
Gas en kernenergie krijgen tijdelijk groen EU-label
BRUSSEL (ANP) - Investeringen in gas en kernenergie krijgen tijdelijk en onder voorwaarden een groen EU-label. De Europese Commissie blijft er ondanks kritiek van experts en weerstand bij sommige lidstaten bij dat de twee energiebronnen voorlopig moeten worden ingezet om de overgang naar een schonere samenleving te versnellen, blijkt uit de presentatie van de Europese ‘groene investeringsgids’.
In de omstreden classificatie van duurzame financiering beschouwt de commissie gasgestookte installaties als groen indien sprake is van lage uitstootwaarden, zoals minder emissie dan 270 gram kooldioxide (CO2) per kilowattuur. In 2035 vervalt het groene stempel voor gas, voor kernenergie wordt dat 2045. Het dagelijks EU-bestuur erkent dat gas en kernenergie geen hernieuwbare energiebronnen en niet per se groen zijn, maar ze zijn nodig om de klimaatdoelen te bereiken.
De EU wil in 2050 klimaatneutraal zijn. Daarvoor moet de CO2-uitstoot in de EU al in 2030 met 55 procent ten opzichte van 1990 zijn teruggebracht. Om dat gedaan te krijgen zijn veel privé-investeringen nodig. De classificatie is van groot belang voor beleggers en investeerders die hun geld in duurzame projecten willen steken en zo bijdragen aan de reductie van CO2-uitstoot. De groene investeringsgids moet ook voorkomen dat financiële producten worden aangeboden die eigenlijk helemaal niet zo duurzaam zijn als de verkoper wil doen geloven. Dit staat bekend als ‘groenwassen’.
Wegwijzer
Volgens Eurocommissaris Mairead McGuinness (Financiële Diensten) is de wetgeving niet perfect maar moet de EU roeien met de riemen die ze heeft om zo snel mogelijk de CO2-uitstoot terug te dringen. "Deze classificatie is een wegwijzer voor investeerders. Zij zijn vrij in hun keuzes."
Nederland heeft er geen bezwaar tegen kernenergie tot groene investering te bestempelen, maar wel tegen ‘groen’ gas als er sprake is van een uitstoot van meer dan 100 gram kooldioxide per kilowattuur. Samen met Oostenrijk, Zweden en Denemarken heeft het kabinet zijn bezwaren tegen gas bij de commissie kenbaar gemaakt.
Tijdelijke manier
Polen en Tsjechië zien gas juist als goede tijdelijke manier om de meest vervuilende fossiele brandstof waar zij sterk van afhangen, steenkool, te vervangen. Tegenstanders van kernenergie hebben zorgen over de veilige verwijdering van kernafval. Oostenrijk, Duitsland en Luxemburg hebben zich al fel tegen het aanmerken van kernenergie als groene energiebron geuit.
Eerder kwam de commissie al met labels voor hernieuwbare energie, waarover weinig verdeeldheid bestaat. Gas en kernenergie doen de emoties echter oplopen. Er is een supermeerderheid van twintig van de 27 landen, met minimaal 65 procent van de bevolking in de EU, nodig om het te blokkeren. Ook het Europees Parlement moet de zogeheten taxonomie goedkeuren. Een aantal landen overweegt naar het Europees Hof van Justitie te stappen als de wetgeving van kracht wordt.
Meer uit Financieel
NEW YORK (ANP) - Tesla is woensdag op de aandelenbeurzen in New York beduidend hoger geopend. Beleggers reageerden op het nieuws dat Elon Musk, de veelbesproken topman van de elektrische-autofabrikant, van plan is zijn werk voor de Amerikaanse president Donald Trump in mei te verminderen. In plaats daarvan wil hij zich meer richten op Tesla, wat hard nodig lijkt gezien de recente tegenvallende resultaten van het bedrijf. Het aandeel steeg bijna 5 procent, terwijl de belangrijkste graadmeters op Wall Street eveneens flink vooruitgingen.
59 minuten geledenGENÈVE (ANP/DPA/BELGA) - Het World Economic Forum (WEF) onderzoekt beschuldigingen van financieel wangedrag door oprichter Klaus Schwab en zijn vrouw. Dat heeft de organisatie achter de jaarlijkse topbijeenkomsten in Davos laten weten. Het onderzoek volgt op berichtgeving door The Wall Street Journal over mogelijke belangenverstrengeling en wanbeheer. Het echtpaar zou geld van de organisatie hebben gebruikt voor persoonlijke uitgaven, zoals massages en luxereizen.
1 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Meta, het techconcern achter onder andere Facebook en Instagram, heeft de boete van 200 miljoen euro van de Europese Commissie vergeleken met heffingen. Het Amerikaanse bedrijf kreeg de geldstraf woensdag voor het overtreden van de wet digitale markten van de EU.
1 uur geledenVELDHOVEN (ANP) - De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) en ASML zijn op de aandeelhoudersvergadering van de chipmachinemaker gebotst over een fout met de publicatie van kwartaalcijfers vorig jaar. De beleggersclub wil compensatie voor een aantal beleggers die zouden zijn gedupeerd, maar ASML wilde daar niets van weten.
1 uur geledenHAARLEM (ANP) - De rechtbank in Haarlem doet geen uitspraak in een kort geding dat was aangespannen om de krimp van Schiphol te voorkomen. De zaak draaide om het zogeheten Luchthavenverkeersbesluit van Schiphol, dat het kabinet wil aanpassen om het maximale aantal vluchten bij te stellen. Volgens de civiele rechter is het aan de bestuursrechter om zich over de kwestie te buigen.
2 uur geledenARLINGTON (ANP) - De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing heeft het verlies in het eerste kwartaal van dit jaar duidelijk verminderd en ook een hogere omzet behaald dan een jaar eerder. Het bedrijf profiteerde van fors toegenomen leveringen van verkeersvliegtuigen, nadat productieprocessen eerder nog werden gehinderd door strengere kwaliteitseisen en verscherpt toezicht na een reeks technische problemen met Boeing-vliegtuigen.
2 uur geledenVELDHOVEN (ANP) - Een meerderheid van de aandeelhouders van ASML heeft ingestemd met hogere maximumbeloningen die topbestuurders van de chipmachinemaker kunnen ontvangen. Enkele beleggers en de ondernemingsraad (or) hadden bedenkingen bij het nieuwe beloningsbeleid. Desondanks stemde ruim 91 procent van de aandeelhouders ermee in op de jaarvergadering.
3 uur geleden