
FVD: veroordeelde medewerker mag ook na hoger beroep blijven
DEN HAAG (ANP) - Er is voor de veroordeelde fractiemedewerker van Forum voor Democratie nog steeds plek bij de Tweede Kamerfractie als zijn veroordeling blijft staan na hoger beroep. Een partijwoordvoerder laat weten dat het "een zaak tussen de medewerker en de politierechter" is en dat de straf die hij heeft gekregen "voldoende boetedoening" is.
Fractiemedewerker Harm van E. werd afgelopen week veroordeeld tot 80 uur taakstraf vanwege een mishandeling en drie bedreigingen. Volgens de Telegraaf werd Van E. afgelopen zomer agressief tegen een vriendin en haar huisgenoten. De krant schrijft dat hij onder invloed was van drank, cocaïne en de designerdrug 3-mmc en al twee hele dagen niet had geslapen. Van E. bedreigde ook een van de huisgenoten met een gebroken fles en toen de politie gearriveerd was, zou hij volgens de Telegraaf hebben gedreigd de huisgenoten te vermoorden.
Waarschijnlijk hoeft Van E. niet te vrezen dat zijn Verklaring Omtrent Gedrag (VOG), die nodig is om te werken in de Tweede Kamer, wordt ingetrokken. Volgens advocaat Joost van Breukelen wordt een VOG alleen tussentijds ingetrokken als de veroordeelde werkt in sectoren zoals de kinderopvang of de taxibranche. Daar geldt een zogeheten 'continue screening'. In andere sectoren blijft een reeds afgegeven VOG geldig als iemand wordt veroordeeld, aldus Van Breukelen.
Een woordvoerder van de Tweede Kamer heeft nog niet gereageerd op de kwestie en of Van E. nog kan werken in het Tweede Kamergebouw. Niet de Tweede Kamer, maar de Kamerfracties zijn werkgever van fractiemedewerkers. De Kamer kan dus niet zomaar optreden tegen Kamerleden of hun medewerkers, zei Vera Bergkamp eerder dit jaar. Toen ging het om PVV-Kamerlid Dion Graus. Hij wordt beschuldigd van seksueel misbruik, onder meer in het Tweede Kamergebouw.
Meer uit Binnenland
EINDHOVEN (ANP) - De Koninklijke Marechaussee stelt een onderzoek in naar de groep klimaatactivisten die zaterdag door een hek het terrein van Eindhoven Airport is opgegaan. Dat meldt een woordvoerder van de marechaussee zaterdag.
1 uur geledenEINDHOVEN (ANP) - Extinction Rebellion (XR) zegt dat de groep activisten het terrein op Eindhoven Airport waar de privéjets staan niet mogen verlaten voor 14.00 uur. De politie zou volgens een woordvoerder van de actievoerders onderzoek doen naar hoe de groep het terrein op is gekomen.
1 uur geledenEINDHOVEN (ANP) - De situatie op Eindhoven Airport, waar een klimaatdemonstratie gaande is, is onder controle. Dat meldt de Koninklijke Marechaussee op Twitter. Marechaussee en politie hebben het gebied afgezet.
1 uur geledenEINDHOVEN (ANP) - Klimaatactiegroep Extinction Rebellion (XR) zegt niet van plan te zijn de landingsbaan van Eindhoven Airport op te gaan. Het is enkele honderden activisten zaterdag gelukt om een hek kapot te knippen en daar doorheen te gaan en zo het terrein te betreden. Volgens een woordvoerder van XR bevindt de groep zich op het terrein waar privéjets staan geparkeerd.
1 uur geledenEINDHOVEN (ANP) - Op en bij Eindhoven Airport zijn naar schatting tussen de driehonderd en vijfhonderd actievoerders op de been. Ze willen een einde aan geluidsoverlast, gezondheidsschade en vervuiling voor omwonenden van het vliegveld.
2 uur geledenEINDHOVEN (ANP) - Enkele honderden klimaatactivisten van Extinction Rebellion zijn zaterdag het terrein van Eindhoven Airport opgegaan waar de vliegtuigen opstijgen en landen.
2 uur geledenEINDHOVEN (ANP) - Eindhoven Airport doet er zo veel mogelijk aan om snel te verduurzamen, zegt directeur Roel Hellemons zaterdag in een reactie op de aangekondigde demonstratie van Extinction Rebellion (XR). De klimaatactiegroep wil 's middag op het vliegveld demonstreren omdat er vanaf Eindhoven Airport volgens XR te veel vluchten zijn en omdat het vliegveld geen natuurvergunning zou hebben.
3 uur geleden