Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gazprom boekt recordwinst door hoge gasprijzen

Gazprom boekt recordwinst door hoge gasprijzen

MOSKOU (ANP/RTR) - Het Russische staatsgasconcern Gazprom heeft in het derde kwartaal een recordwinst geboekt dankzij de hoge gasprijzen in Europa. Het bedrijf denkt dat in het lopende vierde kwartaal de winst nog hoger kan gaan uitvallen. Gazprom is de belangrijkste leverancier van aardgas aan Europa.

De nettowinst bedroeg bijna 582 miljard Russische roebel, omgerekend 6,9 miljard euro. Een jaar geleden leed Gazprom nog een verlies van omgerekend 3 miljard euro. De Europese gasprijzen stegen de afgelopen tijd naar records door de sterke vraag en de lage voorraden. Ook de naderende winter jaagt de gasprijzen aan.

Critici in Europa hebben Gazprom ervan beticht bewust de Europese gasleveringen beperkt te houden om zo de prijzen te stuwen. Dat heeft Gazprom altijd ontkend. Het bedrijf zegt aan zijn leveringsverplichtingen te voldoen.

Gazprom wacht nog op formele goedkeuring om de gaspijplijn Nord Stream 2 tussen Rusland en Duitsland in gebruik te mogen nemen. Die pijpleiding via de Oostzee is al klaar. Het certificeringsproces werd onlangs opgeschort vanwege een juridische hindernis. Door de vertraging is het onwaarschijnlijker geworden dat Nord Stream 2 de gasprijzen in Europa deze winter kan helpen verlichten.

Meer uit Financieel

Advocaten achter schrappen megabeloning Musk willen zelf miljarden

WILMINGTON (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De advocaten achter de zaak tegen het megabeloningspakket voor Tesla-topman Elon Musk willen zelf een vergoeding van 6 miljard dollar voor hun bewezen diensten. Dat bedrag zou volgens hen niet contant overgemaakt moeten worden, maar zien ze het liefst in aandelen uitgekeerd.

7 minuten geleden
Bronnen: KLM zette druk op Schiphol om rapport niet te publiceren

SCHIPHOL (ANP) - KLM heeft vorig jaar druk gezet op Schiphol om een rapport niet te publiceren waarin krimp van de luchthaven en verschillende milieumaatregelen werden doorgerekend. Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving van de Volkskrant. Volgens de studie zou een hogere vliegtaks voor verre vluchten en transferpassagiers een slim alternatief zijn voor Schiphol, een maatregel die het verdienmodel van KLM flink onderuit kan halen.

59 minuten geleden
AI slaagt over vijf jaar voor alle examens, zegt topman Nvidia

PALO ALTO (ANP/RTR) - Kunstmatige intelligentie (AI) kan over vijf jaar slagen voor alle examens die mensen ook kunnen halen. Dat heeft topman Jensen Huang van maker van chips voor AI-toepassingen Nvidia voorspeld op een bijeenkomst aan de Amerikaanse Stanford Universiteit. Hij voegde er wel aan toe dat daarmee nog niet gezegd is dat computers dan even slim zijn als mensen.

2 uur geleden
Computerfabrikant Dell blinkt uit op Wall Street na cijfers

NEW YORK (ANP) - Dell Technologies was vrijdag een uitblinker op de aandelenbeurzen in New York. De computerfabrikant kwam met beter dan verwachte jaarcijfers. Ook de geplaagde vliegtuigtoeleverancier Spirit AeroSystems stond in de belangstelling na berichten door zakenkrant The Wall Street Journal over gesprekken met Boeing over een overname van het bedrijf.

13 uur geleden
WSJ: Reddit mikt op waardering tot 6,5 miljard bij beursgang

NEW YORK (ANP) - Het Amerikaanse socialemediaplatform Reddit mikt bij zijn beursgang in New York op een waardering van maximaal 6,5 miljard dollar. Dat meldt The Wall Street Journal. Reddit zou aandelen willen verkopen voor een prijs tussen de 31 en 34 dollar per stuk, aldus de zakenkrant.

13 uur geleden
Bloomberg: miljarden aan belastingverlaging Duitse bedrijven

BERLIJN (ANP) - De Duitse regering werkt aan een pakket ter waarde van ongeveer 7 miljard euro aan belastingverlagingen voor bedrijven om zo de economie te stimuleren. Dat meldden bronnen in Berlijn aan persbureau Bloomberg. Naar verluidt wil de regering van bondskanselier Olaf Scholz nog voor de zomer goedkeuring van het parlement voor de belastingverlagingen.

14 uur geleden
President Zwitserse centrale bank kondigt onverwacht vertrek aan

ZÜRICH (ANP/AFP) - De president van de Zwitserse centrale bank heeft vrijdag onverwacht zijn vertrek aangekondigd. Topman Thomas Jordan van de Swiss National Bank (SNB) legt in september zijn functie neer na twaalf jaar aan het hoofd te hebben gestaan van de centrale bank in Zürich.

15 uur geleden