Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Gangmaker Dumfries ziet internationals elkaar snel waarheid zeggen

Gangmaker Dumfries ziet internationals elkaar snel waarheid zeggen

WOLFSBURG (ANP) - Vraag een speler van Oranje wie de gangmaker van het team is en hij noemt de naam van Denzel Dumfries. "Ik houd van grapjes maken", lacht de rechtsback als hij op de reacties van zijn ploeggenoten mag reageren. "Ik ben blij dat mijn geintjes aanslaan. Een goede sfeer is belangrijk."

Op zijn vorige twee grote toernooien met Oranje was het ook best gezellig. Maar op het EK van 2021 ging het fout in de achtste finales tegen Tsjechiƫ (0-2) en anderhalf jaar later nam Argentiniƫ de strafschoppen beter in de kwartfinale van het WK in Qatar. "We moeten lering trekken uit die uitschakelingen", vindt Dumfries. "Het is niet dat we toen niets tegen elkaar durfden te zeggen, maar we hebben wel stappen gezet om elkaar de waarheid te zeggen. We proberen elkaar met opbouwende kritiek beter te maken. Niet alleen de ervaren spelers trekken hun mond open. Er is ook een klimaat dat jonge jongens iets durven te zeggen."

Succes komt geen voetballer aanwaaien, zo weet de 28-jarige Dumfries als geen ander. Als klein jongetje schreef hij zijn doelstellingen op een muur van zijn slaapkamer. Later noteerde de verdediger zijn dromen in een schrift. Maar op 18-jarige leeftijd voetbalde de Rotterdammer nog altijd bij de amateurs van Barendrecht. Geen schande natuurlijk, maar Dumfries wilde meer.

Kans

Uiteindelijk durfde Sparta het met hem aan en greep Dumfries zijn kans bij SC Heerenveen en PSV. Inmiddels speelt de 52-voudig international alweer drie jaar voor Internazionale, de regerend kampioen van Italiƫ. Hij is nog steeds geen fijnzinnige technicus en de kritiek over zijn 'harde voeten' zal waarschijnlijk nooit verstommen, maar ook voor bondscoach Ronald Koeman is het heerlijk om Dumfries in zijn team te hebben.

Hij is snel en beresterk en als aanvaller moet je hem wel drie keer voorbij. Als het even kan, dan gaat Dumfries ook mee naar voren. Hij scoorde al zesmaal voor Oranje en bereidde zestien treffers voor. In de voorbereiding op het EK vormt Dumfries een koppel met Xavi Simons, een rechtsbuiten met een vrije rol.

Als de snelle Jeremie Frimpong het veld in komt, dan moet Dumfries vaak wijken voor Lutsharel Geertruida. Frimpong heeft Koeman misschien wel het meest verrast in de aanloop naar het EK in Duitsland. Vreest Dumfries dat hij plaats moet maken voor Geertruida? "Ik weet niet of ik zondag begin tegen Polen", antwoordt hij. "En ik ga ook geen duel in met de gedachte dat ik na een uur gewisseld kan worden. Het is goed dat er veel concurrentie is. Het is ook fijn dat veel Nederlanders ons hier komen steunen. Daar ben ik ze dankbaar voor."

Meer uit Voetbal

FC Utrecht huurt linksbuiten Cathline van Franse FC Lorient

UTRECHT (ANP) - FC Utrecht heeft vleugelspeler Yoann Cathline aan de selectie toegevoegd. De club huurt de 22-jarige Franse linksbuiten komend seizoen van FC Lorient uit Frankrijk en heeft ook een optie tot koop genomen.

3 uur geleden
Vitesse komt 6 miljoen euro tekort voor sluitende begroting

ARNHEM (ANP) - Vitesse heeft een tekort van 6 miljoen euro voor een sluitende begroting. Dat is volgens algemeen directeur ad interim, Edwin Reijntjes, de reden dat de club uit Arnhem tot 31 juli uitstel heeft gekregen om een begroting in te dienen bij de beroepscommissie van de KNVB.

4 uur geleden
Ajax legt 18-jarige verdediger Janse langer vast

AMSTERDAM (ANP) - Ajax heeft verdediger Dies Janse vastgelegd tot 30 juni 2028, met een optie voor nog een jaar. De 18-jarige verdediger had in Amsterdam nog een verbintenis tot medio 2026.

6 uur geleden
FC Twente begint met uitwedstrijd tegen Salzburg op 6 augustus

ENSCHEDE (ANP) - FC Twente begint het tweeluik van Red Bull Salzburg in de derde voorronde van de Champions League met de uitwedstrijd in Oostenrijk op 6 augustus. Een week later op dinsdag is de returnwedstrijd in Enschede, zo heeft de UEFA bekendgemaakt.

6 uur geleden
Voetballer Dallinga verruilt Toulouse voor Bologna

BOLOGNA (ANP) - De Nederlandse voetballer Thijs Dallinga verruilt Toulouse voor Bologna. De Italiaanse club maakte niet bekend tot wanneer het contract van de 23-jarige aanvaller loopt. De enkelvoudig international volgt bij Bologna landgenoot Joshua Zirkzee op, die naar Manchester United is vertrokken.

6 uur geleden
Scheidsrechter Dieperink al vroeg in actie op Spelen Parijs

PARIJS (ANP) - Voor voetbalscheidsrechter Rob Dieperink beginnen de Olympische Spelen woensdag al, twee dagen voor de openingsceremonie in Parijs.

7 uur geleden
Van der Laan in raad van commissarissen voetbalclub Sparta

ROTTERDAM (ANP) - Jeanet van der Laan is benoemd als lid van de raad van commissarissen van voetbalclub Sparta. De oud-voetbalinternational en voormalig lid van de Tweede Kamer slaagde er twee maanden geleden niet in om voorzitter van de KNVB te worden.

9 uur geleden