Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Funderingsspecialist Sif winnaar op terughoudend Damrak

Funderingsspecialist Sif winnaar op terughoudend Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Funderingsspecialist Sif was vrijdag een grote winnaar op de Amsterdamse beurs. Beleggers reageerden positief op de jaarcijfers en de vooruitzichten van het bedrijf. De algehele stemming op de aandelenmarkten was daarentegen terughoudend. Er lijkt weinig schot te zitten in de vredesonderhandelingen tussen Oekraïne en Rusland.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken verklaarde dat Moskou nog geen enkele "betekenisvolle bijdrage" heeft gedaan om de oorlog te beëindigen. Daarnaast wordt uitgekeken naar een telefoongesprek tussen de Chinese president Xi Jinping en de Amerikaanse president Joe Biden. Volgens het Witte Huis zullen de twee leiders onder meer praten over de Russisch-Oekraïense oorlog "en andere zaken van wederzijds belang".

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond 12.15 uur 0,8 procent lager op 701,62 punten. De MidKap daalde 0,5 procent tot 1028,71 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 1,7 procent. In Moskou is de aandelenbeurs nog altijd gesloten. De Russische centrale bank kwam wel met een rentebesluit en handhaafde het onlangs verhoogde rentetarief van 20 procent. De centrale bank waarschuwde wel voor "aanzienlijke onzekerheid".

Sif

Bij de kleinere bedrijven werd Sif ruim 9 procent meer waard. De maker van funderingen voor windmolens liet weten zich ook meer en meer bezig te gaan houden met het ontmantelen van oude windmolens. Verder wil Sif uitbreiden met een nieuwe productiefaciliteit om grotere funderingen te kunnen maken die geschikt zijn voor de nieuwste windmolens.

Betaalbedrijf Adyen en winkelvastgoedconcern Unibail-Rodamco-Westfield waren de grootste dalers in de AEX, met verliezen van rond de 2,6 procent. De chipbedrijven ASMI, Besi en ASML behoorden samen met techinvesteerder Prosus tot de schaarse stijgers, met plussen tot 0,7 procent.

Shell

Olie- en gasconcern Shell verloor 0,9 procent ondanks de gestegen olieprijzen. Een vat Amerikaanse olie werd 1,4 procent duurder op 104,43 dollar. Brentolie kostte 1,1 procent meer op 107,75 dollar per vat.

Op de lokale markt steeg Ebusco 1,6 procent. De maker van elektrische bussen nam een belang van 40 procent in Zero Emission Services (ZES) over van Engie. ZES houdt zich bezig met het elektrificeren van de binnenvaart en is een samenwerkingsverband waar naast Ebusco ook ING, Wärtsilä en het havenbedrijf van Rotterdam aan meedoen.

De euro was 1,1037 dollar waard tegen 1,1111 dollar een dag eerder.

Meer uit Financieel

Apollo verhoogt financiering Air France-KLM naar 1,5 miljard

PARIJS (ANP) - Air France-KLM krijgt 1,5 miljard euro tot zijn beschikking, nu een deal met investeerder Apollo is afgerond. Voor dat geld mag het Amerikaanse Apollo het loyaliteitsprogramma Flying Blue deels uitbaten. Eind oktober werd een financiering van 1,3 miljard euro aangekondigd, maar Apollo heeft dat bedrag verhoogd.

27 minuten geleden
Rechter: namaakspeelgoed bij Action mag niet meer worden verkocht

DEN BOSCH (ANP) - De 'Squishy Factory" een product van speelgoedmaker Toi-Toys dat onder andere in de schappen lag bij winkelketen Action, mag niet langer worden verkocht. Dat heeft de rechtbank Oost-Brabant donderdag bepaald. Het speelgoed leek namelijk wel heel erg op de 'Doctor Squish Squishy Maker' van twee andere producenten.

1 uur geleden
Claimclubs krijgen uitnodiging van NN na woekerpolisdeal ASR

AMSTERDAM (ANP) - Verzekeraar NN Group wil ook met claimorganisaties gaan praten over woekerpolissen, nu het rivaal ASR is gelukt om een schikking te treffen in het langslepende woekerpolisdossier. Ab Flipse, voorzitter van Vereniging Woekerpolis.nl, en Marnix Bos, voorzitter van de Stichting Wakkerpolis, laten weten dat ze inmiddels een uitnodiging hebben gekregen voor een verkennende dialoog.

2 uur geleden
ABP verhoogt pensioenen met 3 procent, premie gaat iets omlaag

AMSTERDAM (ANP) - Gepensioneerden die zijn aangesloten bij ambtenarenpensioenfonds ABP zien hun pensioen volgend jaar met 3 procent stijgen. Daarnaast gaat de premie iets omlaag. "Hopelijk geeft de verhoging onze gepensioneerden wat extra armslag. Want bij een pensioen van 1000 euro netto betekent dat toch zo'n 30 euro in de maand erbij", laat bestuursvoorzitter Harmen van Wijnen van het grootste pensioenfonds van Nederland weten.

2 uur geleden
Drie Nederlandse start-ups mogen innovaties voor NAVO ontwikkelen

DEN HAAG (ANP) - Drie Nederlandse start-ups zijn geselecteerd om nieuwe innovaties voor de NAVO te ontwikkelen. Zij krijgen daarvoor elk een subsidie van 100.000 euro. Volgens het ministerie van Defensie gaat het om een bedrijf uit Amsterdam en twee bedrijven uit Delft, namelijk Ore Energy, Lobster Robotics en Enevate.

2 uur geleden
ASR eindigt als dagwinnaar op Damrak na woekerpolisdeal

AMSTERDAM (ANP) - Verzekeraar ASR is donderdag bovenaan de AEX-index geëindigd. Beleggers reageerden verheugd op de schikking die is getroffen in het langslepende woekerpolisdossier. ASR trekt nu zo'n 250 miljoen euro uit voor een nieuwe vergoeding voor klanten met een woekerpolis of mensen die ooit zo'n beleggingsverzekering hebben gehad. Het aandeel steeg 13 procent.

3 uur geleden
Grootaandeelhouder overtuigd dat Philips problemen te boven komt

TURIJN (ANP/BLOOMBERG) - Exor, de grootaandeelhouder van Philips, is ervan overtuigd dat het Nederlandse zorgtechnologiebedrijf in staat is om alle kwesties rond de veiligheid van zijn apparaten achter zich te laten. Het Italiaanse investeringsbedrijf van de zakenfamilie Agnelli heeft er ook vertrouwen in dat de problemen bij Philips kunnen worden opgelost, liet topman John Elkann donderdag weten op een persconferentie in Turijn.

3 uur geleden