Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

G20-ministers worden het niet eens over beperken broeikasgassen

G20-ministers worden het niet eens over beperken broeikasgassen

CHENNAI (ANP/RTR) - Ministers van de G20-landen zijn het niet eens geworden over het vaststellen van nieuwe doelen om uitstoot van broeikasgassen te beperken. Volgens Indiase bronnen liep het overleg stuk omdat "ontwikkelingslanden" de voorgestelde doelen afwezen. In de Zuid-Indiase stad Chennai houden de landen vooroverleg voor een klimaattop in september.

Volgens de bronnen eisten zogenoemde ontwikkelde landen dat de uitstoot van broeikasgassen werd gelimiteerd, zodat de aarde niet meer dan 1,5 graad Celsius zou opwarmen. Concreet zou die uitstoot voor 2030 met 43 procent moeten zijn verminderd.

De Franse minister van Ecologische Transitie Christophe Béchu zei erg teleurgesteld te zijn. Eurocommissaris voor Milieu, Oceanen en Visserij Virginijus Sinkevičius zei dat van de G20 werd verwacht dat er "gedurfde keuzes" zouden worden gemaakt en dat de G20 "moed en leiderschap" moest laten zien. "We kunnen het niet toelaten dat het tempo van de veranderingen wordt bepaald door degenen die het traagst bewegen", aldus Sinkevičius.

Fossiele brandstoffen

Zaterdag klapte een G20-overleg over het terugdringen van het gebruik van fossiele brandstoffen al. Met name producerende landen van gas en olie waren het niet eens met het beperken van het gebruik daarvan. Zij stuurden aan op innovatie om uitstoot bij het gebruik van gas en olie van schadelijke stoffen te beperken.

In New Delhi vindt op 9 en 10 september de G20-top plaats. De G20 is een collectief van de Europese Unie en 19 landen als de Verenigde Staten, China en India. Volgens de G20 vertegenwoordigt de organisatie daarmee zo'n 80 procent van de internationale handel en twee derde van de wereldbevolking.

Meer uit Buitenland

Iran arresteert 260 mensen voor satanisme en confisqueert alcohol

TEHERAN (ANP/AFP) - In de buurt van de Iraanse hoofdstad Teheran zijn ongeveer 260 mensen gearresteerd, onder wie drie Europeanen, voor "satanisme". Het gaat volgens de politie om 146 mannen en 115 vrouwen die "zich bevonden in een ongewenste en obscene toestand met emblemen, tekens en symbolen van satanisme op hun kleding, hoofd, gezicht en haar", schrijft het Iraanse staatspersbureau IRNA.

1 uur geleden
Internationaal verdrag goedgekeurd om AI in de hand te houden

STRAATSBURG (ANP) - Europese landen hebben samen met een aantal partnerlanden zoals Japan en Mexico een internationaal verdrag goedgekeurd dat tegen de gevaren van kunstmatige intelligentie (AI) moet beschermen.

1 uur geleden
Rusland meldt verovering twaalf nederzettingen in Charkiv

MOSKOU (ANP/RTR) - Het Russische ministerie van Defensie meldt dat het leger binnen een week twaalf nederzettingen in de Oekraïense regio Charkiv heeft ingenomen en verder blijft oprukken. Russische militairen zijn daar een week geleden met een nieuw grondoffensief begonnen.

3 uur geleden
Eerste schip met Europese voedselhulp onderweg naar pier Gaza

BRUSSEL (ANP) - Een eerste schip met Europese voedselhulp voor de Palestijnen is vrijdag vertrokken naar de Gazastrook. Het schip zal later op de dag lossen aan de donderdag door de Amerikanen aangelegde pier.

3 uur geleden
Poetin trekt legitimiteit Zelensky in twijfel voor sluiten deal

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin trekt de legitimiteit van Volodymyr Zelensky als politiek leider van Oekraïne in twijfel. Tijdens zijn bezoek aan China werd hem gevraagd of Zelensky's status een probleem kan worden nu zijn termijn als president binnenkort in principe afloopt en de verkiezingen in Oekraïne zijn afgelast.

3 uur geleden
Neergeschoten Slowaakse premier Fico ligt nog op intensive care

BRATISLAVA (ANP/AFP/RTR) - De Slowaakse minister-president Robert Fico ligt nog altijd op de intensive care, meldt zijn regering. Eerder deze week werd gemeld dat hij de aanslag op zijn leven zou overleven, maar er wel slecht aan toe is. De vicepremier en de ziekenhuisdirecteur meldden vrijdag dat het nog niet helemaal zeker is dat Fico zal genezen.

4 uur geleden
Poetin over offensief Charkiv: militairen creëren een bufferzone

HARBIN (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin stelt dat een verovering van de Oekraïense stad Charkiv geen deel uitmaakt van het plan van Rusland. De Russische militairen in de gelijknamige grensregio creëren volgens Poetin een "bufferzone" voor de veiligheid van Rusland.

5 uur geleden