Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

G7 wil loskomen van China en 'economische dwang' bestrijden

G7 wil loskomen van China en 'economische dwang' bestrijden

HIROSHIMA (ANP/DPA) - De G7 wil met China blijven samenwerken, maar vindt dat er te veel risico's genomen worden met het land "dat de wereldeconomie verstoort". De landen willen "investeren in onze eigen economische levendigheid". De leiders zeiden in een eerdere verklaring al te willen optreden tegen alle landen die "economische dwang" gebruiken.

De zeven landen, waaronder Japan, Duitsland, het VK en de VS, plus de Europese Unie zeggen dat er wereldwijd een "verontrustende toename" is van economische dwang. Daarmee wordt bedoeld dat landen soms een onmisbare positie innemen in bepaalde economische processen en die macht gebruiken om politieke invloed uit te oefenen. China wordt daarbij niet expliciet genoemd, maar in een tweede verklaring wel met deze praktijken in verband gebracht.

Economische dwang is slecht voor de wereldhandel, doet afbreuk aan de mogelijkheid van landen om eigen beslissingen te nemen en zou daarmee uiteindelijk zelfs de "wereldwijde veiligheid en stabiliteit" ondermijnen, vindt de G7. "Pogingen om economische afhankelijkheid als wapen te gebruiken" zullen "mislukken en een vervolg krijgen".

Samenwerkingsverband

Om economische dwang te bestrijden, kondigt de G7 een nieuw samenwerkingsverband aan: het Coordination Platform on Economic Coercion. Dat moet informatie uitwisselen, landen die onder druk staan ondersteunen en zorgen dat er gezamenlijk kan worden opgetreden.

Volgens de Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen kan economische samenwerking ook een "win-winsamenwerking" zijn. Ze zegt dat westerse landen daarbij een goed alternatief kunnen zijn voor China en Rusland.

Nieuwe Zijderoute

Von der Leyen noemt als voorbeeld De Nieuwe Zijderoute, waarmee China de handel tussen Aziƫ en Afrika hoopt te bevorderen. Voor veel landen leek dat volgens haar "een goed, goedkoop aanbod", maar dat valt in de praktijk tegen.

China zegt zich sterk te verzetten tegen de verklaringen van de G7 en heeft zijn beklag gedaan bij gastland Japan. De landen van de G7 bemoeien zich met binnenlandse aangelegenheden van China, zei het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken. De toorn van de Chinezen betreft niet alleen beschuldigingen van economische dwang, maar ook kritiek van de G7 op de Chinese claim op Taiwan en de omgang met mensenrechten. Een woordvoerder beschuldigde de G7 ervan China "te besmeuren en aan te vallen".

Meer uit Financieel

Bekende belegger Warren Buffett brengt belang in Apple fors terug

OMAHA (ANP/RTR) - De bekende belegger Warren Buffett heeft zijn belang in Apple flink verkleind. Dat meldt de inmiddels 93-jarige Amerikaan in de kwartaalcijfers van zijn investeringsvehikel Berkshire Hathaway.

4 uur geleden
Kredietwaardigheid Turkije omhoog door normaler economisch beleid

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Kredietbeoordelaar S&P Global is positiever geworden over de financiƫle gezondheid van Turkije. Vooral het feit dat er bij de Turkse regering eindelijk weer sprake is van een orthodoxer economisch beleid, wordt door het toonaangevende ratingbureau gewaardeerd.

5 uur geleden
Blokker stelt toekomst veilig door akkoord met geldverstrekker

AMSTERDAM (ANP) - Blokker heeft een akkoord bereikt over een belangrijke herfinanciering, waardoor de toekomst van de winkelketen is veiliggesteld. Dankzij de lening kan de keten de komende jaren haar plannen bekostigen en hoeft Blokker niet te worden verkocht.

8 uur geleden
Franse justitie onderzoekt TotalEnergies om terreuraanval

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse justitie is een onderzoek gestart naar olie- en gasconcern TotalEnergies. Het Franse bedrijf heeft zich mogelijk schuldig gemaakt aan dood door schuld tijdens een jihadistische aanval in Mozambique in 2021.

8 uur geleden
Schiphol verwacht weer druk, maar beheersbaar vakantieweekend

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol verwacht wederom een druk weekend vanwege de meivakantie. Inmiddels keren vakantiegangers ook terug, waardoor het bij de paspoortcontroles drukker kan zijn. "We verwachten dat het druk wordt, maar beheersbaar", voorziet een woordvoerder.

17 uur geleden
Apple wint na kwartaalcijfers, banenrapport stuwt beurzen New York

NEW YORK (ANP) - Techbedrijf Apple heeft vrijdag aan beurswaarde gewonnen na goed ontvangen kwartaalresultaten. De omzetdaling als gevolg van mindere iPhone-verkopen was minder erg dan analisten hadden verwacht. Ook kondigde Apple aan om voor 110 miljard dollar aan eigen aandelen in te kopen, een beloning voor de aandeelhouders.

22 uur geleden
NAM wijst rekening extra kosten schadeafhandeling Groningen af

ASSEN (ANP) - De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) wil niet opdraaien voor extra kosten bij de afhandeling van aardbevingsschade in Groningen die voortvloeien uit een nieuwe aanpak van het kabinet. Het ontbreekt namelijk aan een goede onderbouwing waarom die extra miljarden voor rekening komen van de NAM, schrijft het bedrijf dat gas won uit het Groningenveld in zijn jaarverslag.

23 uur geleden