Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gaswinning ging in 2014 minder omlaag vanwege de gasbaten

Gaswinning ging in 2014 minder omlaag vanwege de gasbaten

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet heeft in 2014 besloten tot een hogere toegestane gaswinning dan geadviseerd door de toezichthouder, omdat het kabinet de opbrengsten uit de gaswinning nodig zei te hebben. Dat blijkt uit het verhoor van oud-ambtenaar Jos de Groot door de parlementaire enquêtecommissie die in het Groningse gasdossier duikt.

Volgens eerdere afspraken mocht er in die tijd jaarlijks zo'n 45,5 miljard kubieke meter gas worden gewonnen. Maar de aardbeving onder Huizinge in 2012 zorgde voor een kantelpunt. In 2013 volgde een jaar van veel onderzoeken naar het verband tussen de aardgaswinning en de bevingsrisico's. Het Staatstoezicht op de Mijnen raadde het kabinet aan de toegestane winning te verlagen, naar 40 miljard kuub gas. Uiteindelijk is in 2014 tot 42,5 miljard kuub besloten.

De reden was "de baten", zegt De Groot daarover, verwijzend naar de gasopbrengsten voor de schatkist. In 2014 kampte Nederland met de eurocrisis en de nasleep van de kredietcrisis. Het kabinet Rutte-II moest de hand op de knip houden, en waar mogelijk de staatskas spekken. Toenmalig minister van Economische Zaken Henk Kamp besprak de winning dat jaar met Jeroen Dijsselbloem, toen minister van Financiën.

"Daar is besloten om het toch iets op te hogen om budgettaire redenen", zegt De Groot, toentertijd directeur energiemarkt op het ministerie van Economische Zaken. Hoe precies op het 'compromis' van 42,5 miljard kuub is uitgekomen, weet hij niet. Wel weet hij zeker dat ertoe besloten werd vanwege "het feit dat de economie en de staatskas erom vroegen dat die baten zo hoog werden".

Meer uit Politiek

Laatste verkiezingsuitslag binnen: GL-PvdA grootste in buitenland

DEN HAAG (ANP) - GroenLinks-PvdA heeft de meeste stemmen gekregen van Nederlanders die in het buitenland wonen. Onder de briefstemmers eindigde de partij met 28,6 procent, gevolgd door de VVD (17,4 procent) en Nieuw Sociaal Contract (NSC; 12,1 procent).

7 uur geleden
Ook Friesland breidt regeling uit voor rasters tegen wolf

LEEUWARDEN (ANP) - Ook de provincie Friesland wil dat meer veehouders beschermende rasters plaatsen tegen de wolf. Van de subsidieregeling wordt nu nog weinig gebruikgemaakt, laat de provincie weten en daarom wordt deze uitgebreid. Waar eerder alleen schapen- en geitenhouders geld konden krijgen voor de aanschaf van speciale rasters, komen nu ook eigenaren van runderen, paarden en pony's in aanmerking. Gelderland kondigde vorige week eveneens een uitbreiding van de regeling aan.

7 uur geleden
Plasterk zelf ook verrast door verzoek om verkenner te worden

DEN HAAG (ANP) - Ronald Plasterk weet ook niet precies waarom PVV-leider Geert Wilders hem gevraagd heeft als verkenner op te treden. "Ik had het helemaal niet zien aankomen", zei hij tijdens zijn eerste persconferentie in zijn nieuwe rol. Wilders liet hem wel weten het "een interessante gedachte" te vinden als Plasterk het zou gaan doen, en dat hij niet verwachtte dat die "hem een loer zou draaien".

7 uur geleden
Veel stemmen voor staatssecretaris Van Huffelen op BES-eilanden

KRALENDIJK (ANP) - Alexandra van Huffelen, die als staatssecretaris Koninkrijksrelaties regelmatig in Caribisch Nederland komt, heeft daar vorige week relatief veel stemmen gekregen van de inwoners. Van Huffelen stond als lijstduwer op de kandidatenlijst van haar partij D66.

8 uur geleden
VVD-politici uit de provincie steunen afzien van kabinetsdeelname

UTRECHT (ANP) - VVD-politici uit meerdere provincies steunen het voornemen van hun partij om een "centrumrechts" kabinet alleen te gedogen en er niet zelf aan deel te nemen, blijkt uit een rondgang van het ANP. De fractievoorzitters uit de twaalf provincies hebben hierover afgelopen weekend met fractievoorzitter in de Tweede Kamer Sophie Hermans gesproken, zegt het Gelderse Statenlid Mark Smits. Woensdag komen VVD-leden uit het hele land samen om te spreken over het zetelverlies - van 34 naar 24 zetels - en de keuze om niet mee te doen.

9 uur geleden
Wilders gaat bewoners Kijkduin 'hart onder de riem steken'

DEN HAAG (ANP) - PVV-leider Geert Wilders gaat bewoners en ondernemers in het Haagse Kijkduin dinsdagavond "een hart onder de riem steken", nu daar in een hotel asielzoekers uit Ter Apel worden opgevangen omdat de situatie in het Groningse aanmeldcentrum nijpend is. "Dat is volgens mij wat een volksvertegenwoordiger moet doen", aldus Wilders.

11 uur geleden
Wilders roept partijen op om in elk geval te gaan praten

DEN HAAG (ANP) - PVV-leider Geert Wilders hoopt dat partijen in elk geval met hem willen praten over een coalitie. Hij wil graag een regering vormen met VVD, NSC en BBB, zegt hij. "Mijn inzet zou zijn: ga praten met elkaar en dan zien we of het lukt of niet. Zonder te praten lukt niets", zei Wilders na het gesprek waarbij Ronald Plasterk werd aangewezen als verkenner.

11 uur geleden