Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Fusieproces Thalys en Eurostar kan doorgaan na oordeel Brussel

Fusieproces Thalys en Eurostar kan doorgaan na oordeel Brussel

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De Europese Commissie is akkoord met de overname van hogesnelheidstrein Thalys, bekend van de snelle trein tussen Amsterdam en Parijs, door de Franse spoorwegmaatschappij SNCF. Volgens Brussel leidt de stap, die onderdeel is van de plannen om Thalys samen te voegen met Eurostar, niet tot een verstoring van de concurrentie in de markt.

Het is de bedoeling dat Thalys op den duur ook Eurostar gaat heten, net als de treinen naar Londen. De fusie tussen de twee spoorwegmaatschappijen was al in 2019 aangekondigd maar liep vertraging op door de coronacrisis. Vanwege de virusuitbraak en de vele reisbeperkingen kregen de spoorvervoerders het namelijk moeilijk. Hierdoor liepen de reizigersaantallen drastisch terug. Thalys moest zelfs voor het eerst in de geschiedenis van het bedrijf aankloppen bij banken om zijn toekomst veilig te stellen.

In de tweede helft van vorig jaar werd het fusieproject weer opgepikt. De SNCF was al een belangrijke aandeelhouder van Thalys en had ook al de controle over Eurostar. De Fransen zullen de meerderheidsaandeelhouder zijn van de hogesnelheidslijnencombinatie, die een hoofdvestiging krijgt in Brussel. De Belgische spoorvervoerder NMBS zal een belang van 18,5 procent krijgen. Thalys en Eurostar tellen nu samen ongeveer 2300 werknemers. Bij elkaar opgeteld zijn ze goed voor een jaaromzet van 1,5 miljard euro.

Meer uit Financieel

Drukste dag ooit met passagiers op luchthavens in VS

WASHINGTON (ANP/RTR) - Amerikaanse luchthavens hebben vrijdag de drukste dag met passagiers ooit gehad. Volgens de Transportation Security Administration (TSA) werden vrijdag 2,95 miljoen reizigers gescreend op luchthavens in de Verenigde Staten. Daarmee werd het oude record van bijna 2,91 miljoen passagiers uit november vorig jaar verbroken, aldus de TSA.

13 uur geleden
Bankpresident Italië: goede omstandigheden voor renteverlaging

STRESA (ANP/BLOOMBERG) - De economische omstandigheden zijn goed voor een renteverlaging door de Europese Centrale Bank (ECB) in juni. Dat heeft de Italiaanse centralebankpresident Fabio Panetta gezegd op de G7-top voor ministers van Financiën en centralebankiers.

14 uur geleden
G7: Israël moet banden met Palestijnse banken niet doorsnijden

STRESA (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Israël moet de banden tussen Israëlische en Palestijnse banken niet doorsnijden omdat vitale diensten rond betalingen en handel moeten doorgaan. Dat stellen de ministers van Financiën van de G7 in een voorlopige slotverklaring die is ingezien door persbureau Reuters.

17 uur geleden
Opnieuw corruptieonderzoek naar hoge Chinese topfunctionaris

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - De Chinese autoriteiten doen opnieuw onderzoek naar corruptie door een hooggeplaatste overheidsfunctionaris. Nu gaat het om het plaatsvervangend hoofd van de State Tobacco Monopoly Administration, die toezicht houdt op de tabaksindustrie in China.

18 uur geleden
Duitse minister waarschuwt voor handelsoorlog met China

STRESA (ANP/DPA) - De Duitse minister van Financiën Christian Lindner waarschuwt voor een handelsoorlog met China. Volgens hem kennen handelsoorlogen alleen maar verliezers en kunnen ze niet worden gewonnen. Dat heeft Lindner gezegd op een G7-top van ministers van Financiën in het Noord-Italiaanse Stresa.

19 uur geleden
Cryptobedrijven stijgen op beurs na fiat voorstel etherfondsen

NEW YORK (ANP) - De aandelen van cryptobedrijven op Wall Street zijn vrijdag flink meer waard geworden. Dat gebeurde nadat de Amerikaanse toezichthouder SEC een voorstel van beursuitbaters voor op de beurs verhandelde etherfondsen had goedgekeurd. Via die fondsen kunnen beleggers rechtstreeks in de cryptomunt investeren. Cryptobeurs Coinbase en cryptoplatforms Marathon Digital en Riot Platforms stegen tot 8,6 procent.

1 dag geleden
Staking legt luchtverkeer Parijs Orly dit weekend grotendeels plat

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse luchtvaartautoriteit DGAC heeft luchtvaartmaatschappijen opgeroepen zaterdag en zondag 70 procent van hun vluchten op de Parijs Orly te annuleren. Aanleiding is een staking door luchtverkeersleiders op de Parijse luchthaven, de op een na drukste in Frankrijk.

1 dag geleden