Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

FvD: bijeenkomst ambassade geen fondsenwerving

FvD: bijeenkomst ambassade geen fondsenwerving

DEN HAAG (ANP) - De bijeenkomst van Forum voor Democratie op de Amerikaanse ambassade begin deze maand was niet bedoeld om fondsen te werven. Een woordvoerder laat weten dat het om een "op uitnodiging van de Amerikaanse ambassade georganiseerd diner en townhall meeting" ging.

Er werd die avond een toelichting gegeven op het beleid, de prioriteiten en doelstellingen van de ambassade, aldus de partij. "Forum voor Democratie beschouwt de Verenigde Staten, de Republikeinse Partij en de ambassadeur als belangrijke internationale bondgenoten. Wij onderhouden goede banden met hen."

De Amerikaanse ambassade omschrijft de bijeenkomst als een "townhall discussie" en een "vraag-en-antwoordsessie met leiders van Forum voor Democratie". Ambassadeur Pete Hoekstra en zijn team proberen regelmatig om de tafel te gaan met leiders en leden van Nederlandse politieke partijen die daar belangstelling voor hebben.

'Tientallen activiteiten'

Hoekstra heeft volgens de ambassade deelgenomen aan "tientallen activiteiten" met belangrijke partijen uit het hele politieke spectrum. Op dergelijke bijeenkomsten kan van gedachten worden gewisseld over "kwesties van wederzijds belang", aldus een woordvoerder van de ambassade. Hij zegt dat ook de bijeenkomst met Forum in dat licht moet worden gezien.

De Groene Amsterdammer berichtte over de bijeenkomst. Een van de doelen van de bijeenkomst was volgens het tijdschrift het spekken van de partijkas. Partijleider Thierry Baudet ontkende op NPO Radio 1 dat het ging om het binnenhalen van donaties. "Flauwekul", volgens hem.

D66 heeft om opheldering van minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) gevraagd over het evenement. Volgens de regeringspartij gaat het om een inmenging van een ambassadeur in de partijpolitiek van een land. De Amerikaanse ambassadeur Hoekstra sprak vorig jaar ook op het congres van FvD en trad op in filmpjes van Baudet.

Meer uit Politiek

Rutte: ontzetting groot na dramatische gebeurtenissen Rotterdam

DEN HAAG (ANP) - "De ontzetting is groot na de dramatische gebeurtenissen in Rotterdam van vanmiddag", laat demissionair premier Mark Rutte weten op het sociale medium X in een reactie op de schietpartijen in die stad. Daarbij vielen twee doden en raakte een meisje zwaargewond.

9 uur geleden
Minister Kuipers kan gebeurtenissen Rotterdam moeilijk bevatten

DEN HAAG (ANP) - Zorgminister Ernst Kuipers zegt de gebeurtenissen in en vlak bij het Erasmus MC in Rotterdam moeilijk te kunnen bevatten. "Op een plek waar iedereen zich veilig moet voelen zijn vandaag onschuldige slachtoffers gevallen. Aangevallen op een plek waar mensen worden behandeld en artsen van de toekomst worden opgeleid. Wij kunnen het moeilijk bevatten", laat hij weten op X, het voormalige Twitter.

9 uur geleden
Justitieminister Yeşilgöz: dit is een heel zwarte dag

BRUSSEL (ANP) - Rotterdam beleeft een "hele zwarte dag", zegt demissionair justitieminister Dilan Yeşilgöz. Ze leeft mee met de mensen in Rotterdam, waar door een schietpartij meerdere doden en gewonden zijn gevallen. Ze vestigt de aandacht ook op de hulpdiensten "die daar nu heel hard werken om de rust hier ook terug te brengen".

10 uur geleden
De Jonge: mogelijk klein stembiljet bij gemeenteraadsverkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Als een proef met kleinere stembiljetten bij de Europese verkiezingen volgend jaar vlekkeloos verloopt, dan kunnen die ingezet worden bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2026. Dat zei minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken) donderdag in een debat over het onderwerp verkiezingen.

11 uur geleden
Kuipers leeft mee met slachtoffers schietpartij Erasmus MC

DEN HAAG (ANP) - Zorgminister Ernst Kuipers spreekt van "zorgelijke berichten" over schietincidenten vlakbij en in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Daarbij zijn meerdere gewonden gevallen, zo is tot nu toe bekend. De demissionair bewindsman volgt "alle ontwikkelingen voor- en achter de schermen op de voet en leeft mee met slachtoffers en betrokkenen", laat hij desgevraagd weten.

11 uur geleden
Justitieminister Yeşilgöz: gedachten bij de mensen in Rotterdam

BRUSSEL (ANP) - Demissionair justitieminister Dilan Yeşilgöz leeft mee met de mensen in Rotterdam, waar bij een schietpartij meerdere gewonden zijn gevallen. Ze vestigt de aandacht ook op de hulpdiensten "die daar nu heel hard werken om de rust hier ook terug te brengen".

12 uur geleden
Gelderse Staten hopen dat Lenferink rust en stabiliteit brengt

ARNHEM (ANP) - De Provinciale Staten van Gelderland hopen dat Henri Lenferink als waarnemend commissaris van de Koning de rust terugbrengt op het provinciehuis in Arnhem. Lenferink neemt de komende maanden de taken over van John Berends, die wordt beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag en vorige week besloot zijn functie tijdelijk neer te leggen om ruimte te maken voor een onafhankelijk onderzoek.

1 dag geleden