Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gaswinning Groningen nog verder omlaag door zacht voorjaar

Gaswinning Groningen nog verder omlaag door zacht voorjaar

DEN HAAG (ANP) - Door het aanhoudend zachte weer neemt de gaswinning in Groningen dit jaar nog verder af dan gedacht. Dat meldt verantwoordelijk minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat). In het huidige gasjaar, dat nog loopt tot en met september, wordt naar verwachting 9 miljard kubieke meter gas opgepompt uit het Groningenveld. In februari meldde Wiebes nog dat dit 10 miljard kuub zou zijn.

Voor dit jaar ging het kabinet voor het eerst uit van een winningsniveau onder de grens van 12 miljard kubieke meter die het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) adviseert om het risico op aardbevingen binnen de perken te houden. Het winningsniveau voor volgend jaar is vastgesteld op 9,3 miljard kubieke meter.

Het blijft de bedoeling dat de gaswinning uiterlijk medio 2022 helemaal stopt. Het kabinet besloot in maart 2018 dat dat de gaskraan in 2030 dicht zou gaan, maar het is gelukt om veel sneller alternatieven voor Gronings gas te vinden voor grootverbruikers in de industrie en voor huishoudens. Of het Groningenveld in 2022 al helemaal dicht kan, is nog onzeker. Mogelijk blijft het nog een tijdje nodig als "reservemiddel", bijvoorbeeld bij koude winters.

Drukvereffening

De productie is volgens SodM nu al zo laag, dat de bevingen vooral worden veroorzaakt door de drukvereffening in het gasveld en nauwelijks worden beĆÆnvloed door de winning. De toezichthouder stelt dan ook vast dat "de maatschappelijke ontwrichting niet kan worden verminderd door de gaswinning verder te verlagen".

SodM wijst er verder op dat de versterking van huizen die door aardbevingen ernstig verzwakt zijn, flink achterloopt "op wat vereist is". Daarom herhaalt de toezichthouder het advies voor een crisisaanpak om de snelheid er beter in te krijgen. Ook de Tweede Kamer drong daar vorige maand op aan.

Die aardbevingen in Groningen zijn volgens SodM het resultaat van zestig jaar gaswinning in deze provincie. Ook na de sluiting van het Groningenveld zullen de bevingen naar verwachting nog enige tijd doorgaan, stelt de toezichthouder. Niemand weet hoelang dat zal zijn.

Meer uit Binnenland

Tweede Kamer wil verzorgingshuis terug voor ouderen

DEN HAAG (ANP) - Ouderen moeten weer naar een soort zorgvoorziening kunnen tussen thuis en het verpleeghuis. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunde dinsdag een oproep aan het volgende kabinet om "werk te maken" van de herintroductie van zogenoemde verzorgingshuizen.

1 uur geleden
IKNL: steeds meer geld gaat naar kankermedicijnen

UTRECHT (ANP) - Steeds meer geld gaat naar kankermedicijnen, meldt het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) dinsdag. In 2012 ging een kwart van het totale geneesmiddelenbudget naar middelen tegen kanker. In 2021 was dat meer dan de helft van de totale uitgaven. En de hoogte van het totale geneesmiddelenbudget stijgt ook.

1 uur geleden
BBB-gedeputeerde Van den Berg in Flevoland stapt op na kritiek

LELYSTAD (ANP) - BBB-gedeputeerde Jurie van den Berg in de provincie Flevoland is opgestapt. Dat heeft een woordvoerder van de griffie in Flevoland gemeld. Van den Berg stond zwaar onder druk. Volgens oppositiepartij Sterk Lokaal Flevoland kende de BBB-gedeputeerde uit Urk de bestuurlijke procedures niet en miste hij dossierkennis.

2 uur geleden
Dode en twee vermisten door omslaan boot bij Dinteloord

DINTELOORD (ANP) - Bij Dinteloord is dinsdagmiddag een persoon om het leven gekomen doordat de boot waarin het slachtoffer zat was omgeslagen. Naar twee andere opvarenden wordt nog "met man en macht gezocht", meldt de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant. Over de identiteit van het overleden slachtoffer is nog niets bekendgemaakt.

2 uur geleden
73 klimaatdemonstranten aangehouden voor blokkade A12

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft dinsdag 73 klimaatdemonstranten opgepakt op de A12 in Den Haag. Ze gingen rond 12.00 uur de weg op en liepen onder meer door naar de tunnelbak. Onder de aangehouden personen zat ook een minderjarige, meldt de politie. Alle 73 zijn aangehouden voor het overtreden van de Wet Openbare Manifestaties (WOM). Rond 15.30 uur was de weg weer open voor verkeer, aldus de politie.

3 uur geleden
BBB gaat definitief tegen spreidingswet stemmen

DEN HAAG (ANP) - De wijzigingsvoorstellen van BBB voor de spreidingswet zijn door een Kamermeerderheid verworpen. Voor de stemmingen herhaalde BBB-voorvrouw Caroline van der Plas dat haar fractie daarom tegen de wet gaat stemmen, die asielzoekers eerlijk over gemeenten moet verdelen. De wet heeft daarmee wel in de Tweede Kamer voldoende steun, maar krijgt hoogstwaarschijnlijk in de Eerste Kamer geen meerderheid.

3 uur geleden
Verdeeld EU-parlement laat Wopke Hoekstra nog extra dag wachten

STRAATSBURG (ANP) - Wopke Hoekstra heeft ook dinsdag niet te horen gekregen of hij op de steun van het Europees Parlement kan rekenen om klimaatman van de Europese Commissie te worden. Linkse Europarlementariƫrs willen eerst antwoord op aanvullende vragen over onder meer Hoekstra's verleden in het bedrijfsleven.

4 uur geleden