G7-landen steunen plan voor prijsplafond Russische olie
WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De G7-landen zijn in principe akkoord met een prijsplafond voor Russische olie. Met de invoering van een maximumprijs willen de grote industrielanden ervoor zorgen dat Moskou minder verdient aan de verkoop van fossiele brandstoffen, waardoor Rusland zijn oorlog in Oekraïne minder goed zou kunnen financieren. De G7-landen spraken eerder op vrijdag over het plan dat uit de koker van de Verenigd Staten komt.
"Wij bevestigen onze gezamenlijke politieke intentie om een alomvattend verbod in te stellen op diensten die het zeevervoer van ruwe olie en aardolieproducten uit Rusland wereldwijd mogelijk maakt," aldus de ministers van Financiën van de G7 in een gezamenlijke verklaring. "Het verlenen van dergelijke diensten wordt alleen toegestaan indien de olie en de aardolieproducten worden aangekocht tegen of onder de prijs die is vastgesteld door de brede coalitie van landen die de maximumprijs onderschrijven en toepassen."
Het prijsplafond zou vanaf 5 december moeten gaan gelden. Dat is op het moment dat Europa ook Russische olie in de ban doet. De landen gaven nog geen details over wat de maximumprijs zou moeten zijn.
Het plan van de G7 maakt deel uit van bredere inspanningen om Rusland te straffen voor de invasie in Oekraïne. Het idee is om financiële diensten, verzekeringen en het verschepen van olieladingen te koppelen aan het prijsplafond. Als een verlader of importeur van Russische olie deze diensten zou willen afnemen, zou deze zich ertoe moeten verplichten om de olie voor een vastgestelde maximumprijs te verkopen.
Rusland waarschuwde eerder geen olie meer te verkopen aan landen die maximumprijzen voor Russische olie willen instellen.
Meer uit Financieel
AMSTERDAM (ANP) - Beleggers krijgen het komende week druk met het analyseren van de kwartaalcijfers van veel bedrijven. Van fondsen met een beursnotering in Amsterdam komen onder andere ASML en Just Eat Takeaway met cijfers, evenals enkele zwaargewichten uit de Verenigde Staten. Daarnaast is er aandacht voor de Europese Centrale Bank (ECB), die donderdag een nieuw rentebesluit bekendmaakt.
5 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het Franse energiebedrijf Engie heft het Nederlandse laadpalenbedrijf EVBox grotendeels op, bevestigt het concern na berichtgeving van Het Financieele Dagblad. Engie kocht EVBox in 2017 en heeft de afgelopen maanden gezocht naar kopers, maar besloot uiteindelijk alleen een fabriek voor snelladers in Bordeaux te verkopen. Door de beslissing verdwijnt het overgrote deel van de ongeveer zevenhonderd banen bij EVBox, waarvan veel op het hoofdkantoor in Amsterdam.
7 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Het kabinet moet met het Rijk, gemeenten en provincies "afdwingbare afspraken" maken die ervoor zorgen dat jaarlijks 100.000 bouwvergunningen worden afgegeven, betoogt voorzitter Arno Visser van Bouwend Nederland. Dat zou een goed middel zijn tegen het tekort aan woningen in Nederland, zegt hij in praatprogramma WNL Op Zondag.
9 uur geledenBERLIJN (ANP) - De Duitse sociaaldemocraten gaan de aanstaande verkiezingscampagne in met de belofte de belastingen voor de meeste Duitsers te verlagen. De SPD van bondskanselier Olaf Scholz mikt er tegelijkertijd op om voor de 1 procent met de hoogste inkomens de belastingen te verhogen, meldt persbureau dpa op basis van een conceptresolutie die de partijtop zondag aanneemt.
10 uur geledenBRUSSEL (ANP/AFP) - Er zijn nog grote verschillen tussen China en de Europese Unie bij de gesprekken over een compromis voor de hoge Europese importheffingen op Chinese elektrische auto's. Dat meldde het Chinese ministerie van Handel na afloop van gesprekken tussen de partijen in Brussel.
1 dag geledenLONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Het Britse winkel- en sportconcern Frasers Group heeft zijn overnamebod op het bekende handtassenmerk Mulberry verhoogd, nadat een eerder bod onlangs werd afgewezen.
1 dag geledenPARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Kredietbeoordelaar Fitch waarschuwt Frankrijk voor een verlaging van zijn kredietwaardigheid door zorgen bij het bureau over het hoge begrotingstekort. Het vooruitzicht voor de Franse kredietbeoordeling gaat nu van stabiel naar negatief, wat betekent dat er een verlaging van de Franse kredietstatus kan komen. Die status bij Fitch is nu nog AA-.
1 dag geleden