Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

G7-landen delen 1 miljard coronavaccins met armere landen

G7-landen delen 1 miljard coronavaccins met armere landen

LONDEN (ANP/RTR) - De G7-landen gaan meer dan 1 miljard doses coronavaccins delen met minder welvarende landen, bevestigen de Verenigde Staten. De eerste doses worden deze zomer beschikbaar gesteld, zodat de kwetsbaarste mensen op de wereld ingeënt kunnen worden tegen Covid-19.

De stap van de zeven grote industrielanden en de Europese Unie komt niet als een grote verrassing. De Britse premier Boris Johnson zei al een schenking van deze omvang te verwachten en de Amerikaanse president Joe Biden maakte bekend 500 miljoen doses te gaan kopen en delen. De EU, het VK en Canada tekenen elk voor 100 miljoen doses.

Het aantal mensen dat daarmee kan worden ingeënt is afhankelijk van het soort coronavaccin dat geleverd wordt. De meeste middelen bestaan uit twee doses die op verschillende momenten moeten worden toegediend.

Pandemie

Hulporganisatie Oxfam Novib reageert kritisch op de toezeggingen. "Als het beste wat de G7-leiders kunnen doen een donatie van 1 miljard vaccindoses is, dan zal deze top een mislukking zijn geweest", zegt Anna Marriott, manager gezondheidsbeleid. De wereld zou naar schatting 11 miljard doses nodig hebben om de pandemie te beëindigen. Marriott stelt dat liefdadigheid geen oplossing is voor het vaccintekort en pleit voor het vrijgeven van de patenten.

De VS zeggen dat de belofte van de G7-landen de basis vormt van een reeks acties om de pandemie in 2022 te beëindigen. Er wordt tijdens de G7-top, de eerste in bijna twee jaar, in het Engelse Cornwall nog gesproken over een breder actieplan.

Herstel

Dat plan bestaat volgens de Amerikanen onder meer uit de levering van noodvoorraden, bijdragen aan wereldwijde economische herstel en voorbereidingen voor toekomstige rampen. De G7-landen zouden overwegen tot 100 miljard dollar (circa 82,6 miljard euro) aan reserves van Internationaal Monetair Fonds (IMF) toe te wijzen aan de landen die het zwaarst zijn getroffen door de coronacrisis.

Johnson sprak vrijdag aan het begin van de driedaagse top van een "enorme kans" om het herstel van de coronapandemie op gang te brengen. Ook zei de Britse premier dat hij gelooft dat de ontmoeting tussen de leiders nu moet plaatsvinden, zodat er geleerd kan worden van de pandemie en daarin gemaakte fouten niet worden herhaald.

Meer uit Buitenland

Netanyahu: onder voorwaarden praten over permanent bestand

JERUZALEM (ANP/AFP) - Israël is bereid om tijdens een tijdelijk bestand te onderhandelen over een permanent staakt-het-vuren in Gaza. Voorwaarde is wel dat Hamas wordt gedemilitariseerd, zei de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.

8 uur geleden
VN leveren eerste brandstof aan Gaza in 130 dagen

RAFAH (ANP/RTR) - Een team van de Verenigde Naties heeft woensdag voor het eerst in 130 dagen weer een lading brandstof kunnen leveren aan de Gazastrook. Het gaat om 75.000 liter en volgens woordvoerder Stéphane Dujarric is dat slechts een fractie van wat de Palestijnse bevolking in Gaza nodig heeft.

11 uur geleden
Jordanië en VAE sturen tientallen hulptrucks naar Gaza

AMMAN (ANP) - Vanuit Jordanië en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) zijn tientallen trucks met hulpgoederen de Gazastrook binnengebracht. Dit gebeurde woensdag in opdracht van de Jordaanse koning Abdullah en sjeik Mohammed bin Zayed al-Nahyan, meldden staatspersbureaus Petra en WAM.

12 uur geleden
Originele Birkin-tas geveild voor 8,5 miljoen euro

PARIJS (ANP/AFP) - De originele Birkin-tas is door veilinghuis Sotheby's in Parijs geveild voor ruim 8,5 miljoen euro. Het gaat om een prototype van de handtas uit 1985 die werd ontworpen voor de Brits-Franse actrice en zangeres Jane Birkin.

13 uur geleden
Merz: Duitsland wil Patriots aanschaffen voor Oekraïne

ROME (ANP/DPA/RTR) - Duitsland is bereid om Patriot-systemen voor Oekraïne te kopen, als de Verenigde Staten daarvoor toestemming geven. Bondskanselier Friedrich Merz zei dat hij daar vorige week nog over heeft gesproken met de Amerikaanse president Donald Trump. Een besluit over de geavanceerde luchtverdedigingssystemen is nog niet genomen.

14 uur geleden
Mensenrechtenchef tegen VS: draai sancties tegen rapporteur terug

GENÈVE (ANP) - De mensenrechtenchef van de Verenigde Naties wil dat Amerikaanse sancties tegen speciaal rapporteur Francesca Albanese meteen worden teruggedraaid. "Zelfs bij grote meningsverschillen zouden VN-lidstaten inhoudelijk en constructief met elkaar in gesprek moeten gaan, in plaats van hun toevlucht te nemen tot strafmaatregelen", zegt Hoge Commissaris voor de Mensenrechten Volker Türk in een verklaring.

15 uur geleden
Rubio vertelt Lavrov dat VS gefrustreerd zijn over vredesproces

KUALA LUMPUR (ANP/AFP) - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Marco Rubio, heeft zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov verteld dat president Donald Trump "teleurgesteld en gefrustreerd" is over het gebrek aan voortgang in het vredesproces tussen Rusland en Oekraïne. "Hopelijk krijgen we de komende dagen meer duidelijkheid over wat het Russische standpunt is en wat hun prioriteiten zijn", zei Rubio na afloop van het gesprek. "Maar het gaat duidelijk moeizaam, zoals jullie allemaal hebben kunnen zien."

15 uur geleden