Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

G40 sturen 'noodbrief' over energiearmoede laagste inkomens

G40 sturen 'noodbrief' over energiearmoede laagste inkomens

DEVENTER (ANP) - De veertig grote en middelgrote steden hebben in een "noodbrief" minister Carola Schouten (Armoedebeleid) gevraagd om "een structurele en duurzame oplossing om energiearmoede tegen te gaan en bestaanszekerheid te waarborgen".

De samenwerkende grootste veertig steden in Nederland zeggen in de brief een toenemend aantal signalen te krijgen van inwoners die hun verhoogde energienota niet kunnen betalen, waardoor een toeloop op de schuldhulpverlening zou kunnen ontstaan.

Volgens wethouder Rob de Geest van Deventer, voorzitter van de themagroep Armoede en Schulden van deze G40, "lijken de voorgenomen rijksmaatregelen onvoldoende". Volgens hem is meer nodig dan een tijdelijke regeling of een eenmalige compensatie.

Dreigende schuldenproblematiek

"Signalen die we krijgen van zowel inwoners en ketenpartners zijn steeds vaker schrijnend en voorbodes van dreigende schuldenproblematiek", schrijft hij aan minister Schouten.

In de brief stelt hij dat het CBS op basis van een gemiddeld verbruik uitgaat van een stijging van gemiddeld 1700 euro op jaarbasis, "bijna een verdubbeling van de huidige energielasten". Hij rekent voor dat met de 400 euro aan belastingcompensatie en de eenmalige compensatie voor lage inkomens van 200 euro er nog altijd een verwachte gemiddelde stijging resteert van 1100 euro.

Energiecompensatie

Inwoners met een laag inkomen kunnen die stijging niet opvangen, aldus de G40. Zij worden voor de keuze gesteld: óf de huur betalen, óf de energienota. Maatregelen voor verduurzaming kosten tijd en lossen de situatie nu niets op. Daarnaast wordt gesteld dat bijvoorbeeld gemeentelijke energiecompensatie via de bijstand veel tijd aan organisatie kost en grote financiële gevolgen voor de gemeenten heeft.

Volgens de G40 is de kans groot dat inwoners in financiële problemen geraken als geen oplossing wordt geboden. "Daarom onze dringende oproep om met ons het gesprek aan te gaan hoe we deze problematiek in gezamenlijkheid kunnen aanpakken", aldus De Geest.

Meer uit Binnenland

Openbaar Ministerie waarschuwde Erasmus MC voor verdachte

ROTTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft het Erasmus MC eerder gewaarschuwd voor de man die donderdag is opgepakt voor de fatale schietincidenten in Rotterdam. GeenStijl publiceert een brief van het OM aan het Erasmus Medisch Centrum daarover.

1 uur geleden
COA: onzeker of er voor iedereen slaapplek is in Ter Apel

TER APEL (ANP) - Het is onzeker of er donderdagavond voor iedereen een slaapplek is bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel. Dat meldt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Ook voor de komende dagen blijft het onzeker of het blijft lukken om iedere asielzoeker opvang te bieden, aldus het COA.

2 uur geleden
Politieonderzoek nog in volle gang na schietpartijen Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Het politieonderzoek is donderdagavond nog in volle gang bij het Heiman Dullaertplein in de Rotterdamse wijk Delfshaven, waar een 32-jarige man eerder op de dag een 39-jarige vrouw en haar 14-jarige dochter neerschoot. De vrouw stierf ter plekke, het meisje overleed later in het ziekenhuis aan haar verwondingen.

3 uur geleden
Woning Rotterdam waar brand uitbrak is van verdachte schietpartij

ROTTERDAM (ANP) - Het pand aan het Rotterdamse Heiman Dullaertplein waar donderdagmiddag brand uitbrak, is de woning van de 32-jarige man die is opgepakt voor de dodelijke schietincidenten in die stad. De politie zegt ervan uit te gaan dat de man het vuur zelf heeft aangestoken.

3 uur geleden
Dit jaar 2500 migranten omgekomen of vermist op Middellandse Zee

GENÈVE (ANP/AFP) - Dit jaar zijn meer dan 2500 migranten omgekomen of vermist geraakt op de Middellandse Zee, meldt de vluchtelingencommissaris van de Verenigde Naties. Dat is een flinke stijging ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, toen het om 1680 personen ging.

3 uur geleden
Slachtoffer schietpartij was ook huisarts op Katendrecht

ROTTERDAM (ANP) - De 43-jarige man, een docent, die donderdag in het Erasmus MC werd doodgeschoten, werkte ook als huisarts op een gezondheidscentrum in de Rotterdamse wijk Katendrecht. Bestuurder René Baljon van Stichting Zonboog waar het gezondheidscentrum onder valt, bevestigt dat na berichtgeving in het AD.

3 uur geleden
Erasmus MC: geen onderwijs vrijdag

ROTTERDAM (ANP) - Al het onderwijs op de locatie Erasmus MC gaat vrijdag niet door. Geplande examens op campus Woudestein gaan wel door. Dat melden het Erasmus MC en de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR). De EUR stelt dat geplande examens op campus Woudestein wel doorgaan, maar dat er begrip is voor studenten "die daar nu door dit incident niet toe in staat zijn".

4 uur geleden