Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gazprom beëindigt gasleveringen aan Frans nutsbedrijf Engie

Gazprom beëindigt gasleveringen aan Frans nutsbedrijf Engie

SINT-PETERSBURG (ANP/BLOOMBERG) - Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom stopt per 1 september met de leveringen aan Engie. Dat Franse energiebedrijf zou niet de volledige rekening over juli hebben voldaan. Pas als Engie weer volledig betaalt gaat Gazprom naar eigen zeggen weer leveren. Engie levert ook in Nederland stroom en gas en heeft hier verschillende energiecentrales.

Beide partijen meldden eerder dinsdag al dat Engie minder gas geleverd kreeg dan normaal. Gazprom liet weten dat een meningsverschil over contractvoorwaarden de aanleiding daartoe was.

Engie op zijn beurt stelde dat de bezorgdheid over de energiebevoorrading toeneemt. Het Franse nutsbedrijf liet wel weten "de nodige volumes veiliggesteld" te hebben om verplichtingen aan zijn klanten te kunnen voldoen, maar ook om aan de eigen behoeften te kunnen voldoen. Daarnaast zegt het bedrijf verschillende maatregelen te hebben genomen om de directe financiële en fysieke gevolgen te beperken van een onderbreking van de gasleveringen.

Wapen

De stap van Gazprom valt samen met het stilleggen van de Nord Stream-pijplijn vanwege onderhoud. Engie is voor 9 procent eigenaar van die pijplijn. Duitsland stelde eerder al dat Rusland gasleveringen inzet als wapen en ook Frankrijk is die mening nu toegedaan. "We moeten ons dan ook voorbereiden op het ergste scenario", zei de Franse minister van Energietransitie Agnes Pannier-Runacher op de Franse radio. Zij stelt dat Gazprom zich niet aan de contracten houdt.

Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne heeft Gazprom de leveringen aan Engie al verlaagd naar 1,5 terawattuur per maand. De jaarlijkse leveringen van Engie in Europa bedragen meer dan 400 terawattuur.

Frankrijk is minder afhankelijk van de invoer van gas uit Rusland dan veel van zijn buurlanden. Russisch gas is goed voor ongeveer 17 procent van het gasverbruik. Bovendien zitten de opslagen in het land al voor zo'n 90 procent vol.

Zorgen blijven

Toch blijven er zorgen bestaan over de levering uit Rusland. Frankrijk waarschuwde bedrijven al dat energie komende winter mogelijk wordt gerantsoeneerd en riep op tot besparingen.

Gazprom is al langer landen aan het afsluiten van gasleveringen. Eerder besloot het Russische bedrijf dat alle betalingen in roebels moesten plaatsvinden en sloot het landen als Polen en Nederland af toen die dat weigerden. De leveringen aan Duitsland werden in meerdere stappen teruggeschroefd tot ongeveer een vijfde van de normale hoeveelheid.

Meer uit Financieel

Aantal vliegtuigpassagiers in Nederland gestegen met 15 procent

DEN HAAG (ANP) - Ruim 16 miljoen mensen reisden in het eerste kwartaal van dit jaar van of naar een Nederlands vliegveld, 15 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

5 uur geleden
Gemeenten gaven begin dit jaar meer nieuwbouwvergunningen af

DEN HAAG (ANP) - Gemeenten hebben in het eerste kwartaal 15 procent meer vergunningen afgegeven voor de bouw van nieuwe huizen dan vorig jaar. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kunnen daarmee zo'n 16.000 nieuwe woningen worden gebouwd. Toch kan het volgens het statistiekbureau nog even duren voordat die woningen er staan: gemiddeld duurt dat vanaf de vergunningverlening ongeveer twee jaar.

5 uur geleden
Inflatiecijfers zorgen voor recordstanden op Wall Street

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York hebben een opkikker gekregen van meevallende inflatiecijfers. De brede graadmeter S&P 500 en techbeurs Nasdaq vestigden een nieuw record nu beleggers hopen op meer renteverlagingen dit jaar. De zogeheten meme-aandelen van gamewinkelketen GameStop en bioscoopexploitant AMC gingen hard onderuit.

6 uur geleden
Rechtszaak om misleiding rond rijhulp Tesla in VS mag doorgaan

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - De problemen rond zelfsturende functies in auto's van Tesla stapelen zich op. Een groep boze klanten wil het bedrijf aanklagen omdat topman Elon Musk hen zou hebben misleid over de mogelijkheden om de elektrische auto's van het merk geautomatiseerd te laten rijden. Een rechtbank in San Francisco oordeelde dat die zaak mag doorgaan.

8 uur geleden
Esprit vraagt in Duitsland uitstel van betaling aan

HONGKONG (ANP) - Modewinkelketen Esprit heeft in Duitsland voor zes bedrijfsonderdelen een vorm van uitstel van betaling aangevraagd. De kosten waren te sterk gestegen voor veel winkels, laat het Hongkongse moederbedrijf weten.

10 uur geleden
Lege schappen in sommige winkels Aldi na computerupdate

DEN HAAG (ANP) - Supermarktketen Aldi heeft in sommige winkels te kampen met lege schappen na een update van een computersysteem. Dat heeft een woordvoerder laten weten na berichtgeving van vakwebsite Distrifood.

11 uur geleden
AEX hoger ondanks koersval ABN AMRO, InPost winnaar in MidKap

AMSTERDAM (ANP) - De AEX, de index van de 25 meest verhandelde aandelen op het Damrak, is woensdag hoger gesloten, ondanks een koersval van zwaargewicht ABN AMRO. Het bankconcern verloor 6,1 procent na de publicatie van de resultaten over het eerste kwartaal.

11 uur geleden