YORK (ANP/DPA) - Cryptomunten blijven snel aan waarde verliezen. De bitcoin, de meest bekende digitale munt, daalde sinds donderdag ongeveer 25 procent in waarde. Ook de koersen van andere cryptomunten zoals ether daalden de afgelopen dagen snel. Volgens kenners kan dit niet los worden gezien van de reguliere aandelenkoersen die recent flink naar beneden zijn gegaan.

1 uur geleden
Kremlin: ook Russische gasleveringen Europa bij harde sancties

MOSKOU (ANP/DPA) - Rusland zal gas blijven leveren aan Europa, ook als er harde sancties worden opgelegd tegen Rusland vanwege het conflict in Oekraïne. Dat zei woordvoerder Dmitri Peskov van het Kremlin. Hij stelde tegen het Russische persbureau Interfax dat ook tijdens de Koude Oorlog altijd gas werd geleverd aan Europa.

1 uur geleden
Zware verliezen op beurzen door zorgen Oekraïne en rentevrees

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen gingen maandag hard omlaag door zorgen bij beleggers over de oplopende spanningen tussen Rusland en het Westen over Oekraïne en de vrees voor snellere renteverhogingen door de Amerikaanse centrale bank tegen de hoge inflatie. De Federal Reserve neemt later deze week een rentebesluit.

3 uur geleden
Brussel en Londen blijven onderhandelen over brexit

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk zetten hun brexitonderhandelingen voort, zeggen EU-commissaris Maroš Šefčovič en de Britse minister van Buitenlandse Zaken Liz Truss na afloop van overleg in Brussel in een gezamenlijke verklaring. "De bijeenkomst vond in een constructieve sfeer plaats." Het was de eerste keer dat Truss in Brussel met Šefčovič sprak nadat haar voorganger David Frost in december was opgestapt. Eerder deze maand reisde Šefčovič naar Engeland voor een tweedaagse kennismaking met Truss.

4 uur geleden
EU-rekenkamer: beoogde uitrol van 5G-netwerk loopt achter

LUXEMBURG (ANP) - De uitrol van het snelle 5G-internet in Europa is volgens de Europese Rekenkamer (ERK) aanzienlijk vertraagd. In het huidige tempo halen de 27 lidstaten de doelstelling niet om in 2025 5G te hebben in alle stedelijke gebieden en op alle belangrijke transportroutes. Tegen 2030 zou er in de hele EU dekking met de vijfde generatie draadloze systemen (5G) moeten zijn.

4 uur geleden