Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

FVD'er Hermans wil verloren senaatszetel terughalen bij Otten

FVD'er Hermans wil verloren senaatszetel terughalen bij Otten

DEN HAAG (ANP) - Forum voor Democratie (FVD) krijgt door de brexit een verloren zetel in de Eerste Kamer terug. FVD'er Otto Hermans staat klaar om die in te nemen, zegt zijn partijleider Thierry Baudet. Dat zou "in kannen en kruiken" zijn.

FVD kwam bij de Eerste Kamerverkiezingen vorig jaar als grootste partij uit de bus, maar raakte meteen drie van zijn twaalf senatoren kwijt. Lijsttrekker en FVD-oprichter Otten en zijn geestverwanten Dorien Rookmaker en Jeroen de Vries begonnen de nieuwe partij GO. Senator Rookmaker kan en wil na de brexit, met het vertrek van de Britse europarlementariƫrs, overstappen naar het Europees Parlement.

De FVD-top zag indertijd de breuk met Otten en co al aankomen, en vroeg bij de Eerste Kamerverkiezingen daarom een voorkeursstem uit te brengen op de Baudetgetrouwe kandidaten Hermans en Hugo Berkhout. Die twee krijgen daardoor nu voorrang op Robert Baljeu, een kompaan van Otten, die hoger op de lijst stond.

Rookmaker kan volgende maand aanspraak maken op een plaats in het Europees Parlement, omdat Nederland er door het afscheid van de Britten drie zetels bij krijgt. FVD mag er daarvan eentje bezetten, en Rookmaker was de eerstvolgende op de FVD-lijst. Door haar overstap naar GO krijgt die partij haar eerste vertegenwoordiger in het Europees Parlement.

Meer uit Politiek

Rutte heeft op congres tijd gekocht en gekregen voor asielpakket

APELDOORN (ANP) - VVD-leider Mark Rutte heeft op het congres van de liberalen tijd gekocht voor een maatregelenpakket om de asielinstroom te verlagen. Als er voor de zomer niets ligt, of een pakket dat onvoldoende perspectief biedt om grip op asiel te te krijgen, "liggen alle opties open", zei VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans, asielwoordvoerder van de partij na afloop.

1 dag geleden
SP hoopt met radicale democratisering weer mensen te trekken

APELDOORN (ANP) - Met "radicale democratisering" hoopt de SP weer kiezers te trekken. Het is een van de belangrijkste vernieuwingen van het beginselprogramma dat zaterdag op een congres in Apeldoorn werd goedgekeurd.

1 dag geleden
Wiersma biedt excuses over gedrag aan op congres VVD

APELDOORN (ANP) - Onderwijsminister Dennis Wiersma heeft tijdens het drukbezochte VVD-congres ook aan de VVD-leden zijn excuses aangeboden over zijn grensoverschrijdende gedrag. "Ik heb fouten gemaakt, ik ben te fel geweest. Dat is niet goed en daar heb ik enorme spijt van. Ik wil ook hier sorry zeggen." Wiersma trok als minister, maar ook als VVD-Kamerlid, fel van leer tegen zijn medewerkers.

1 dag geleden
Hermans roept premier op over asielaanpak: 'Mark schiet op'

APELDOORN (ANP) - VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans heeft tijdens het VVD-congres premier en VVD-leider Mark Rutte opgeroepen haast te maken met een pakket aan maatregelen om de asielinstroom in te perken. "Mark, schiet op." Ze vindt dat het kabinet pas op vakantie kan, als dat pakket er ligt. Onder meer gemeenten en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) moeten snel perspectief krijgen, vindt Hermans.

1 dag geleden
Rutte: Commitment beperking asielinstroom staat onverkort

APELDOORN (ANP) - Het persoonlijk commitment van VVD-leider en premier Mark Rutte staat "onverkort", zei Rutte op het partijcongres van de liberalen. Hij beloofde op het vorige congres in november dat de asielinstroom substantieel naar beneden zou gaan. Dat is nog niet gelukt en bij kritische leden is het geduld op. Volgens Rutte zou hij "onverantwoorde risico's" hebben genomen als hij het overleg in het kabinet had geforceerd om voor het congres van zaterdag met een pakket aan maatregelen te komen.

1 dag geleden
Mirjam Bikker: nieuw asielbeleid moet houdbaar en uitvoerbaar zijn

APELDOORN (ANP) - Er valt met de ChristenUnie te praten over migratie, maar dan moeten die plannen wel "juridisch houdbaar en uitvoerbaar" zijn, benadrukte ChristenUnie-leider Mirjam Bikker op het congres van haar partij in Apeldoorn.

1 dag geleden
Rutte: ministerraden zijn wel degelijk politieker geworden

DEN HAAG (ANP) - Discussies in de ministerraad zijn wel degelijk "veel politieker nu", zegt premier Mark Rutte. Het ANP becijferde dat ministerraden gemiddeld nog geen drie uur duren, terwijl Rutte na de val van zijn derde kabinet had gezegd dat die overleggen veel langer zullen duren, omdat het politieke zwaartepunt op het vrijdagse beraad komt te liggen. Dat laatste is wel het geval, stelt Rutte. Maar "het is natuurlijk niet zo dat het kabinet een debatclub is die de lengte van de vergadering een doel op zichzelf vindt".

2 dagen geleden