Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Fugro maakt duikeling op het Damrak, Shell vindt weg omhoog

Fugro maakt duikeling op het Damrak, Shell vindt weg omhoog

AMSTERDAM (ANP) - De AEX, de belangrijkste beursgraadmeter op het Damrak, wist maandag nauwelijks te herstellen na de stevige koersdalingen vorige week. Een koerswinst van zwaargewicht Shell (plus 2,1 procent) hield de index uit het rood. Bij de middelgrote bedrijven kelderde Fugro 23 procent. Beleggers schrokken van de onthulling door het tv-programma Pointer van KRO-NCRV. Daarin werd op basis van een vertrouwelijk politierapport gemeld dat de bodemonderzoeker betrokken was bij de dambreuk in Braziliƫ in 2019, waarbij 270 mensen om het leven kwamen.

Fugro zag een belangrijk deel van zijn beurswaarde verdampen door de vrees dat het bedrijf verantwoordelijkheid draagt voor de ramp. Het bedrijf voerde op de dag van de doorbraak boorwerkzaamheden uit in de bewuste dam, in opdracht van het Braziliaanse mijnbouwbedrijf Vale. Deze werkzaamheden zouden aanleiding zijn voor de doorbraak van de instabiele dam. In een reactie zei Fugro dat het tv-programma een "eenzijdige en suggestieve kijk op de zaak" geeft.

De AEX sloot met een kleine plus van 0,1 procent op 700,71 punten. Vrijdag zakte de hoofdindex nog voor het eerst sinds 10 november even onder de 700 punten. De MidKap eindigde 0,3 procent lager op 921,77 punten, vooral door de koersval van Fugro. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs klommen tot 0,5 procent.

Aegon

Verzekeraar Aegon ging, zonder duidelijke reden, 2,7 procent omhoog en eindigde bovenaan de AEX. Branchegenoot NN Group won 0,6 procent, ondanks een adviesverlaging door Berenberg. De chipbedrijven ASMI en Besi behoorden tot de grotere dalers met minnen van respectievelijk 2,5 en 1,5 procent. Nieuwkomer Exor eindigde 0,1 procent hoger. Het investeringsvehikel, onder meer eigenaar van voetbalclub Juventus, nam maandag de plaats in van maaltijdbezorger Just Eat Takeaway die naar de MidKap degradeerde. Dit aandeel maakte een mooie entree bij de MidKappers met een plus van 3 procent, goed voor de eerste plek.

Beleggers hielden daarnaast de onderhandelingen in Brussel in de gaten. De Europese ministers van Energie praten daar opnieuw over een prijsplafond voor gas. De 27 regeringen kibbelen al weken over de noodzaak van een maximumgasprijs om de energierekening voor bedrijven en huishoudens betaalbaar te houden.

De euro was 1,0626 dollar waard, tegen 1,0602 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 2 procent meer op 75,74 dollar. Brentolie werd 1,5 procent duurder op 80,23 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Verzekeraar Aegon bij winnaars op Damrak na handelsbericht

AMSTERDAM (ANP) - Aegon stond donderdag bij de winnaars in de Amsterdamse AEX-index. De verzekeraar kwam met een handelsbericht over het afgelopen kwartaal. Dat werd goed ontvangen door beleggers, want het aandeel Aegon steeg 0,9 procent.

12 minuten geleden
Arbeidsinspectie dreigt bagagebedrijven Schiphol met nieuwe boete

SCHIPHOL (ANP) - De Arbeidsinspectie dreigt opnieuw met boetes voor bagageafhandelaren op Schiphol. De fysieke belasting van werknemers bij het sjouwen en in- en uitladen van bijvoorbeeld koffers is bij vier van de zes bedrijven nog steeds te groot. Als de bagageafhandelaren het werk niet verlichten, moeten zij nieuwe dwangsommen tot meer dan een miljoen euro betalen.

55 minuten geleden
Sportmerk Under Armour lager op Wall Street na winstwaarschuwing

NEW YORK (ANP) - Sportkledingmerk Under Armour ging donderdag omlaag op de aandelenbeurzen in New York. Under Armour kwam met een winstwaarschuwing voor het lopende boekjaar door "uitdagende marktomstandigheden". Het aandeel stond 1 procent in het rood in de vroege handel.

2 uur geleden
Kabinet bekijkt alternatieven voor verkoop Duitse tak TenneT

DEN HAAG (ANP) - De verkoop van de Duitse tak van netbeheerder TenneT aan de Duitse staat laat nog altijd op zich wachten. De onderhandelingen duren langer dan gehoopt, erkent demissionair minister Steven van Weyenberg (Financiƫn). Hij gaat daarom samen met het staatsbedrijf alvast alternatieven in kaart brengen voor het geval er geen deal kan worden gesloten.

2 uur geleden
Albert Heijn gaat varkenshouders betalen om stallen te verbeteren

ZAANDAM (ANP) - Albert Heijn gaat varkenshouders betalen om hun stallen te verbeteren. De Dierenbescherming is enthousiast.

3 uur geleden
EU onderzoekt verslavende werking Insta en Facebook op kinderen

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie denkt dat Instagram en Facebook kinderen verslaafd maken. Dat is tegen de Europese regels die internetbedrijven voorschrijven dat ze bijvoorbeeld kinderen moeten beschermen. De commissie heeft een officieel onderzoek ingesteld.

4 uur geleden
Post sturen duurder, kwaliteit bezorging gaat achteruit, ziet ACM

DEN HAAG (ANP) - Nederlanders zijn de afgelopen jaren meer gaan betalen voor het sturen van post, maar de kwaliteit van de bezorging is achteruitgegaan. Dit meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in haar jaarlijkse Post- en pakketmonitor. De toezichthouder zegt veel klachten te krijgen over post en pakketten die te laat of onzorgvuldig worden bezorgd.

4 uur geleden