Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

G7-landen delen 1 miljard coronavaccins met armere landen

G7-landen delen 1 miljard coronavaccins met armere landen

LONDEN (ANP/RTR) - De G7-landen gaan meer dan 1 miljard doses coronavaccins delen met minder welvarende landen, bevestigen de Verenigde Staten. De eerste doses worden deze zomer beschikbaar gesteld, zodat de kwetsbaarste mensen op de wereld ingeënt kunnen worden tegen Covid-19.

De stap van de zeven grote industrielanden en de Europese Unie komt niet als een grote verrassing. De Britse premier Boris Johnson zei al een schenking van deze omvang te verwachten en de Amerikaanse president Joe Biden maakte bekend 500 miljoen doses te gaan kopen en delen. De EU, het VK en Canada tekenen elk voor 100 miljoen doses.

Het aantal mensen dat daarmee kan worden ingeënt is afhankelijk van het soort coronavaccin dat geleverd wordt. De meeste middelen bestaan uit twee doses die op verschillende momenten moeten worden toegediend.

Pandemie

Hulporganisatie Oxfam Novib reageert kritisch op de toezeggingen. "Als het beste wat de G7-leiders kunnen doen een donatie van 1 miljard vaccindoses is, dan zal deze top een mislukking zijn geweest", zegt Anna Marriott, manager gezondheidsbeleid. De wereld zou naar schatting 11 miljard doses nodig hebben om de pandemie te beëindigen. Marriott stelt dat liefdadigheid geen oplossing is voor het vaccintekort en pleit voor het vrijgeven van de patenten.

De VS zeggen dat de belofte van de G7-landen de basis vormt van een reeks acties om de pandemie in 2022 te beëindigen. Er wordt tijdens de G7-top, de eerste in bijna twee jaar, in het Engelse Cornwall nog gesproken over een breder actieplan.

Herstel

Dat plan bestaat volgens de Amerikanen onder meer uit de levering van noodvoorraden, bijdragen aan wereldwijde economische herstel en voorbereidingen voor toekomstige rampen. De G7-landen zouden overwegen tot 100 miljard dollar (circa 82,6 miljard euro) aan reserves van Internationaal Monetair Fonds (IMF) toe te wijzen aan de landen die het zwaarst zijn getroffen door de coronacrisis.

Johnson sprak vrijdag aan het begin van de driedaagse top van een "enorme kans" om het herstel van de coronapandemie op gang te brengen. Ook zei de Britse premier dat hij gelooft dat de ontmoeting tussen de leiders nu moet plaatsvinden, zodat er geleerd kan worden van de pandemie en daarin gemaakte fouten niet worden herhaald.

Meer uit Buitenland

Hamas meldt dood gijzelaar door Israëlische luchtaanval op Rafah

RAFAH (ANP/RTR) - Hamas meldt dat een gijzelaar is omgekomen door een Israëlische luchtaanval op Rafah. Het zou gaan om een 70-jarige Israëlische vrouw.

15 minuten geleden
VN-topman wil dat Israël escalatie in Gazastrook stopt

NEW YORK (ANP/AFP) - De topman van de Verenigde Naties, António Guterres, wil dat Israël elke escalatie stopt. De oproep volgt op een Israëlische operatie met tanks bij de stad Rafah in de zuidelijke Gazastrook. Hij wil ook dat Israël de grensovergangen naar Gaza onmiddellijk heropent, zodat er weer de noodzakelijke hulp kan worden verleend.

21 minuten geleden
VN-experts kritisch op terugdraaien veroordeling Weinstein

GENÈVE (ANP) - Experts van de Verenigde Naties hekelen dat een veroordeling van de voormalige filmproducent Harvey Weinstein is teruggedraaid. Het rechtelijke besluit gaat gepaard met een "verontrustende boodschap" aan vrouwen die seksueel zijn misbruikt.

45 minuten geleden
VN-organisaties veroordelen Israëlische actie in Rafah

RAFAH (ANP/DPA) - De humanitaire takken van de Verenigde Naties hebben de Israëlische acties in Rafah veroordeeld. Het Israëlische leger nam na een nacht vol bombardementen de Palestijnse kant van de grensovergang in. Volgens Jens Laerke, een woordvoerder van hulporganisatie OCHA, is deze ochtend "een van de duisterste in deze zeven maanden durende nachtmerrie".

1 uur geleden
Tweetal opgepakt voor plannen moord op Zelensky

KYIV (ANP/AFP) - In Oekraïne zijn twee personen opgepakt die meewerkten aan een Russisch complot om president Volodymyr Zelensky en andere Oekraïense topfunctionarissen te vermoorden, meldt veiligheidsdienst SBOe. De verdachten zijn Oekraïense veiligheidsfunctionarissen.

1 uur geleden
Politie Malmö op scherp voor Eurovisie Songfestival

MALMÖ (ANP) - Malmö zet zich schrap voor de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival. De veiligheidsmaatregelen in de stad zijn zichtbaar opgeschroefd. Overal in de stad patrouilleren agenten en vooral het gebied rond de Malmö Arena wordt scherp in de gaten gehouden: de wegen zijn afgezet met roadblocks en op de daken staan sluipschutters paraat.

1 uur geleden
Israël stuurt snel delegatie naar onderhandelingen in Egypte

JERUZALEM (ANP/RTR) - Israël stuurt in de komende uren een delegatie naar de Egyptische hoofdstad Caïro, waar wordt onderhandeld over een staakt-het-vuren in de Gazastrook. De vertegenwoordigers zullen beoordelen of Hamas zijn standpunt over het laatste voorstel kan veranderen, aldus een Israëlische topfunctionaris.

3 uur geleden