
G20 heeft gezamenlijke verklaring opgesteld ondanks geschillen
NEW DELHI (ANP/AFP/DPA/RTR/BLOOMBERG) - De Indiase premier Narendra Modi heeft gezegd dat de topconferentie van de G20 in New Delhi ondanks verschillen van inzicht een gezamenlijke verklaring heeft opgesteld. Het is voor de gastheer Modi een opluchting, want de tweedaagse top wordt overschaduwd door verschillende standpunten, vooral ten aanzien van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Ook zijn president Xi van China en Poetin van Rusland niet naar de top in New Delhi gekomen.
De verklaring maakt geen melding van Russische agressie, maar beklemtoont dat het onacceptabel is dat naties geweld gebruiken om gebieden in een ander land te veroveren. De verklaring zegt voorts dat de VN-resoluties ten aanzien van de strijd in Oekraïne moeten worden gerespecteerd en landen het handvest van de Verenigde Naties moeten naleven.
De Verenigde Staten en Europese landen hebben net als op de vorige G20-top in Bali vergeefs geprobeerd de Russische aanval op Oekraïne in harde bewoordingen veroordeeld te krijgen. Maar Rusland is ook lid van de G20 en onder meer China, Brazilië en Zuid-Afrika staan neutraler tegenover het conflict in Oekraïne. In de verklaring van vorig jaar werd nog vermeld dat de meeste landen de Russische aanval op Oekraïne veroordelen, maar dit staat er nu niet in.
Klimaatverandering
Oekraïne staat voor slechts een bescheiden deel van de gezamenlijke slotverklaring. Daarin wordt ook gesproken van een "waterval aan crises" die de economische groei op lange termijn bedreigt. Voorts komt klimaatverandering aan bod met oproepen er meer tegen doen. Zo zou bijvoorbeeld de capaciteit van duurzame energie verdrievoudigd moeten zijn in 2030. De verklaring gaat daarbij niet in op het afbouwen van fossiele energiebronnen. Wel wordt het aanbevolen de winning van bepaalde steenkool "afhankelijk van de nationale situatie" af te bouwen.
De tekst stelt ook dat de Verenigde Staten de G20-top in 2026 organiseren. De eerstvolgende bijeenkomst wordt volgend jaar gehouden in Brazilië. Of het overlegorgaan dan nog G20 heet, is niet zeker. De Afrikaanse Unie is zaterdag uitgenodigd volwaardig lid te worden van de groep waarmee die dan G21 zou moeten heten. De huidige leden zijn negentien vooraanstaande economieën en de Europese Unie.
Meer uit Buitenland
BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie kan niet "vanzelfsprekend" rekenen op de steun van de sociaaldemocraten in het Europees Parlement voor een nieuwe meerjarenbegroting van de Europese Unie. Daarvoor waarschuwde partijleider Iratxe García woensdag op een persconferentie. De sociaaldemocraten zijn de tweede partij van het parlement.
56 minuten geledenMELBOURNE (ANP) - Australië heeft een visum voor rapper Kanye 'Ye' West ingetrokken na de release van zijn nummer Heil Hitler. Volgens immigratieminister Tony Burke was het visum al toegekend, maar weer ingetrokken om uitspraken van de rapper, meldt nieuwswebsite ABC. "Hij heeft veel beledigende opmerkingen gemaakt waar mijn functionarissen opnieuw naar hebben gekeken na de uitgave van dat nummer", aldus Burke.
57 minuten geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft volgens Greenpeace onvoldoende geluisterd naar haar eigen klimaatadviseurs. De organisatie brengt in herinnering dat de Wetenschappelijke Klimaatadviesraad van de EU een maand geleden heeft aanbevolen te streven naar 90 tot 95 procent minder uitstoot van broeikasgassen in 2040. Die vermindering zou bovendien in de EU zelf moeten plaatsvinden en niet buiten de EU via koolstofhandel, vond de raad.
1 uur geledenKYIV (ANP/AFP) - Oekraïne heeft de plaatsvervangend ambassadeur John Ginkel ontboden om uitleg te geven over berichten dat de Verenigde Staten de leveringen van wapens aan Oekraïne hebben opgeschort. Volgens Kyiv wordt Rusland daardoor "aangemoedigd" om door te gaan met de oorlog, staat in een verklaring van het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken.
1 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Volgens Eurocommissaris Wopke Hoekstra (Klimaat) is het "logisch" dat de EU nu een nieuw klimaatdoel voor 2040 vastlegt. De Europese Commissie heeft voorgesteld de uitstoot van broeikasgassen per 2040 met 90 procent terug te dringen.
1 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie wil dat de uitstoot van broeikasgassen in 2040 met 90 procent is teruggebracht vergeleken met 1990, zo stelt ze woensdag voor. Daarbij wil de Commissie het voor lidstaten wel makkelijker maken dit klimaatdoel te bereiken, zeiden Eurocommissarissen Teresa Ribera (Schone Transitie) en Wopke Hoekstra (Klimaat) op een persconferentie.
1 uur geledenTEHERAN (ANP/AFP) - De Iraanse president Masoud Pezeshkian heeft een einde gemaakt aan de samenwerking met het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA). Het parlement en de belangrijke Raad van Hoeders stemden daar vorige week al mee in, maar nu zijn de banden officieel verbroken.
1 uur geleden