Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gasprijs schiet omhoog na Europees uitstel prijsplafond

Gasprijs schiet omhoog na Europees uitstel prijsplafond

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De gasprijs is woensdag omhooggeschoten nadat de Europese Commissie een plan onthulde om op de energiemarkt in te grijpen. Daarbij werd het idee van een prijsplafond voor gas op de lange baan geschoven. Op de toonaangevende Amsterdamse gasbeurs steeg de gasprijs met bijna 12 procent in vergelijking met een dag eerder tot 222 euro per megawattuur.

Volgens het plan van Brussel kan tot 140 miljard euro opgehaald worden bij energiebedrijven om huishoudens en het bedrijfsleven de energiecrisis door te helpen. Volgens het plan van de Europese Commissie mogen bedrijven die stroom opwekken zonder het dure gas, bijvoorbeeld met windmolens, kolen- of kerncentrales, straks niet meer dan 180 euro per kilowattuur verdienen. Alles wat ze meer innen dan dat moet worden afgeroomd. Ook moeten de EU-landen een 'solidariteitsbijdrage' gaan heffen bij olie- en gasbedrijven die overwinsten boeken door de hoge gasprijs.

De vrees bestaat dat de subsidies niet zullen helpen om de vraag naar gas te verminderen, ook al omvatten de plannen een verplichte beperking van het piekverbruik. Het blijft ook onzeker hoe de maatregelen zullen worden uitgevoerd en het plan bevat geen oplossingen om het aanbod op een krappe markt te vergroten. Het doel van het landenblok is om tegen begin oktober een akkoord te hebben. Dat valt dan samen met het begin van het stookseizoen.

Meer uit Financieel

Technologiegroep TKH stijgt op lager Damrak na koopadvies

AMSTERDAM (ANP) - TKH was vrijdag een van de schaarse winnaars op de Amsterdamse beurs. De technologiegroep kreeg een koopadvies van investeringsbank Jefferies en werd 4,6 procent hoger gezet. De vrees dat de Amerikaanse Federal Reserve de rente langer hoog houdt om de hardnekkige inflatie te bestrijden, drukte echter de stemming op de beursvloeren. Op Wall Street sloot de Dow-Jonesindex donderdag 1,5 procent lager en leed daarmee het grootste dagverlies in een jaar tijd.

50 minuten geleden
Farmaceuten winnen eerste rechtszaak VS rond maagzuurremmer

CHICAGO (ANP/BLOOMBERG) - Farmaceuten hebben de eerste Amerikaanse rechtszaak rond maagzuurremmer Zantac gewonnen, melden farmaceut GSK en zijn advocaten. Een vrouw spande de zaak aan omdat ze kanker zou hebben gekregen door Zantac, maar een jury in Chicago oordeelde dat GSK en Boehringer Ingelheim niet aansprakelijk zijn voor haar ziekte.

1 uur geleden
AI-startup van Elon Musk wordt meer dan 24 miljard dollar waard

AUSTIN (ANP) - Het bedrijf xAI waarmee Elon Musk de concurrentie wil aangaan met het populaire ChatGPT, wordt meer dan 24 miljard dollar waard. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van anonieme bronnen.

1 uur geleden
Strengere eisen voor verzekeren e-bikes door hoger diefstalrisico

DEN HAAG (ANP) - Verzekeraars hebben de voorwaarden om een elektrische fiets te verzekeren aangescherpt, omdat het risico op diefstal toeneemt. ANWB en Univé bevestigen dit na berichtgeving van het AD. Fietsen worden luxer, duurder en vaker gestolen, waardoor premies onbetaalbaar dreigen te worden, zegt een woordvoerder van ANWB Verzekeren.

1 uur geleden
AEX koerst af op lager begin na koersverliezen op Wall Street

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak koerst vrijdag af op een lager begin. De vrees dat de Amerikaanse Federal Reserve de rente langer hoog houdt om de hardnekkige inflatie te bestrijden, drukt de stemming op de beursvloeren. Op Wall Street sloot de Dow-Jonesindex donderdag 1,5 procent lager en leed daarmee het grootste dagverlies in een jaar tijd.

1 uur geleden
JPMorgan krijgt boete 100 miljoen voor gebrekkige controle

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De Amerikaanse bank JPMorgan Chase moet een boete van 100 miljoen dollar betalen omdat de bank tussen 2014 en 2021 miljarden orders van klanten ongecontroleerd liet passeren. Dat heeft de Amerikaanse toezichthouder op de effectenhandel, de Commodity Futures Trading Commission (CFTC), bekendgemaakt.

2 uur geleden
Toezichthouder SEC zet stap richting goedkeuring etherfondsen

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse toezichthouder Securities and Exchange Commission (SEC) heeft de weg vrijgemaakt voor op de beurs verhandelde fondsen, waarmee beleggers rechtstreeks in cryptomunt ether kunnen investeren. De SEC keurde het voorstel van beursuitbaters goed.

2 uur geleden