Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gasprijs daalt verder door afnemende vraag en grotere voorraden

Gasprijs daalt verder door afnemende vraag en grotere voorraden

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De Europese aardgasprijs daalde donderdag voor de vierde dag op rij na de recente stijging tot recordhoogte. Door die hoge prijs werd de vraag naar aardgas minder. Daarnaast lukt het landen om de gasvoorraden sneller dan gepland aan te vullen.

Op de voor Europa maatgevende beurs in Amsterdam daalde de prijs voor een megawattuur gas donderdagmorgen met zo'n 5 procent naar ruim 228 euro. Daarmee liggen de prijzen weer zo'n derde lager dan op de piek van vorige week. De gasprijs stond medio 2021 nog rond de 20 euro per megawattuur.

De Europese Unie is ondertussen hard bezig met het aanleggen van voorraden voor de winter om minder afhankelijk te zijn van Russisch gas later dit jaar. Volgens kenners kunnen de risico's in de gasvoorziening minder worden als het landen lukt de vraag naar gas met een tiende te verlagen en de invoer van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) van elders verder op te voeren. In augustus zou de Europese gasvraag 12 procent lager zijn geweest in vergelijking met augustus vorig jaar.

Gaskraan dicht

Rusland legde ondertussen de gasleveringen via Nord Steam 1, Europa's belangrijkste aanvoerroute, op woensdag voor drie dagen stil vanwege onderhoud. De vraag is of de gaskraan daarna weer opengaat. Verder bleek dat er meer gas vanuit Noorwegen naar Europa stroomde. Ook is de energieproductie door windmolens in bepaalde landen toegenomen.

Duitsland, de grootste economie van Europa, moet volgens de energietoezichthouder van het land de vraag naar gas met ten minste 20 procent verminderen en zich verzekeren van extra bevoorrading. De EU formuleerde eerder een doelstelling om het verbruik met 15 procent terug te brengen.

Nederland is ook druk bezig om de gasvoorraden aan te vullen. Komende week zullen de opslaglocaties naar verluidt al voor 80 procent gevuld zijn.

Meer uit Financieel

Lidl haalt zonnebrandcrème uit winkels na kritiek Consumentenbond

HUIZEN (ANP) - Supermarktketen Lidl haalt een van zijn zonnebrandcrèmes uit de schappen na een test van de Consumentenbond. De organisatie raadde mensen af de crème te gebruiken omdat die na tests een lagere beschermingsfactor had dan op de verpakking stond.

16 minuten geleden
Kleine beleggers zetten GameStop opnieuw hoger op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Computerspellenverkoper GameStop schoot dinsdag verder omhoog op de aandelenbeurzen van New York. Kleine beleggers lijken elkaar opnieuw aan te sporen om weer in het aandeel te stappen. GameStop was een van de bedrijven die begin 2021 sterk op en neer bewoog door de zogenoemde Reddit-rally. Particuliere beleggers op dat berichtennetwerk moedigden elkaar toen aan om massaal in dat bedrijf te stappen. De beurswaarde van GameStop schoot daardoor omhoog en beleggingsfondsen die speculeerden op een koersdaling leden voor miljarden aan verliezen.

23 minuten geleden
Technieksector ziet emissievrije zones niet zitten

WOERDEN (ANP) - De technieksector, de branche met de meeste bestelbussen op de weg, maakt zich "grote zorgen" over de invoering van de zero-emissiezones. Als de plannen doorgaan mag een groot aantal bestelauto's met een verbrandingsmotor vanaf volgend jaar veel binnensteden niet meer in. Maar volgens brancheorganisatie Techniek Nederland zijn er onvoldoende laadpalen, door het overvolle stroomnet. Hierdoor is het ook moeilijk om een verzwaarde elektriciteitsaansluiting te krijgen.

33 minuten geleden
Havenbedrijf Rotterdam en vliegveld werken aan schonere luchtvaart

ROTTERDAM (ANP) - Het Havenbedrijf Rotterdam en Rotterdam The Hague Airport gaan samenwerken voor het gebruik van duurzamere vliegtuigbrandstoffen op vliegvelden. Met de samenwerking willen het havenbedrijf en de luchthaven dat Rotterdam een kennisgebied wordt voor het verduurzamen van de luchtvaart in Europa. De opgedane kennis en ervaring moeten bruikbaar worden voor grotere luchthavens als Schiphol.

38 minuten geleden
AI-startup Anthropic brengt ChatGPT-concurrent Claude naar Europa

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - AI-bedrijf Anthropic stelt zijn chatbot Claude nu ook beschikbaar in Europa. Claude staat te boek als concurrent van ChatGPT, de chatbot van OpenAI die voor een wedloop tussen techbedrijven op het gebied van geavanceerde kunstmatige intelligentie zorgde.

53 minuten geleden
Lichte groei economie verwacht, nog geen 'uitbundig' 2024

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse economie is naar verwachting in het eerste kwartaal licht gegroeid ten opzichte van de laatste drie maanden van vorig jaar, gedragen door de bestedingen van met name de overheid en ook huishoudens. Dat denken economen. Ook voor heel 2024 wordt op groei gerekend, maar "uitbundig" zal die nog niet zijn door de zwakte bij onder meer investeringen en woningbouw.

1 uur geleden
Ontwikkelaar Tornado Cash moet dik vijf jaar cel in om witwassen

DEN BOSCH (ANP) - Een 31-jarige Rus uit Amstelveen is door de rechter in Oost-Brabant veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar en vier maanden voor het witwassen van miljarden dollars aan cryptovaluta. Hij ontwikkelde Tornado Cash, een softwaretool waarmee in totaal meer dan 2 miljard dollar is witgewassen.

1 uur geleden