
Gaswinning stopt na zestig jaar, maar nog geen feest in Groningen
GRONINGEN (ANP) - Na zestig jaar stopt zondag de gaswinning in Groningen, vanwege de aardbevingsrisico's en het leed dat de inwoners is aangedaan. Maar omdat in uitzonderlijke gevallen de kans bestaat dat de gaskraan komend jaar toch weer wordt opengezet, vinden velen in de provincie het nog geen tijd voor een feestje.
Staatssecretaris Hans Vijlbrief van Mijnbouw had net als de provincie en andere Groningse overheden en belangenorganisaties liever gezien dat de putten nu al zouden worden gedicht. Maar bij een heel koude winter of andere onvoorziene omstandigheden kan het nodig zijn de winning te hervatten. Daarom besloot de regering de gasputten pas op 1 oktober 2024 definitief te ontmantelen.
Bij onder meer de Groningse 'gasgedeputeerde' Susan Top en de Groninger Bodem Beweging riep dat teleurstelling op. Zij voorzien veel onrust als er toch weer gas moet worden opgepompt. Vijlbrief heeft daar begrip voor, maar volgens hem kunnen veel Groningers wel leven met de afweging die de regering heeft gemaakt.
Ondanks de sluiting van het Groningenveld gaan de aardbevingen door, blijft schade ontstaan en voldoen gebouwen nog niet aan de veiligheidsnormen, hebben de Groningse overheden benadrukt na het zeer kritische rapport van de parlementaire enquêtecommissie over de gaswinning. De regering nam de conclusie over dat een "ereschuld" aan de regio moet worden ingelost.
De komende decennia gaan miljarden euro's naar het aardbevingsgebied, voor schadeherstel, versterking van gebouwen en betere leefomstandigheden. Gedeputeerde Top, oud-secretaris van het Groninger Gasberaad, ziet kansen om iets te doen aan de "ellende waar een groot deel van de bevolking in zit".
Vijlbrief zette afgelopen week zijn handtekening onder het wetsvoorstel dat de definitieve sluiting van de gaswinningslocaties op 1 oktober 2024 regelt. Als de Tweede Kamer daar zoals verwacht mee instemt, is het besluit definitief.
De gaswinning wordt zondagochtend vroeg officieel stopgezet in het kantoor van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). Het bedrijf van Shell en ExxonMobil erkent dat de aardbevingen een zware last hebben gelegd bij de mensen die boven het gasveld wonen.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft maandag zeventien jaar cel geëist tegen de 35-jarige Syriër Mustafa A. voor zijn rol bij de gewelddadige arrestatie van twee mannen in een Palestijns vluchtelingenkamp in Syrië, nabij de noordelijke stad Aleppo, in januari 2013. A. kwam in 2020 als asielzoeker naar Nederland en werd in mei 2022 in zijn woonplaats Kerkrade opgepakt.
51 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Actievoerders van Greenpeace moeten met "onmiddellijke ingang" een schip in de Grote Oceaan verlaten, waarop zij zich hebben verschanst. Dit heeft de voorzieningenrechter in Amsterdam geoordeeld. Greenpeace voert actie tegen diepzeemijnbouw.
1 uur geledenHEUMEN (ANP) - De crisisnoodopvang in Heumen bij Nijmegen blijft twee maanden langer open, omdat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) geen andere plek voor de asielzoekers kan vinden. De gemeente Heumen is, aldus een verklaring, niet blij met deze situatie en heeft haar ongenoegen daarover laten weten aan het COA. Heumen wilde dat de noodopvang voor achthonderd asielzoekers zoals afgesproken op 1 december zou sluiten.
1 uur geledenUTRECHT (ANP) - De provincie Utrecht stopt met de pogingen de wolf te zenderen die een aantal keer is gesignaleerd in de bossen van de Utrechtse Heuvelrug. Gedeputeerde Mirjam Sterk (natuur) schrijft aan Provinciale Staten dat daartoe is besloten omdat het in de praktijk lastig is gebleken de wolf te zenderen. Ook is het sinds 10 oktober rustig rond de wolf in de provincie. "Er zijn geen probleemsituaties meer geweest."
1 uur geledenUTRECHT (ANP) - Demissionair minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) heeft een "escape" voor het LUMC om de status van academisch ziekenhuis te behouden als de kinderhartchirurgie daar verdwijnt. Het medisch centrum in Leiden krijgt 2,5 jaar de tijd om nieuwe specialistische kinderzorg uit bijvoorbeeld het Erasmus MC op te bouwen. De advocaat van het ministerie heeft dat donderdag gezegd tijdens een bodemprocedure bij de rechtbank in Utrecht.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De vrieskou leidt ertoe dat de ANWB veel meer meldingen krijgt van pechgevallen. Een woordvoerster ziet een stijging van bijna 40 procent ten opzichte van een gewone donderdag. "We verwachten dat we aan het einde van de dag op 5100 meldingen uitkomen." Ook vrijdag wordt het druk, voorspelt ze.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Rabbi Binyomin Jacobs, opperrabbijn van Nederland, wijdt maandag op de Duitse oorlogsbegraafplaats in Ysselsteyn (Limburg) een gedenkteken in voor alle slachtoffers van de nationaalsocialistische vervolging in Nederland in de Tweede Wereldoorlog. Het is voor het eerst dat de Duitse Volksbund, verantwoordelijk voor het onderhoud van de graven, een gedenkteken voor slachtoffers opricht in een ander land. Het monument is ontworpen door een kunstenaar uit Berlijn.
2 uur geleden