Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gasberaad: Vijlbrief moet puin ruimen van voorgangers

Gasberaad: Vijlbrief moet puin ruimen van voorgangers

GRONINGEN (ANP) - De nieuwe staatssecretaris van Mijnbouw Hans Vijlbrief moet het puin van zijn voorgangers opruimen, zegt voorman Jan Wigboldus van het Groninger Gasberaad. De belangenorganisatie sprak dinsdag met Vijlbrief tijdens zijn werkbezoek aan Groningen.

Naast het Gasberaad, waarin organisaties zich hebben verenigd om op te komen voor verschillende belangen in de regio, sprak Vijlbrief ook met de Groninger Bodembeweging. Die club komt op voor Groningers met aardbevingsschade.

"We zijn elkaar niet naar de keel gevlogen", grapte Wigboldus over de ontmoeting met de bewindsman. Hij is positief over het gesprek. "Het is goed verlopen. De heer Vijlbrief stelde zich echt redelijk en bescheiden op." De staatssecretaris, eerder verantwoordelijk voor de Belastingdienst, heeft volgens het Gasberaad aangegeven dat hij "meer van de daden dan van de woorden is".

'Nog niet overtuigd'

Hoopgevend is dat niet nog niet direct, zegt Wigboldus. "Wij zijn nu bij de zevende bewindspersoon op dit dossier, geloof ik. We zijn nog niet overtuigd. Ervaring heeft ons geleerd dat nieuwe bezems wel schoon vegen, maar niet in Groningen." Daarnaast begon Vijlbrief op "achterstand", zegt de boer en belangenbehartiger. Groningers gingen dit weekeinde de straat op na gestuntel met subsidie voor huizen en nadat het vorige kabinet op de valreep aankondigde de gaskraan mogelijk meer open te draaien in 2022.

"Ondanks de goede voornemens zijn we wat murw geslagen hier", zegt Wigboldus daarover. Dat er één specifieke bewindspersoon voor het Groningendossier is, "kan helpen", aldus de voorman van het Gasberaad. "Maar de bal ligt dus bij de staatssecretaris." Verder willen de Groningers vooral zien wat het nieuwe kabinet gaat doen. Wel is hij blij dat Vijlbrief snel in gesprek wil met Duitsland over de vraag naar gas en de gevolgen daarvoor voor het echt kunnen dichtdraaien van de gaskraan.

Meer uit Binnenland

Explosie in Rotterdam bij recent beschoten woning

ROTTERDAM (ANP) - Bij een woning aan de Kerkhoflaan in Rotterdam-Crooswijk is in de nacht van vrijdag op zaterdag een explosie geweest. Niemand is gewond geraakt. Diezelfde woning was twee weken geleden beschoten, waarvoor zes mannen zijn opgepakt. Dat bevestigt de politie.

12 minuten geleden
Oekraïense vlag gehesen bij Tweede Kamer

DEN HAAG (ANP) - De Oekraïense vlag is zaterdagochtend in top gehesen bij de Tweede Kamer. Het is zaterdag precies twee jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel.

3 uur geleden
Mark Rutte richt zich in video tot Oekraïners na twee jaar oorlog

DEN HAAG (ANP) - "Jullie zijn niet alleen. Wij staan achter jullie", zegt demissionair premier Mark Rutte in een Engelstalige videoboodschap aan de Oekraïners. Zaterdag is het precies twee jaar geleden dat Rusland het land binnenviel.

3 uur geleden
Meerdere bijeenkomsten ter herdenking van begin oorlog Oekraïne

UTRECHT (ANP) - Op meerdere plekken in het land komen zaterdag mensen samen om stil te staan bij de oorlog in Oekraïne, die precies twee jaar geleden begon. Zo is er in Utrecht aandacht voor de vluchtelingen van de oorlog.

7 uur geleden
Klimaatactivisten willen ondanks verbod A10 blokkeren

AMSTERDAM (ANP) - Klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR) willen zaterdag rond het middaguur voor de tweede keer de A10 in Amsterdam blokkeren, ter hoogte van het voormalige ING-hoofdkantoor in Amsterdam-Zuid. Ze eisen dat ING stopt met alle financiering van, en dienstverlening aan de fossiele industrie. De Amsterdamse driehoek (burgemeester, politie en OM) vindt de actie levensgevaarlijk en heeft deze verboden.

8 uur geleden
Jaar van de draak verwelkomd tijdens viering Chinees Nieuwjaar

DEN HAAG (ANP) - Het Chinees Nieuwjaar wordt zaterdag gevierd. In het centrum van Den Haag is het de hele dag feest. Het is het belangrijkste feest van het jaar in de Chinese cultuur en vindt altijd eind januari of begin februari plaats. Het jaar 4722 staat in het teken van de draak.

8 uur geleden
Kuipers had nog geen nieuwe baan toen hij uit kabinet stapte

DEN HAAG (ANP) - Voormalig zorgminister Ernst Kuipers had nog geen nieuwe baan toen hij begin dit jaar opeens uit het demissionaire kabinet stapte. Hij wilde ingaan op een aanbieding uit Singapore om daar voor een gerenommeerde technische universiteit te komen werken. En om te solliciteren kun je in zijn ogen niet nog als minister dienen, bovendien moest hij vaak naar Singapore voor gesprekken.

11 uur geleden