Funda signaleert dalend vertrouwen huizenzoekers
AMSTERDAM (ANP) - Mensen op huizenjacht hebben minder vertrouwen in een goede afloop van hun zoektocht naar een woning. Er komen niet genoeg woningen op de markt en de prijzen stijgen en dat voedt het pessimisme, signaleert huizenwebsite Funda.
Het vertrouwen van huizenzoekers is in het tweede kwartaal met 14 punten gedaald in vergelijking met de voorgaande drie maanden, wijst een index uit waarmee Funda de stemming op de woningmarkt meet. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar was het vertrouwen 22 punten lager.
De krapte op de woningmarkt is een grote boosdoener en zorgde in het afgelopen kwartaal voor ongekend hoge huizenprijzen, meldde de NVM vorige week. Die makelaarsvereniging en grootaandeelhouder van Funda berekende dat de gemiddelde huizenprijs op jaarbasis met 13,6 procent is gestegen.
Eigenaren
Volgens Joost Dop, topman van Funda, komt de betaalbaarheid van een eigen woning hierdoor "steeds verder onder druk te staan". Tegelijkertijd vindt één op de drie respondenten het normaal om 10 tot 20 procent over te bieden, stelt Funda op basis van een enquête.
Tegenover de pessimistischere huizenzoekers staan eigenaren van een woning. Zij waren het afgelopen kwartaal opnieuw positiever over de mogelijkheden om hun huis te verkopen. Hun vertrouwen stijgt volgens Funda nu vijf kwartalen op rij.
Tuintje
Daarbij is wel een verschuiving waarneembaar. Een grotere groep huiseigenaren wil eerst zelf een huis hebben gekocht voordat ze hun woning in de verkoop doen. Het afgelopen kwartaal gaf 30 procent aan eerst te willen aankopen, een jaar geleden was dit 19 procent.
Volgens Funda kunnen huizenbezitters boven de 55 jaar oud een belangrijke groep verkopers zijn. Zij hebben vaak relatief grote woningen. Volgens de woningsite leert navraag bij deze mensen dat ze, als ze een nieuw huis zouden kopen, graag wat kleiner zouden wonen, maar ook een huis met tuintje willen hebben.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - Verzekeraars zijn woensdag niet bij de woontop die minister Mona Keijzer (Volkshuisvesting) heeft belegd voor afspraken om sneller huizen te kunnen bouwen. De sector werd pas laat betrokken bij gesprekken over zo'n akkoord en heeft daarom te weinig tijd gehad om zich te verdiepen in de mogelijke afspraken, meldt het Verbond van Verzekeraars.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) is bereid de lijst met bedrijven en instellingen die voorrang dienen te krijgen op het stroomnet aan te passen. Zo krijgen drinkwaterbedrijven een hogere plek toebedeeld dan eerder de bedoeling was. Dit werd woensdag duidelijk tijdens een zitting in Den Haag van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb).
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Nederland speelt de laatste jaren een kleinere rol bij internationale belastingontwijking, komt naar voren uit een analyse van De Nederlandsche Bank (DNB). De stroom geld die ons land binnenkomt en direct weer verlaat op weg naar belastingparadijzen is sinds 2020 een stuk kleiner dan in de voorgaande jaren, signaleert de centrale bank.
2 uur geledenSTOCKHOLM (ANP/AFP) - Het Zweedse betaalbedrijf Klarna, dat klanten de mogelijkheid biedt aankopen later te betalen, heeft in Zweden een boete gekregen van een half miljard kroon (omgerekend 43 miljoen euro) voor het overtreden van antiwitwasregels.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Consument & Markt (ACM) ontvangt flink minder meldingen over zogeheten doorschakeldiensten. Dat zijn bedrijven die bellers voor veel geld doorschakelen naar gratis 0800-nummers. Het verbod op deze handelwijze, dat twee jaar geleden inging, lijkt dus te werken. Wel waarschuwt de markttoezichthouder consumenten voor nieuwe vormen van misleiding die kunnen leiden tot een hoge telefoonrekening.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Hoewel banken gaan adviseren om contant geld in huis te houden als voorzorg tegen internationale dreigingen, waarschuwt het Verbond van Verzekeraars voor de risico's die hiermee gepaard gaan.
5 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De EU-ministers die verantwoordelijk zijn voor visserij hebben na twee dagen onderhandelen een akkoord bereikt over visquota voor 2025 en 2026. Het gaat om vangstbeperkingen voor een groot aantal vissoorten in de Noordzee, de Atlantische Oceaan, de Adriatische Zee en de Zwarte Zee.
5 uur geleden