Gasprijs bereikt hoogste niveau van dit jaar na leveringszorgen
AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De Europese gasprijs heeft maandag het hoogste niveau van dit jaar bereikt. De overeenkomst tussen Rusland en Oekraïne over de gaslevering aan Europa eindigt dit jaar. Dat leidt tot zorgen over de leveringen van Russisch gas via Oekraïne. Ook dalen de gasvoorraden nu sneller dan gebruikelijk.
De prijs voor gas voor levering in januari steeg maandag op de gasbeurs in Amsterdam tot 2,5 procent en noteerde kort hoger dan 48,80 euro per megawattuur. Daarmee is het vorige jaarrecord van eind november overtroffen. Even later zakte de gasprijs weer wat terug naar ruim 47,00 euro per megawattuur.
Rusland en Oekraïne tekenden in 2019 een vijfjarig contract voor de levering van Russisch gas via Oekraïne, maar de Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft gezegd de overeenkomst niet te willen verlengen. Hij zei geen regelingen met Rusland te willen treffen waarmee dat land de oorlog tegen Oekraïne kan financieren.
Gevolgen gasstop
Sinds het land in 2022 Oekraïne binnenviel, krijgt Europa veel minder Russisch gas. Enkele Europese landen, zoals Slowakije, krijgen nog wel gas via de pijpleiding door Oekraïne. De Slowaakse premier Robert Fico heeft er bij de Europese Commissie op aangedrongen de dreigende gasstop aan te pakken. Daarbij zei hij dat de economische gevolgen voor de Europese Unie veel groter zullen zijn dan voor Rusland en dat Europese huishoudens en bedrijven daardoor hogere energierekeningen kunnen krijgen.
De Europese gasvoorraden zijn gedaald tot minder dan 75 procent. De vraag naar gas kan de komende tijd stijgen, omdat voor januari kouder weer is voorspeld in een groot deel van Europa.
Vloeibaar gas
Het Russische gas dat verloren dreigt te gaan met het eindigen van de overeenkomst is ongeveer 5 procent van de totale gasvraag van Europa. Als de gasleveringen vanuit Rusland stoppen, kan Europa afhankelijker worden van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) uit de Verenigde Staten en gas uit Noorwegen.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met verliezen geëindigd. Na recordstanden eerder deze week deden beleggers het rustiger aan, waarbij met name chipfondsen aan populariteit inboetten. Over de hele week bezien boekten de bekendste graadmeters op Wall Street nog wel winst.
7 uur geledenNICE (ANP/AFP) - Nice legt de komst van grote cruiseschepen aan banden. Burgemeester Christian Estrosi heeft maatregelen aangekondigd die ervoor moeten zorgen dat schepen met meer dan 900 passagiers niet meer aanmeren in de buurt van de Zuid-Franse kuststad. Daarmee wil hij overlast door massatoerisme tegengaan.
8 uur geledenMENLO PARK (ANP/BLOOMBERG) - Meta wil dit jaar tot 65 miljard dollar (61,8 miljard euro) investeren in projecten die te maken hebben met de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie (AI). Het geld is onder andere bedoeld voor de bouw van nieuwe datacenters en de aankoop van nieuwe chips.
11 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is met een aanzienlijk verlies het weekend ingegaan. Het sentiment op het Damrak verslechterde in de namiddag. Cijfers uit de Verenigde Staten wezen op een verslechterd consumentenvertrouwen onder Amerikanen. Ook verwachten consumenten in de VS sterkere prijsstijgingen.
12 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De massale inzet op kunstmatige intelligentie (AI) in de Verenigde Staten dwingt Europa zijn positie op dit gebied te versterken. Dit stelt AI Coalitie 4 NL, een publiek-private aanjager van de AI-industrie in Nederland. Volgens bestuursvoorzitter Willem Jonker zijn forse investeringen nodig in de opbouw van een Europese AI-industrie. Ook pleit hij voor striktere handhaving van de Europese data- en AI-wetgeving.
13 uur geledenNEW YORK (ANP) - Creditcardmaatschappij American Express is vrijdag op de aandelenbeurs in New York gedaald na de presentatie van de kwartaalcijfers. Beleggers waren teleurgesteld in de prognoses die het betaalbedrijf afgaf. Ook andere grote beursgenoteerde bedrijven presenteerden hun resultaten.
13 uur geledenLIESHOUT (ANP) - Bierbrouwer Royal Swinkels wil de ambachtelijke brouwerij De Molen in Bodegraven sluiten. Volgens een woordvoerder staan de resultaten van de Zuid-Hollandse brouwer "geruime tijd onder druk". Het moederbedrijf van Bavaria koppelt dit aan een dalende vraag op de biermarkt.
13 uur geleden