Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

G7 na geweld Myanmar: 'schieten op betogers is onacceptabel'

G7 na geweld Myanmar: 'schieten op betogers is onacceptabel'

WASHINGTON (ANP) - De G7 heeft het geweld tegen betogers in Myanmar scherp veroordeeld. "Met scherp schieten op ongewapende betogers is onacceptabel", zeggen de ministers van Buitenlandse Zaken van de machtige landen in een gezamenlijke verklaring.

In Myanmar wordt al weken geprotesteerd vanwege een staatsgreep door het leger. Hardhandig optreden door de autoriteiten heeft er het leven gekost aan zeker drie demonstranten. Er zou onder meer zijn geschoten op mensen die protesteren tegen de junta.

"Iedereen die met geweld reageert op vreedzame protesten moet daar verantwoordelijk voor worden gehouden", zegt de G7. Die bestaat uit de Verenigde Staten, Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, het Verenigd Koninkrijk en Japan. Ook de buitenlandvertegenwoordiger van de EU steunt de verklaring.

De G7 roept ook op tot de vrijlating van functionarissen die na de staatsgreep zijn opgepakt. Het gaat onder meer om regeringsleider Aung San Suu Kyi en president Win Myint.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Honderden Belgen doen mee aan test met Chinees coronavaccin

BRUSSEL (ANP) - Tussen de 300 en 400 Belgen doen binnenkort mee aan een proef en laten zich inenten met een Chinees vaccin. Het is voor het eerst dat er in België getest zal worden met een vaccin van een Chinees bedrijf. Dat schrijven verschillende Belgische media zaterdag.

27 minuten geleden
Nabestaanden nemen afscheid van Britse coronaheld 'Captain Tom'

LONDEN (ANP) - De uitvaart van de Britse coronaheld Tom Moore wordt zaterdag in besloten kring gehouden. De oorlogsveteraan kreeg in zijn land een heldenstatus door zijn wandelactie om geld op te halen voor de Britse gezondheidszorg. Hij overleed eerder deze maand nadat hij zelf het coronavirus had opgelopen.

1 uur geleden
Biden: we liggen voor op schema met vaccineren

HOUSTON (ANP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft gezegd dat de vaccinatiecampagne van zijn regering soepel verloopt. "We liggen weken voor op schema", zei hij tijdens een bezoek aan de staat Texas. Biden beloofde in de eerste 100 dagen van zijn presidentschap 100 miljoen prikken tegen het coronavirus. De afgelopen vijf weken zijn meer dan 50 miljoen vaccins toegediend.

3 uur geleden
Honderden gevangenen ontsnapt in Haïti, 25 doden

PORT-AU-PRINCE (ANP) - Bij een gewelddadige gevangenisuitbraak donderdag in Haïti zijn vierhonderd gedetineerden ontsnapt en zijn 25 mensen om het leven gekomen. Vrijdag (lokale tijd) hebben lokale autoriteiten pas bekendgemaakt hoeveel mensen er precies zijn ontsnapt en overleden bij de grote uitbraak in de hoofdstad van het Caraïbische land, Port-au-Prince.

4 uur geleden
Ministerie van Financiën VS treft sancties wegens Khashoggi-moord

WASHINGTON (ANP/DPA) - Het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft wegens de brute moord op journalist Jamal Khashoggi een voormalig adviseur van de Saudische kroonprins en een elite-eenheid van het koningshuis op de sanctielijst gezet. Het gaat om de voormalige plaatsvervangend chef van de geheime dienst Ahmed al-Asiri en de snelle interventiemacht RIF. Van maatregelen tegen kroonprins Mohammed bin Salman, de feitelijke machthebber in Riyad, was vrijdag in Washington geen sprake.

7 uur geleden
Verloofde Khashoggi: gerechtigheid

DUBAI (ANP/RTR) - Hatice Cengiz, de verloofde van de om het leven gebrachte Saudische journalist Jamal Khashoggi, vindt dat gerechtigheid is gedaan door het rapport van de Amerikaanse geheime dienst over de moord op haar man. Daarin wordt gesteld dat de machtige Saudische kroonprins Mohammed bin Salman de operatie om dissident Khashoggi te arresteren of te doden heeft goedgekeurd.

8 uur geleden
Honderden aanklachten en arrestaties na bestorming Capitool

WASHINGTON (ANP) - Ruim driehonderd personen zijn inmiddels aangeklaagd na de bestorming van het Amerikaanse parlementsgebouw Capitool in Washington. Ruim 280 mensen zijn gearresteerd, citeren Amerikaanse media een topfunctionaris van het ministerie van Justitie.

8 uur geleden