Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gasunie chartert vaartuig dat lng omzet in gas

Gasunie chartert vaartuig dat lng omzet in gas

ANTWERPEN (ANP) - Gasunie heeft een contract getekend om vijf jaar lang een vaartuig te charteren dat vloeibaar gemaakt aardgas (lng) opslaat en weer omzet in gas. Nederland heeft naar verwachting veel meer lng nodig om minder afhankelijk te worden van Russisch aardgas en daar moet deze afspraak bij helpen.

Het drijvende platform, een zogeheten floating storage and regasification unit (FSRU), is eigendom van het Belgische scheepvaartbedrijf Exmar. FSRU's worden vooral ingezet voor export van lng naar landen waar de vloeibare brandstof nog niet veel in gebruik is voor bijvoorbeeld de verwarming van huizen of elektriciteitscentrales.

Gasunie beheert de infrastructuur voor gas in Nederland. Het staatsbedrijf kondigde na de Russische inval in Oekraïne aan extra stappen te zetten om te kunnen blijven garanderen dat er genoeg gas naar Nederland en Europa komt. Daarvoor moeten er meer mogelijkheden komen om lng te importeren.

Exmar maakte geen financiële details bekend over de deal met Gasunie. Het bedrijf verwacht dat het schip, de S188, komend najaar gereed is voor gebruik. De S188 was vorig jaar nog inzet van een conflict tussen Exmar en grondstoffenhandelaar Gunvor, dat vroegtijdig een contract voor het gebruik van het schip beëindigde. Exmar spande daarop een arbitrageprocedure aan.

Meer uit Financieel

China wil akkoord over fossiel dat aanvaardbaar is voor iedereen

DUBAI (ANP/AFP/RTR) - China wil dat er op de klimaattop in Dubai een akkoord over fossiele brandstoffen komt dat "aanvaardbaar" is voor iedereen. "We willen allemaal samenwerken om een taal te vinden die de juiste richting geeft voor verdere inspanningen, die zoveel mogelijk inclusiviteit weerspiegelt en die ook aanvaardbaar is voor alle partijen", zei de Chinese klimaatgezant Xie Zhenhua zaterdag.

5 uur geleden
Noors staatsfonds: Tesla moet arbeidsrechten respecteren

OSLO (ANP/RTR) - De Amerikaanse autofabrikant Tesla moet fundamentele arbeidsrechten respecteren, waaronder collectieve onderhandelingen. Dat stelt het Norges Bank Investment Management, 's werelds grootste aandelenbelegger uit Noorwegen met een belang in Tesla.

7 uur geleden
China blijft in de ban van deflatie

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - China, de op een na grootste economie ter wereld, blijft ook in november in de ban van deflatie. De consumentenprijzen daalden vorige maand met 0,5 procent ten opzichte van een jaar geleden, maakte het Chinese statistiekbureau bekend. Volgens economen is dit opnieuw een teken dat het land moeite heeft om de economische groei via de binnenlandse vraag te stimuleren.

9 uur geleden
Schiphol: probleem vliegschema opgelost, alles weer normaal

SCHIPHOL (ANP) - Nadat er de afgelopen dagen veel vluchten van en naar Schiphol werden geannuleerd door slechte weersomstandigheden, zijn de problemen in het vliegschema zaterdag opgelost. "We hebben een normale dag vandaag, er wordt gevlogen zoals gepland", zegt een woordvoerster van de luchthaven.

10 uur geleden
NS: treinen tussen Nederland en Duitsland rijden weer normaal

UTRECHT (ANP) - De Internationale treinen tussen Nederland en Duitsland rijden zaterdag weer volgens de normale dienstregeling, laat een woordvoerder van de NS weten. "Er zijn geen treinen uitgevallen en er zijn geen bijzonderheden meer", aldus de zegsman.

11 uur geleden
EU eens over regels voor kunstmatige intelligentie

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen en het Europees Parlement hebben een voorlopig akkoord bereikt over regels voor kunstmatige intelligentie (AI). De EU is de eerste die de baanbrekende technologie, die veel belooft, maar ook grote zorgen baart, aan banden legt. Zij kreeg haast door de stormachtige ontwikkeling van AI, met spraakmakende toepassingen als ChatGPT.

11 uur geleden
Rabobank: storing bij online overboeken verholpen

UTRECHT (ANP) - Rabobank zegt een storing bij het online overboeken van geld te hebben verholpen. Eerder op vrijdag waarschuwde de bank klanten voor problemen bij het afronden van overboekingen. Het ging om de tweede storing in een week tijd.

21 uur geleden