
Funda ziet concurrentie op huizenmarkt halveren
AMSTERDAM (ANP) - De concurrentie op de woningmarkt is vorig jaar gehalveerd, stelt huizenverkoopsite Funda die ieder kwartaal cijfers over de huizenmarkt bijhoudt. Het vertrouwen van kopers is door de afgenomen concurrentie dan ook flink gestegen.
Tekenend voor de afgenomen concurrentie is dat er per te koop aangeboden huis minder contactaanvragen binnenkwamen. Dat kan bijvoorbeeld een vraag om meer informatie zijn of een verzoek tot bezichtiging. Daarvan kregen makelaars er begin vorig jaar gemiddeld twaalf per woning, maar in het laatste kwartaal waren dat er nog zes.
De gemiddelde concurrentie per woning daalde in alle provincies, maar was het laagst in Zeeland en Noord-Brabant. In de Randstad blijft de concurrentie relatief hoog, maar in het vierde kwartaal was de woningmarkt in Groningen het krapst. Bovendien is er landelijk meer concurrentie voor woningen die duurder zijn dan vier ton dan voor goedkopere huizen.
Oververhitting
Funda concludeert dat de kanteling van eerst een nieuwe woning kopen en dan de oude verkopen, naar eerst de bestaande woning verkopen en dan pas een nieuwe kopen, is doorgezet in de laatste drie maanden. "Er lijkt een einde te zijn gekomen aan de oververhitting op de woningmarkt", stelt het platform. Toch zijn er nog altijd meer kopers dan verkopers actief, plaatst Funda daar meteen als kanttekening bij.
De reacties op de afkoelende woningmarkt zijn niet eenduidig, merkt Funda-topman Joost Dop op. "Het vertrouwen onder kopers stijgt, maar ze blijven nog afwachtend terwijl het vertrouwen onder verkopers daalt. Deze ambivalentie past bij de grote onzekerheden van dit moment, met een flinke druk op de economie, hoge inflatie, stijgende rente en energieprijzen die door het dak gaan." Tegelijkertijd zijn er daardoor meer kansen voor kopers die nu wel willen doorpakken.
Afkoeling
Consumenten denken volgens Dop dat de ingezette afkoeling van de huizenmarkt verder doorzet. Een kwart van de ondervraagden denkt dat de markt gunstig blijft voor verkopers, ook over een halfjaar nog.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - Nederlandse ondernemers hebben sinds 1992 te hoge transactiekosten afgedragen aan Visa en Mastercard. Dat stelt Stichting MIFC, die daarom heeft besloten rechtszaken aan te spannen tegen de creditcardmaatschappijen. Het gaat specifiek om betalingen met creditcards die buiten Europa zijn uitgegeven.
17 minuten geledenSTUTTGART (ANP/DPA) - Porsche heeft in de eerste helft van dit jaar minder auto's verkocht, mede door een lagere verkoop op de Chinese markt. In de Verenigde Staten groeide de verkoop juist.
51 minuten geledenEINDHOVEN (ANP) - Eindhoven Airport breidt parkeerterrein P3 op de luchthaven fors uit. Er komt een extra parkeergarage met 1125 parkeerplaatsen bij, is in een persbericht naar buiten gebracht.
1 uur geledenSCHIPHOL (ANP) - De wachttijden voor vrachtwagens om goederen te laden of lossen op Schiphol zijn "onacceptabel lang" geworden. Vrachtwagens wachten soms vier tot acht uur voordat ze kunnen lossen, stelt managing director Maarten van As van brancheorganisatie Air Cargo Nederland (ACN). De afhandeling van luchtvracht op Schiphol kampt volgens hem al langer met problemen.
1 uur geledenSEOUL (ANP/AFP) - De winst van het grote Zuid-Koreaanse technologieconcern Samsung Electronics is in het afgelopen kwartaal flink gedaald. Dit komt mede door een zwakkere vraag naar zijn chips voor toepassingen rond kunstmatige intelligentie (AI) door de Amerikaanse exportbeperkingen tegen China. Daarnaast ondervindt Samsung meer concurrentie op de AI-chipmarkt.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal Nederlandse huishoudens met een glasvezelabonnement is voor het eerst groter dan het aantal huishoudens met vast internet via de kabel. Dat meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in haar recentste Telecommonitor.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index liet dinsdag weinig beweging zien, na de kleine winstbeurt een dag eerder. Beleggers deden het rustig aan in afwachting van meer duidelijkheid rond de Amerikaanse importheffingen. President Donald Trump kondigde maandag importheffingen aan voor verschillende landen, waaronder Japan, Zuid-Korea en Zuid-Afrika, die ingaan op 1 augustus. Het tarief voor de Europese Unie is nog niet bekend. Trump legde de EU begin april een tarief op van 20 procent. Die heffing werd voor negentig dagen, tot 9 juli, verlaagd naar een basistarief van 10 procent.
2 uur geleden