Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gasprijs daalt door afnemende zorgen Israëlische productie

Gasprijs daalt door afnemende zorgen Israëlische productie

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De Europese gasprijs is verder gedaald door de afnemende zorgen over de aanvoer van de brandstof vanuit het Midden-Oosten. Vorige week werd gas al zo'n 3 procent goedkoper. De prijsdaling volgt op de opdracht van de Israëlische overheid aan het Amerikaanse olie- en gasconcern Chevron afgelopen weekeinde om de productie te hervatten in het grote Tamar-gasveld.

Het belangrijke Israëlische gasveld werd vorige maand gesloten om veiligheidsredenen na de aanval van Hamas op 7 oktober. Als gevolg daarvan leverde Israël tijdelijk geen gas meer aan Egypte, waar het Israëlische gas wordt omgezet in vloeibaar gemaakt aardgas (lng) bestemd voor de Europese en Turkse markt. Eerder deze maand werd al bekend dat er weer gas stroomde vanuit Israël naar Egypte.

Persbureau Bloomberg meldde op basis van een anonieme ingewijde dat de gasstromen naar Egypte deze maand inmiddels met maar liefst 60 procent zijn toegenomen. Ondanks de hervatting van de export zijn de gasstromen echter nog altijd bijna de helft lager dan voor de oorlog.

Op de Amsterdamse gasbeurs zakte de prijs voor leveringen in december maandagochtend met 3,5 procent tot 45 euro per megawattuur. Naast de afnemende zorgen over de aanvoer van gas, wordt de prijs gedrukt door de milde weersvoorspellingen voor grote delen van Europa deze week. Ook zitten de Europese gasvoorraden voor de winterperiode nog altijd bijna volledig vol.

Meer uit Financieel

Vergadering Shell begint met protestlied

LONDEN (ANP) - De aandeelhoudersvergadering van Shell is begonnen met een protestlied van een groep van ongeveer tien tot vijftien activisten. "Shell kills", zongen ze op de melodie van Jolene van Dolly Parton. De beveiliging verwijderde hen uit de zaal.

2 minuten geleden
Ether stijgt door hoop op komst beursfondsen van cryptomunt

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De prijzen van cryptomunten gingen dinsdag verder omhoog, na de sterke opmars een dag eerder. Vooral ether, na bitcoin de grootste digitale munt ter wereld, is flink meer waard geworden. De koersstijging volgt op de hoop dat de Amerikaanse toezichthouder SEC goedkeuring zal geven aan op de beurs verhandelde fondsen waarmee beleggers rechtstreeks in ether kunnen investeren.

13 minuten geleden
Oad in cassatie in rechtszaak om schadevergoeding Rabobank

HOLTEN (ANP) - De oud-eigenaren van reisorganisatie Oad, die in 2013 failliet werd verklaard, gaan in cassatie tegen een uitspraak van het gerechtshof in Arnhem. Dat oordeelde eerder dit jaar dat de Rabobank geen schadevergoeding hoeft te betalen om de vermeende betrokkenheid van de bank bij het omvallen van het bedrijf. Oad vindt de uitspraak onjuist en onvoldoende onderbouwd.

39 minuten geleden
Adviesgroep: aantal private leasecontracten neemt verder toe

APELDOORN (ANP) - De populariteit van private leasecontracten voor auto's neemt steeds verder toe. Zo steeg het aantal leasecontracten van 214.000 in 2020 naar 245.000 in 2023. Dat is een stijging van ongeveer 15 procent, meldt Van Bruggen Adviesgroep. Vooral jongeren, die zich vaak een dure aankoop zoals een auto niet kunnen veroorloven, zien een leasecontract wel zitten.

1 uur geleden
Bronnen: ASML kan chipmachines uitzetten bij Chinese inval Taiwan

VELDHOVEN (ANP/BLOOMBERG) - Chipmachinefabrikant ASML heeft manieren om zijn machines op afstand uit te schakelen, mocht China Taiwan binnenvallen. Dat melden ingewijden aan persbureau Bloomberg. Ook de Taiwanese chipproducent TSMC beschikt over die mogelijkheid. Volgens de bronnen heeft de Amerikaanse overheid eerder zorgen geuit richting beide bedrijven over de gevolgen van een Chinese inval in Taiwan, waar een groot deel van de wereldwijd geproduceerde chips vandaan komt.

1 uur geleden
Microsoft ziet toename rivaliteit met Apple door nieuwe AI-pc's

REDMOND (ANP/BLOOMBERG) - Topman Satya Nadella van techconcern Microsoft verwacht dat de nieuwste generatie Windows-pc's de concurrentiestrijd met Apple kan doen toenemen. Pc's die draaien op Windows, maar ook de apparaten van Apple, raken namelijk steeds beter toegerust op toepassingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI). Door de chips die dit mogelijk maken, kunnen de apparaten sneller en beter presteren.

2 uur geleden
VodafoneZiggo vindt nieuwe topman

UTRECHT (ANP) - Telecomconcern VodafoneZiggo heeft een nieuwe topman gevonden in Stephen van Rooyen. Hij was de baas van Sky in het Verenigd Koninkrijk en Ierland en commercieel directeur van de Sky Group. Volgens VodafoneZiggo brengt hij meer dan twintig jaar ervaring in de media en telecom met zich mee.

2 uur geleden