Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gat in beveiliging van Microsoft-systeem voor servers ontdekt

Gat in beveiliging van Microsoft-systeem voor servers ontdekt

REDMOND (ANP) - Een cruciaal systeem van softwarebedrijf Microsoft blijkt een groot gat in de beveiliging te hebben. Het bedrijf heeft dinsdag een reparatiemiddel vrijgegeven en roept beheerders van computersystemen van bedrijven op die meteen te installeren, voordat kwaadwillenden binnen weten te komen. Het grote publiek hoeft niets te doen.

Het probleem zit in een systeem dat Microsoft DNS wordt genoemd. Computerservers gebruiken Microsoft DNS om informatie op te slaan. Wie informatie opzoekt, wordt door het systeem naar de juiste plek geleid. Het is een van de belangrijkste bouwstenen van het internet. Maar het blijkt mogelijk om het systeem voor de gek te houden. Wie erin slaagt om via het gat binnen te komen in een systeem, kan complete bedrijfssystemen overnemen, e-mails onderscheppen en inloggegevens stelen.

Bovendien kan het gat worden gebruikt als springplank voor volgende aanvallen, zonder dat een slachtoffer iets hoeft te doen om de aanvallers binnen te laten. Dan ontstaat een kettingreactie van besmettingen. Het gat is 'wormbaar', wordt het genoemd. Maar voor zover Microsoft nu weet, is het gat nog niet misbruikt.

De kwetsbaarheid heeft de naam SigRed gekregen. Microsoft heeft een methode om het gevaar van kwetsbaarheden aan te geven. Op een schaal van 1 tot 10 scoort SigRed een 10.

Het gat bestaat al zeventien jaar, maar werd onlangs pas ontdekt door de Israëlische cyberbeveiliger Check Point. Die waarschuwde Microsoft in mei. Daarna werd het twee maanden stil gehouden, zodat Microsoft de tijd had om een reparatiemiddel te ontwikkelen. "Ieder bedrijf, van klein tot groot, dat infrastructuur van Microsoft gebruikt, loopt een hoog veiligheidsrisico" zolang het gat niet is gedicht, laat Omri Herscovici van Check Point weten. Het bedrijf deelt niet alle details van de kwetsbaarheid, mede op verzoek van Microsoft, om kwaadwillenden niet te veel informatie te geven.

Meer uit Buitenland

Israël wil grondoffensief in Rafah verder uitbreiden

JERUZALEM (ANP/RTR) - Israël is nog altijd van plan het grondoffensief in Rafah verder uit te breiden. De Israëlische defensieminister Yoav Gallant heeft dat gezegd tegen de Amerikaanse veiligheidsadviseur Jake Sullivan, die in Israël is.

7 minuten geleden
Oud-president Zuid-Afrika mag toch niet meedoen aan verkiezingen

JOHANNESBURG (ANP/RTR) - De Zuid-Afrikaanse oud-president Jacob Zuma mag toch niet meedoen aan de parlementsverkiezingen. Het constitutionele hof heeft dat maandag besloten, nadat een lagere rechtbank Zuma's deelname vorige maand juist had goedgekeurd na een eerdere uitsluiting door de kiescommissie.

17 minuten geleden
Leider Iran kondigt rouwperiode aan en kiest interim-president

TEHERAN (ANP/AFP/RTR) - De opperste leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei, heeft vijf dagen van nationale rouw aangekondigd na de dood van president Ebrahim Raisi. Ook heeft hij zijn condoleances overgebracht aan het Iraanse volk en een tijdelijke opvolger voor Raisi aangewezen.

1 uur geleden
Poetin prijst omgekomen Iraanse president Raisi

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin zegt dat de overleden Iraanse president Ebrahim Raisi een "bijdrage van onschatbare waarde" heeft geleverd aan de betrekkingen tussen hun landen. Raisi was volgens hem een "voortreffelijk politicus" wiens leven was gewijd aan het dienen van Iran.

1 uur geleden
Israëlische functionaris: Israël niet betrokken bij dood Raisi

TEL AVIV (ANP/RTR) - Israël was niet betrokken bij de dood van de Iraanse president Ebrahim Raisi, zegt een Israëlische functionaris tegen persbureau Reuters. "Wij waren het niet", aldus de bron, die niet met naam genoemd wil worden.

2 uur geleden
Lichaam van Iraanse president geborgen na helikoptercrash

TEHERAN (ANP/AFP) - De Iraanse Rode Halve Maan meldt dat de lichamen zijn geborgen na de helikoptercrash in noordwesten van Iran. Onder de negen doden zijn president Ebrahim Raisi en minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian.

2 uur geleden
Steunbetuigingen voor Iran na onverwachte dood van president

TEHERAN (ANP/RTR/AFP) - De eerste buitenlandse leiders hebben gereageerd op het plotselinge overlijden van de Iraanse president Ebrahim Raisi. Hij is verongelukt bij een helikoptercrash zondag in Iran. Ook minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian is daarbij omgekomen.

3 uur geleden