Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

G7-landen delen 1 miljard coronavaccins met armere landen

G7-landen delen 1 miljard coronavaccins met armere landen

LONDEN (ANP/RTR) - De G7-landen gaan meer dan 1 miljard doses coronavaccins delen met minder welvarende landen, bevestigen de Verenigde Staten. De eerste doses worden deze zomer beschikbaar gesteld, zodat de kwetsbaarste mensen op de wereld ingeënt kunnen worden tegen Covid-19.

De stap van de zeven grote industrielanden en de Europese Unie komt niet als een grote verrassing. De Britse premier Boris Johnson zei al een schenking van deze omvang te verwachten en de Amerikaanse president Joe Biden maakte bekend 500 miljoen doses te gaan kopen en delen. De EU, het VK en Canada tekenen elk voor 100 miljoen doses.

Het aantal mensen dat daarmee kan worden ingeënt is afhankelijk van het soort coronavaccin dat geleverd wordt. De meeste middelen bestaan uit twee doses die op verschillende momenten moeten worden toegediend.

Pandemie

Hulporganisatie Oxfam Novib reageert kritisch op de toezeggingen. "Als het beste wat de G7-leiders kunnen doen een donatie van 1 miljard vaccindoses is, dan zal deze top een mislukking zijn geweest", zegt Anna Marriott, manager gezondheidsbeleid. De wereld zou naar schatting 11 miljard doses nodig hebben om de pandemie te beëindigen. Marriott stelt dat liefdadigheid geen oplossing is voor het vaccintekort en pleit voor het vrijgeven van de patenten.

De VS zeggen dat de belofte van de G7-landen de basis vormt van een reeks acties om de pandemie in 2022 te beëindigen. Er wordt tijdens de G7-top, de eerste in bijna twee jaar, in het Engelse Cornwall nog gesproken over een breder actieplan.

Herstel

Dat plan bestaat volgens de Amerikanen onder meer uit de levering van noodvoorraden, bijdragen aan wereldwijde economische herstel en voorbereidingen voor toekomstige rampen. De G7-landen zouden overwegen tot 100 miljard dollar (circa 82,6 miljard euro) aan reserves van Internationaal Monetair Fonds (IMF) toe te wijzen aan de landen die het zwaarst zijn getroffen door de coronacrisis.

Johnson sprak vrijdag aan het begin van de driedaagse top van een "enorme kans" om het herstel van de coronapandemie op gang te brengen. Ook zei de Britse premier dat hij gelooft dat de ontmoeting tussen de leiders nu moet plaatsvinden, zodat er geleerd kan worden van de pandemie en daarin gemaakte fouten niet worden herhaald.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Biden gearriveerd in Brussel voor NAVO- en EU-top

BRUSSEL (ANP) - President Joe Biden is zondagavond aangekomen in Brussel. Na drie dagen in Engeland met leiders van de G7-landen is hij maandag bij een NAVO-top en woont hij een dag later een EU-top bij. Hij wil van Europese NAVO-landen dat ze steviger optreden tegen Russische "agressie" en "uitdager" China. Ook de strijd tegen terrorisme, cyberaanvallen en klimaatverandering staan hoog op de agenda.

7 uur geleden
Nieuwe Israëlische regering zonder Netanyahu

JERUZALEM (ANP/AFP) - Het tijdperk van premier Netanyahu is vooralsnog ten einde. Het Israëlische parlement gaf zondagavond het vertrouwen aan een regering zonder rol voor de rechtse politicus en zijn Likud-partij.

8 uur geleden
Grote betoging in Madrid tegen pardon voor Catalanen

MADRID (ANP/DPA) - Tienduizenden Spanjaarden hebben zondag in Madrid gedemonstreerd tegen het voornemen van premier Pedro Sanchez om Catalaanse separatisten vervroegd vrij te laten.

9 uur geleden
Biden looft ‘buitengewone’ samenwerking op G7-top

CARBIS BAY (ANP/RTR/DPA/AFP) - De Verenigde Staten zijn op de G7-top in Engeland teruggekeerd in de internationale diplomatie, zei de Amerikaanse president Joe Biden na afloop. Hij sprak vol lof over de "buitengewone samenwerking en productiviteit" op de driedaagse top van zeven rijke geïndustrialiseerde landen.

11 uur geleden
Premier Netanyahu overtuigd van terugkeer aan de macht

JERUZALEM (ANP/AFP) - De Israëlische premier Netanyahu is ervan overtuigd dat hij snel weer aan de macht is. Hij zei dit in het Israëlische parlement, vooruitlopend op een stemming over een nieuwe regeringscoalitie, zonder hem. Netanyahu verklaarde dat hij in de politiek zal blijven en op een dag het land weer zal leiden.

12 uur geleden
G7-landen roepen China op mensenrechten te respecteren

CARDIS BAY (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De G7-landen hebben in een gezamenlijke verklaring uitgehaald naar China. De zeven grote industrielanden en de Europese Unie riepen op de mensenrechten te respecteren van minderheden in de Chinese provincie Xinjiang en van prodemocratische demonstranten in Hongkong. Daarnaast wil de G7 producten die gemaakt zijn met behulp van dwangarbeid uit de leveringsketen verbannen.

12 uur geleden
Parlement Israël begint zitting over regering zonder Netanyahu

JERUZALEM (ANP) - Het Israëlische parlement is zondag aan een zitting begonnen die moet leiden tot een regeringscoalitie zonder de Likud-partij van premier Netanyahu. Op het einde van het debat, dat naar verwachting uren gaat duren, volgt een vertrouwensstemming over de nieuwe regering zonder Netanyahu. Krijgt de nieuwe coalitie het vertrouwen, dan betekent dat na twaalf jaar het einde van het premierschap van de rechtse politicus.

13 uur geleden