Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gasstromen van Rusland via Oekraïne naar Europa nemen weer toe

Gasstromen van Rusland via Oekraïne naar Europa nemen weer toe

BRATISLAVA (ANP/BLOOMBERG) - De Russische aardgasstromen die via Oekraïne Slowakije binnenkomen zijn maandag weer toegenomen. Volgens de Slowaakse netbeheerder Eustream steeg de gastoevoer maandag met 16 procent in vergelijking met vrijdag.

Volgens Eustream bedraagt de gasstroom 662 gigawattuur per dag. Hoewel dat meer is dan voor het weekend ligt de gastoevoer via Oekraïne nog altijd onder het gemiddelde van 811 gigawattuur per dag van vorig jaar.

De Europese aardgasprijzen gingen vorige week nog hard omlaag. Die daling volgde op een herstel van de Russische gasleveringen aan Europa via de belangrijke route door Oekraïne. Daarna namen de gasvolumes weer af.

Spanningen

Nog altijd zorgen de geopolitieke spanningen over Oekraïne voor onzekerheid. President Vladimir Poetin heeft een grote troepenmacht samengetrokken bij de Oekraïense grens en de Verenigde Staten houden rekening met een Russische inval. Rusland wil dat de NAVO zich terugtrekt uit Oost-Europa en garandeert dat Oekraïne geen lid wordt van het westerse bondgenootschap.

De Europese Unie sprak eerder al met andere gasleveranciers, zoals de VS, Qatar en Azerbeidzjan, over noodleveringen als de spanningen rond Oekraïne escaleren en Rusland zou besluiten de gaskraan helemaal dicht te draaien. Rusland is echter zelf ook erg afhankelijk van de export van aardgas en olie en zal dat volgens experts niet snel doen.

Meer uit Financieel

Baas Lelystad Airport stapt over naar Rotterdam The Hague Airport

LELYSTAD (ANP) - De topvrouw van Lelystad Airport, Wilma van Dijk, wordt per 1 september de nieuwe directeur van Rotterdam The Hague Airport. Van Dijk volgt in Rotterdam Ron Louwerse op die met pensioen gaat. De scheidend topman blijft dit jaar nog wel betrokken bij het inpassen van het nieuwe luchthavenbesluit.

8 minuten geleden
Duitse toezichthouder: EU-noodplan kan gasprijzen stabiliseren

BERLIJN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Het gasbesparingsplan van de Europese Unie, dat dinsdag van kracht is geworden, kan zorgen voor een stabilisatie of zelfs een verlaging van de gasprijzen in het landenblok. Dat zei , de hoogste baas van het Bundesnetzagentur dat toezicht houdt op het Duitse netwerk van gaspijpleidingen, tegen de Duitse zender ZDF.

17 minuten geleden
Taiwan: meer economische sancties door China onwaarschijnlijk

TAIPEI (ANP/BLOOMBERG) - De economische maatregelen die China tegen Taiwan heeft ingesteld zullen waarschijnlijk geen grote invloed hebben op de handel tussen de twee landen, zeker gelet op de nauwe verwevenheid van de twee economieën. Dat stelt het Taiwanese ministerie van Financiën.

1 uur geleden
PostNL daalt op afwachtend Damrak na adviesverlaging

AMSTERDAM (ANP) - PostNL behoorde dinsdag tot de sterkste dalers op de Amsterdamse beurs met een verlies van 3,8 procent. Analisten van de Amerikaanse bank Jefferies haalden het aandeel van hun kooplijst na de tegenvallende resultaten die het postbedrijf een dag eerder bekendmaakte. Beleggers deden het verder rustig aan en keken vooral uit naar het belangrijke Amerikaanse inflatiecijfer, dat woensdag verschijnt. Bij een aanhoudende sterke stijging van de consumentenprijzen in de VS zal de Federal Reserve de rente met stevige stappen blijven verhogen.

2 uur geleden
AutoScout24: eerste daling prijs occasion in meer dan jaar

AMSTERDAM (ANP) - Tweedehands auto's zijn na meer dan een jaar van prijsstijgingen eindelijk weer wat goedkoper geworden, merkt verkoopplatform AutoScout24. Volgens de organisatie is dit waarschijnlijk te danken aan de zomervakantie.

2 uur geleden
Snapchat komt met tool om ouders beter toezicht te laten houden

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - Ouders kunnen via een nieuwe tool beter toezicht houden op het Snapchat-gedrag van hun tieners. Het bedrijf achter de populaire foto- en videoapp lanceert namelijk Family Center waarmee volwassenen, mits ze goedkeuring hebben van hun kroost, kunnen zien met wie de kinderen de afgelopen week contact hebben gehad. Ook kan misbruik anoniem worden gemeld.

2 uur geleden
Advocaat Unilever: Ben & Jerry's kan moederbedrijf niet aanklagen

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - IJsmerk Ben & Jerry's heeft de bevoegdheid helemaal niet om moederconcern Unilever aan te klagen in de rechtszaak over de verkoop van activiteiten in Israël. Dat heeft een advocaat van Unilever betoogd voor de rechter in New York.

3 uur geleden