Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

G7-landen willen wereldwijde vaccinatiecampagne steunen

G7-landen willen wereldwijde vaccinatiecampagne steunen

LONDEN (ANP) - De G7-landen hebben in een gezamenlijke verklaring bekendgemaakt de wereldwijde vaccinatiecampagne tegen het coronavirus te steunen. De landen willen het programma van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) COVAX versnellen, onder meer door de financiële bijdragen flink te verhogen.

Het is volgens de leiders van de G7-landen ook nodig om de verdediging tegen gezondheidscrises wereldwijd te verbeteren. Ze willen onder meer kijken naar een wereldwijd gezondheidsverdrag.

Om sterker uit de coronapandemie te komen, moet er meer worden samengewerkt, stellen de landen. Ook met andere grote economieën zoals India en China.

Zomerspelen

De G7 is een overleg tussen de leiders van zeven grote economieën en de Europese Unie. De deelnemende landen zijn Duitsland, Frankrijk, Italië, het Verenigd Koninkrijk, Japan, Canada en de Verenigde Staten.

Alle landen steunden de wens van Japan om de Olympische Spelen deze zomer te laten doorgaan. Premier Yoshihide Suga wil dat de Spelen een symbool worden van het overwinnen van het coronavirus.

NAVO

Na het digitale overleg benadrukten de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron ook nog het belang van een sterke NAVO. Macron noemde de organisatie springlevend, terwijl hij eerder de NAVO nog hersendood noemde. "De EU moet meer de eigen veiligheid in handen nemen, om een betere partner van de VS te kunnen zijn."

Merkel zegt dat er sprake is van een "nieuw hoofdstuk" in de transatlantische samenwerking. Onder meer over Rusland moeten de EU en de VS gezamenlijk beleid voeren, vindt Merkel.

Meer uit Buitenland

VN op klimaattop: stop met tactische blokkades

DUBAI (ANP) - Stop met de "tactische blokkades" tijdens de onderhandelingen op de klimaattop in Dubai. Dat is de oproep van Simon Stiell, baas van VN-klimaatorganisatie UNFCCC. "Elke strategisch geplaatste landmijn" kan volgens hem een goede uitkomst opblazen.

32 minuten geleden
Israël bombardeert Zuid-Gaza na waarschuwing over gijzelaars

KHAN YOUNIS (ANP/AFP) - Israël heeft maandag de stad Khan Younis in het zuiden van Gaza gebombardeerd nadat Hamas had gewaarschuwd dat geen enkele Israëlische gijzelaar het gebied levend zou verlaten, tenzij gevangenen werden vrijgelaten.

1 uur geleden
Zelensky: openhartig gesprek met Hongaarse president Orban

BUENOS AIRES (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft maandag gezegd dat hij een "openhartig" gesprek heeft gehad met de Hongaarse president Viktor Orban. Dat gesprek vond plaats tijdens de beëdiging van de Argentijnse president Javier Milei die zondag plaatsvond.

3 uur geleden
Australië: instroom migranten halveren door strakkere visumregels

SYDNEY (ANP) - Australië heeft maandag bekendgemaakt dat het de visumregels voor internationale studenten en laagopgeleide werknemers wil aanscherpen. De instroom van migranten zou daardoor de komende twee jaar kunnen halveren. De regering wil een naar eigen zeggen "kapot" migratiesysteem herzien.

4 uur geleden
Netanyahu aan Hamasstrijders: geef jullie over, einde nadert

TEL AVIV (ANP/AFP) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft Hamasstrijders opgeroepen hun wapens neer te leggen en de strijd te staken. "Ik zeg tegen de terroristen van Hamas: het is afgelopen", zei Netanyahu. "Sterf niet voor Sinwar. Geef je nu over." Met Sinwar verwijst hij naar Yahya Sinwar, de leider van Hamas in de Gazastrook.

11 uur geleden
Zelensky ziet strijdmakker in nieuwe Argentijnse president

BUENOS AIRES (ANP/AFP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky hoopt dat hij met de Argentijnse ultraliberale president Javier Milei een nieuwe bondgenoot heeft in de strijd tegen Rusland. Tijdens zijn bezoek aan Buenos Aires omhelsde Zelensky Milei en zei hij "overtuigd te zijn dat de samenwerking tussen Oekraïne en Argentinië zal toenemen".

11 uur geleden
Hamas: Israël krijgt geen gijzelaars terug zonder onderhandelen

CAÏRO (ANP/RTR/AFP) - De gewapende vleugel van Hamas heeft gezegd dat Israël geen van zijn gijzelaars zal kunnen terughalen, tenzij het gesprekken aanknoopt over het ruilen van gijzelaars tegen Palestijnse gevangenen in Israël. Anders zal geen van de gegijzelden levend de Gazastrook verlaten, aldus de Al Qassam-brigades.

14 uur geleden