Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

FVD wil bindend referendum over leiderschap Baudet

FVD wil bindend referendum over leiderschap Baudet

DEN HAAG (ANP) - Het partijbestuur van Forum voor Democratie wil onder de leden een "bindend referendum" houden. De vraag "wilt u dat Thierry Baudet de partijleider blijft van FVD?" zal aan leden worden voorgelegd, meldt de partij op Twitter.

Zo'n referendum is "de enige juiste stap voorwaarts", denkt het bestuur. Daarna wil het bestuur, zoals eerder aangekondigd, een algemene ledenvergadering. In de verklaring wordt niet gesproken over het lidmaatschap van Baudet, of zijn functie in het bestuur. Vrijdag stelde het bestuur nog dat ze Baudet hadden uitgeschreven als bestuurslid, en hem zelfs zijn lidmaatschap wilden afpakken.

Door de ruzie in het bestuur, tussen Baudet en een medestander enerzijds en vicevoorzitter Lennart van der Linden en Rob Rooken anderzijds, is het onduidelijk welk 'kamp' het referendum precies heeft uitgeschreven. Eerder klaagde onder anderen Rooken erover dat de FVD'ers die trouw zijn aan Baudet de controle over social media-accounts en e-mails hadden overgenomen. Het bestuur was zondagavond niet bereikbaar voor commentaar.

Conflict

Hoe 'bindend' de uitslag van het referendum uiteindelijk echt is, is overigens nog onzeker. Politicoloog Tom Louwerse wijst erop dat zo'n referendum een instrument is dat in de statuten (de partijregels) en in het huishoudelijk reglement van FVD helemaal niet bestaat. En 'partijleider' is ook nog eens geen officiële functie, aldus Louwerse op Twitter.

Na mediaberichten over antisemitische appjes van leden van de jongerentak JFVD, brak bij Forum een enorm conflict los. Baudet nam niet genoeg afstand van het gedrag van de jongerenclub en zou zelf ook antisemitische uitspraken hebben gedaan, stelt een groot deel van de partijtop. Daarop volgde een exodus: toen bleek dat Baudet toch niet terugtrad als lijsttrekker en partijleider, stapten veel prominenten uit de top van de partij op.

Regionale fracties lijken zich ook genoodzaakt te voelen om een kant te kiezen. Een deel van de Statenfracties in Overijssel en Flevoland stapte al uit FVD en gaat door op eigen titel. De Groningse fractie blijft wel bij Forum. "Wij steunen de politieke lijn van FVD met Thierry Baudet", zeggen de Groningers zondag op Twitter. De Statenleden in Utrecht gaan door als onafhankelijke fractie. Gezien de ontwikkelingen bij de partij willen zij "niet meer onder FVD-vlag functioneren. Dit staat ons provinciale werk in de weg."

Meer uit Politiek

Zuid-Holland houdt deuren dicht bij gesprek over brief De Jonge

DEN HAAG (ANP) - Het provinciebestuur van Zuid-Holland heeft vrijdag in beslotenheid gediscussieerd over de inhoud van een brief die binnenkort naar Hugo de Jonge wordt gestuurd. Die brief gaat over het hoog oplopende conflict met de demissionair minister over woningbouw. Tot onvrede van een aantal partijen gingen de deuren van de vergaderzaal dicht voor buitenstaanders. De grootste oppositiepartij D66 bleef uit uit protest tegen de gang van zaken zelfs weg.

12 minuten geleden
Gemengde reacties uit vastgoedsector op huurwet De Jonge

DEN HAAG (ANP) - Partijen uit de vastgoedsector hebben wisselend gereageerd op de Wet betaalbare huur van minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting), waar een meerderheid in de Tweede Kamer zich achter schaart. Bij particuliere verhuurders klinkt harde kritiek. Institutionele vastgoedbeleggers en projectontwikkelaars prijzen juist de duidelijkheid die ze nu hebben.

2 uur geleden
Yeşilgöz wacht af wat Wilders gaat zeggen op congres in Boedapest

DEN HAAG (ANP) - VVD-leider Dilan Yeşilgöz wil niet vooruitlopen op de toespraak die PVV-leider Geert Wilders zal houden op een radicaal-rechts congres in Boedapest. "We zullen zien wat hij daar zegt. Ik zit zelf vandaag bij de ministerraad en ik heb andere dingen te doen, maar het is natuurlijk wel relevant", zegt ze voor aanvang van de wekelijkse ministerraad. Ze zal kijken wat Wilders daar "zegt en hoe we dat wegen".

2 uur geleden
Weerwind: gesprek over Transgenderwet moet gevoerd worden

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) blijft erbij dat het voorstel tot verruiming van de Transgenderwet verder moet worden behandeld in de Tweede Kamer. Hoewel een meerderheid hem gevraagd heeft het wetsvoorstel in te trekken, vindt hij dat "het gesprek gevoerd moet worden".

2 uur geleden
Huurwet De Jonge aangenomen door Tweede Kamer

DEN HAAG (ANP) - De Wet betaalbare huur is donderdag aangenomen door de Tweede Kamer. Die wet, ingediend door demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken), moet een deel van de huren die nu nog in de vrije huursector vallen omlaag brengen. Zoals verwacht hielp de PVV de wet aan een ruime meerderheid.

17 uur geleden
Tweede Kamer wil lik-op-stuk bij verstoorders dodenherdenking

DEN HAAG (ANP) - Een overgrote meerderheid in de Tweede Kamer wil dat antisemitisme harder wordt aangepakt. Om te beginnen moet op 4 mei het snelrecht worden toegepast als mensen de Nationale Dodenherdenking verstoren, zo willen diverse fracties. Hier zou ook meteen een afschrikwekkende werking van uitgaan, betoogden Kamerleden in een debat over antisemitisme. Bij snelrecht gaat justitie snel na het plegen van een strafbaar feit over tot vervolging. Het is onderdeel van het lik-op-stukbeleid van politie en justitie.

17 uur geleden
Gemeenten moeten derdelanders voorlopig weer opvangen

DEN HAAG (ANP) - Gemeenten moeten zogeheten derdelanders voorlopig weer dezelfde opvang en rechten geven als andere vluchtelingen uit Oekraïne. Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat hij hiertoe genoodzaakt is omdat de Raad van State over de kwestie vragen heeft gesteld aan het Hof van Justitie van de Europese Unie, zo werd donderdag bekend. Hij heeft de gemeenten hierover al ingelicht.

18 uur geleden