Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gasprijs daalt door hoop einde staking lng-fabrieken Australië

Gasprijs daalt door hoop einde staking lng-fabrieken Australië

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De Europese gasprijs is donderdag gedaald door de hoop dat de staking bij productiefaciliteiten voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) in Australië nog deze week zal worden beëindigd. Die fabrieken zijn goed voor ongeveer 7 procent van de wereldwijde lng-leveringen. De dreigende verstoring van die gasleveringen door de werkonderbrekingen stuwden afgelopen weken de gasprijs.

Het Amerikaanse Chevron, de eigenaar van de Australische fabrieken, en de vakbonden zijn echter dicht bij een door de Australische toezichthouders bemiddelde overeenkomst om de stakingen mogelijk al vrijdag te beëindigen. De Australische fabrieksarbeiders legden op vrijdag 8 september het werk neer om meer loon en betere arbeidsomstandigheden af te dwingen.

De prijs op de toonaangevende Amsterdamse gasbeurs daalde donderdagochtend met 1 procent tot 36,92 euro per megawattuur, voor leveringen in oktober. De gasprijs voor leveringen in november zakte met 1,7 procent tot bijna 42,50 euro per megawattuur.

Langdurig onderhoud

Ook het langdurig onderhoud in Noorwegen stuwde de gasprijs in de afgelopen weken. Door werkzaamheden aan het grote Troll-gasveld voor de Noorse kust werd de export van aardgas verminderd. Noorwegen is door de oorlog in Oekraïne de grootste gasleverancier van Europa geworden. Volgens netwerkbeheerder Gassco herstelt de Noorse gastoevoer zich nu weer doordat het gasveld na herhaalde vertragingen geleidelijk weer in gebruik wordt genomen.

De terugkeer van de Noorse aanvoer vindt plaats tegen de achtergrond van goed gevulde Europese gasvoorraden en een relatief warme septembermaand voor een groot deel van Europa, waardoor de vraag gematigd blijft. De voorraden in de regio zijn gemiddeld voor zo'n 94 procent gevuld, volgens gegevens van Gas Infrastructure Europe. Dat is veel meer dan gebruikelijk voor de tijd van het jaar.

Grootste economie

Duitsland, de grootste economie van Europa, voert donderdag ook een test uit om er zeker van te zijn dat het land voorbereid is op de mogelijkheid van een gastekort deze winter. Het land heeft sinds het hoogtepunt van de Europese energiecrisis vorig jaar een goede voorraad opgebouwd en zijn mogelijkheden om lng in te voeren en te verwerken flink uitgebreid.

"Duitsland is veel beter voorbereid op deze winter dan vorig jaar", zei Klaus Müller, de baas van de Duitse toezichthouder voor de energievoorziening. "We kunnen zeker optimistisch zijn, maar het is nog te vroeg om de vlag uit te hangen."

Meer uit Financieel

Wall Street hoger na ontkenning geruchten over ontslag Fed-baas

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag hoger geëindigd. Gedurende de handelssessie zakten de aandelenbeurzen op Wall Street nog even weg. Beleggers reageerden op berichten dat de Amerikaanse president Donald Trump de voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, wilde ontslaan. De koersen herstelden echter nadat Trump had gezegd dat Powells ontslag "zeer onwaarschijnlijk is", al sluit hij niets uit.

3 uur geleden
Lobbygroep: EU-begroting schiet tekort voor schonere industrie

BRUSSEL (ANP) - De hoeveelheid geld die de Europese Commissie beschikbaar stelt voor de klimaattransitie en de verduurzaming van de industrie is te klein. Dat stelt Transport & Environment (T&E) in reactie op de nieuwe EU-meerjarenbegroting. Volgens de milieu- en klimaatlobbygroep maakt de Europese Commissie onvoldoende gebruik van de verduurzaming van de transportsector om het concurrentievermogen te versterken.

5 uur geleden
LTO hekelt Brussels voorstel landbouwbegroting

BRUSSEL (ANP) - De nieuwe Europese landbouwbegroting brengt veel onzekerheid met zich mee voor boeren en tuinders. Daarvoor waarschuwt voorzitter Ger Koopmans van land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland.

7 uur geleden
Chipmachinefabrikant ASML keldert op Damrak na kwartaalresultaten

AMSTERDAM (ANP) - ASML is woensdag gekelderd op de aandelenbeurs in Amsterdam. Beleggers verwerkten de kwartaalresultaten van het Veldhovense bedrijf, dat nog niet kon bevestigen in hoeverre het volgend jaar zal groeien. Aanleiding is de "toenemende onzekerheid" door macro-economische en geopolitieke ontwikkelingen. ASML zag 11,4 procent van zijn beurswaarde verdampen.

7 uur geleden
Schiphol: probleem zonnepanelen niet verholpen door rechter

SCHIPHOL (ANP) - Het zonnepark in de buurt van Schiphol waarvan de panelen zonlicht zodanig weerkaatsen dat ze piloten verblinden, moet van de rechter deels verdwijnen. Maar daarmee is het probleem volgens Schiphol niet verholpen. Ook delen van het zonnepark die van de rechter mogen blijven zorgen voor een "onaanvaardbaar veiligheidsrisico", reageert de luchthaven. Schiphol hoopt dat een deze week verstuurd handhavingsverzoek van de ILT-Luchtvaartautoriteit "tot verdere actie zal leiden".

9 uur geleden
Nederland heeft meer ASML's nodig, zeggen onderzoekers van TNO

DEN HAAG (ANP) - Nederland heeft meer ASML's nodig om de innovatie aan te jagen. De uitgaven aan onderzoek en ontwikkeling (R&D) lopen al jaren achter op de Europese doelstelling. ASML steekt wel veel geld in innovatie, maar de Veldhovense chipmachinefabrikant geeft meer uit dan de volgende tien bedrijven uit de R&D Top 30. Daarmee is Nederland kwetsbaar, waarschuwen onderzoekers van TNO.

9 uur geleden
Rechter: zonnepark bij Schiphol moet deels weg om reflectie

HAARLEM (ANP) - Het zonnepark in de buurt van Schiphol waarvan de panelen zonlicht zodanig weerkaatsen dat ze piloten verblinden, moet deels verdwijnen. Dat heeft de rechtbank in Haarlem woensdag bepaald. Schiphol had een kort geding aangespannen tegen de eigenaar van het zonnepark, De Groene Energie Corridor. Volgens de luchthaven zijn er risico's voor de vliegveiligheid.

9 uur geleden