Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gazprom beëindigt gasleveringen aan Frans nutsbedrijf Engie

Gazprom beëindigt gasleveringen aan Frans nutsbedrijf Engie

SINT-PETERSBURG (ANP/BLOOMBERG) - Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom stopt per 1 september met de leveringen aan Engie. Dat Franse energiebedrijf zou niet de volledige rekening over juli hebben voldaan. Pas als Engie weer volledig betaalt gaat Gazprom naar eigen zeggen weer leveren. Engie levert ook in Nederland stroom en gas en heeft hier verschillende energiecentrales.

Beide partijen meldden eerder dinsdag al dat Engie minder gas geleverd kreeg dan normaal. Gazprom liet weten dat een meningsverschil over contractvoorwaarden de aanleiding daartoe was.

Engie op zijn beurt stelde dat de bezorgdheid over de energiebevoorrading toeneemt. Het Franse nutsbedrijf liet wel weten "de nodige volumes veiliggesteld" te hebben om verplichtingen aan zijn klanten te kunnen voldoen, maar ook om aan de eigen behoeften te kunnen voldoen. Daarnaast zegt het bedrijf verschillende maatregelen te hebben genomen om de directe financiële en fysieke gevolgen te beperken van een onderbreking van de gasleveringen.

Wapen

De stap van Gazprom valt samen met het stilleggen van de Nord Stream-pijplijn vanwege onderhoud. Engie is voor 9 procent eigenaar van die pijplijn. Duitsland stelde eerder al dat Rusland gasleveringen inzet als wapen en ook Frankrijk is die mening nu toegedaan. "We moeten ons dan ook voorbereiden op het ergste scenario", zei de Franse minister van Energietransitie Agnes Pannier-Runacher op de Franse radio. Zij stelt dat Gazprom zich niet aan de contracten houdt.

Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne heeft Gazprom de leveringen aan Engie al verlaagd naar 1,5 terawattuur per maand. De jaarlijkse leveringen van Engie in Europa bedragen meer dan 400 terawattuur.

Frankrijk is minder afhankelijk van de invoer van gas uit Rusland dan veel van zijn buurlanden. Russisch gas is goed voor ongeveer 17 procent van het gasverbruik. Bovendien zitten de opslagen in het land al voor zo'n 90 procent vol.

Zorgen blijven

Toch blijven er zorgen bestaan over de levering uit Rusland. Frankrijk waarschuwde bedrijven al dat energie komende winter mogelijk wordt gerantsoeneerd en riep op tot besparingen.

Gazprom is al langer landen aan het afsluiten van gasleveringen. Eerder besloot het Russische bedrijf dat alle betalingen in roebels moesten plaatsvinden en sloot het landen als Polen en Nederland af toen die dat weigerden. De leveringen aan Duitsland werden in meerdere stappen teruggeschroefd tot ongeveer een vijfde van de normale hoeveelheid.

Meer uit Financieel

Gelekt voorstel: open AI-modellen vrijgesteld van EU-wetgeving

BRUSSEL (ANP) - De aanstaande wetgeving van de Europese Unie voor de regulering van kunstmatige intelligentie bevat mogelijk uitzonderingen voor AI-modellen die voor iedereen beschikbaar zijn. In een gelekt concept voor een compromisvoorstel staat een uitzonderingspositie voor zogeheten opensourcemodellen voor AI, meldt persbureau Reuters.

1 uur geleden
Poetin en Saudische kroonprins roepen op tot steunen OPEC-deal

RIYADH (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin en de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman dringen erop aan dat alle landen van oliekartel OPEC en bondgenoten zich aansluiten bij het recente akkoord over productieverlagingen. Dat hebben de twee leiders donderdag in een gemeenschappelijke verklaring naar buiten gebracht. Daarin staat ook dat zowel Rusland als Saudi-Arabië het erover eens zijn dat het belangrijk is om de samenwerking op het gebied van olie en gas te stimuleren.

1 uur geleden
Pensioenfonds Detailhandel krijgt boete voor onjuiste informatie

AMSTERDAM (ANP) - Pensioenfonds Detailhandel moet een boete van 136.000 euro betalen omdat het fonds onjuiste informatie heeft gegeven aan mensen die pensioen opbouwen en te laat informatie heeft doorgegeven, meldt de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Daarmee overtrad het fonds volgens de toezichthouder regels van de Pensioenwet.

2 uur geleden
Rapport: 100 miljard aan verzekerde schade door natuurrampen

ZÜRICH (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Natuurrampen hebben dit jaar naar schatting voor 100 miljard dollar (bijna 93 miljard euro) aan verzekerde schade veroorzaakt. Dat is minder dan vorig jaar, maar nog steeds een stuk meer dan gemiddeld. Dat meldt de herverzekeraar Swiss Re.

2 uur geleden
Minister vindt loonkloof onacceptabel en wil snel met wet komen

DEN HAAG (ANP) - Het is onacceptabel dat vrouwen in Nederland voor vergelijkbaar werk nog steeds minder verdienen dan mannen, zegt minister Karien van Gennip van Sociale Zaken na onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over de loonkloof. Om de loonkloof sneller te dichten werkt de bewindsvrouw aan wetgeving voor het snel invoeren van een Europese richtlijn voor meer loontransparantie, meldt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

3 uur geleden
Facebookberichten voortaan standaard versleuteld

MENLO PARK (ANP) - Persoonlijke berichten op Facebook en de bijbehorende chatdienst Messenger zijn voortaan standaard versleuteld, waarmee ze alleen voor de verzender en ontvanger te lezen zijn. Moederbedrijf Meta zegt die stap te zetten om de berichtenfuncties op het socialemediaplatform veiliger te maken.

3 uur geleden
NS: vrijdag geen treinen naar Duitsland door spoorstaking

UTRECHT (ANP) - Internationale treinen tussen Nederland en Duitsland rijden vrijdag niet door een staking die donderdagavond begint op het Duitse spoor, zegt een woordvoerder van de NS. Ook de nachttreinen naar Wenen en Zürich op donderdagavond vertrekken niet. De laatste intercity's naar Berlijn en ritten van de ICE International vallen donderdagavond laat ook uit.

3 uur geleden