
'G7-landen verliezen miljarden zonder sterkere klimaataanpak'
AMSTERDAM (ANP) - De G7-landen zullen vele honderden miljarden dollars aan economische schade oplopen als er niet veel meer ambitieuze stappen worden gezet tegen klimaatverandering. Dat zegt Oxfam Novib op basis van onderzoek dat is uitgevoerd het Swiss Re Institute. Het gaat volgens Oxfam bijvoorbeeld om klimaatschade door gezondheidsproblemen, door een stijgende zeespiegel en door schade aan de landbouwproductiviteit.
Volgens het onderzoek kunnen de G7-landen Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Italië, Japan en Canada een economisch verlies lijden tegen 2050 van in totaal 4800 miljard dollar, als er niet meer wordt gedaan tegen klimaatverandering. Dat is volgens Oxfam het dubbele van de economische schade die de coronacrisis heeft veroorzaakt. Maar in tegenstelling tot de kortetermijneffecten van de pandemie zullen de effecten van klimaatverandering volgens de ontwikkelingsorganisatie ieder jaar te voelen zijn.
Oxfam zegt verder dat de impact van klimaatverandering op armere landen nog groter zal zijn. Volgens een recente studie van de Wereldbank kunnen door klimaatverandering tussen de 32 miljoen tot 132 miljoen mensen extra in zeer grote armoede vervallen tegen 2030.
De oproep van Oxfam om meer te doen tegen de effecten van klimaatverandering komt in aanloop naar een G7-top die volgende week vrijdag begint in het Verenigd Koninkrijk, onder leiding van de Britse premier Boris Johnson. Hier zal ook de Amerikaanse president Joe Biden aan deelnemen. "De economische noodzaak voor klimaatactie is duidelijk. De G7-landen moeten nu in de komende negen jaar ingrijpende actie ondernemen om de uitstoot te verlagen en klimaatfinanciering te vergroten", zegt Oxfam.
Meer uit Financieel
WASHINGTON (ANP/DPA) - Het handelsconflict met de Verenigde Staten door de importheffingen van de Amerikaanse president Donald Trump kost de Duitse economie miljoenen per dag. Dat heeft de Duitse minister van Economische Zaken Katherina Reiche gezegd bij een bezoek aan Washington voor handelsgesprekken. Ze benadrukte dan ook dat het belangrijk is dat er snel een oplossing wordt gevonden voor de handelsonrust.
43 minuten geledenWASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Federal Reserve, de Amerikaanse koepel van centrale banken, zou in juli over moeten gaan tot een renteverlaging. Dat zei Fed-gouverneur Christopher Waller in een interview met zakenzender CNBC. Hij denkt namelijk dat de impact van de importheffingen van president Donald Trump op de inflatie beperkt en van korte duur zal zijn. Afgelopen week hield de Fed de rente nog voor de vierde keer op rij onveranderd.
2 uur geledenWASHINGTON (ANP/BLOOMBERG/BELGA) - Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft vrijdag een verzoek afgewezen van twee familiebedrijven die veel van Donald Trumps importheffingen ongeldig willen laten verklaren. De bedrijven wilden de heffingen versneld aanvechten. Het Hooggerechtshof heeft bepaald dat de Amerikaanse regering de gebruikelijke dertig dagen de tijd krijgt om met een reactie te komen.
12 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York lieten vrijdag weinig beweging zien. Beleggers bleven terughoudend en hielden de ontwikkelingen in de oorlog tussen Israël en Iran in de gaten.
12 uur geledenBRUSSEL (ANP/AFP) - De Europese Commissie is van plan om nieuwe regels tegen greenwashing te schrappen. Dit meldt de Europese Commissie nadat conservatieve politici kritiek hadden geuit op de regels. Die zouden volgens hen te belastend zijn voor bedrijven.
13 uur geledenAMERSFOORT (ANP) - Uitzendverboden voor een bepaalde sector zoals het verbod op uitzendkrachten in de vleessector dat demissionair minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken) voorbereidt, zijn "disproportioneel". Dit vindt adjunct-directeur van uitzendbrancheorganisatie NBBU Cor de Koeijer.
14 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De fiscus loopt richting een miljard euro aan belastinginkomsten mis, na een uitspraak van de Hoge Raad eerder dit jaar. De raad oordeelde eind maart dat Aegon het verlies bij de liquidatie van dochtervennootschappen wel degelijk mocht wegstrepen tegen de in Nederland belastbare winst. Alleen Aegon al hoefde daardoor 50 miljoen euro minder winstbelasting te betalen, maar in totaal kost de uitspraak de staatskas eenmalig 840 miljoen euro. Jaarlijks loopt de Belastingdienst bovendien 65 miljoen euro mis.
15 uur geleden