
FTX-oprichter Bankman-Fried noemt faillissementsaanvraag een fout
NEW YORK (ANP/RTR) - De oprichter van de omgevallen cryptobeurs FTX, Sam Bankman-Fried, zegt spijt te hebben van zijn beslissing om het faillissement voor het bedrijf aan te vragen. Hij uitte in een door de Amerikaanse nieuws- en opiniewebsite Vox gepubliceerd interview kritiek op de toezichthouders. Later zei Bankman-Fried dat bepaalde uitlatingen niet bedoeld waren voor publicatie.
FTX, dat vorige week faillissement aanvroeg, heeft vijf nieuwe onafhankelijke bestuurders benoemd bij elk van zijn belangrijkste gelieerde bedrijven. De vijf nieuwe bestuurders en de nieuw benoemde topman John J. Ray moeten FTX door het faillissementsproces loodsen.
In het interview zei Bankman-Fried dat degenen die verantwoordelijk zijn voor FTX's faillissementsproces "uit schaamte proberen alles tot de grond toe af te branden". Hij stelde verder dat hij twee weken de tijd heeft om 8 miljard dollar op te halen om het bedrijf te redden. "Dat is eigenlijk het enige dat telt voor de rest van mijn leven", zei hij. Zijn grootste fout was de zogenoemde Chapter 11-faillissementsprocedure. Als hij dat niet had gedaan, zouden de geldopnames volgens hem binnen een maand worden heropend, waarbij het klantenbestand intact zou zijn gebleven.
Rol toezichthouders
Toezichthouders maken alles erger, voegde hij toe. "Ze beschermen klanten helemaal niet," zei Bankman-Fried. Nadat Vox het interview had gepubliceerd, zei Bankman-Fried dat sommige van zijn uitspraken "ondoordacht of overdreven sterk" waren. Hij had zich afgereageerd over iets dat niet bedoeld was om openbaar te worden.
Een Vox-woordvoerder zei dat alle communicatie met Vox-verslaggevers on-the-record was, tenzij de geïnterviewde en de verslaggever over bepaalde onderwerpen anders hadden afgesproken.
Meer uit Financieel
WASHINGTON (ANP) - "Een importtarief van 80 procent op Chinese goederen lijkt me goed", laat de Amerikaanse president Donald Trump weten via zijn socialemediaplatform Truth Social. "Maar het is nu aan Scott B", verwijst Trump naar zijn minister van Financiën Scott Bessent, die zaterdag de eerste gesprekken met China voert sinds het invoeren van de handelstarieven.
2 minuten geledenBRUSSEL (ANP/RTR) - Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen zei vrijdag pas naar Washington te willen reizen als het gaat over "een oplossing" voor de Amerikaanse handelstarieven. Daarmee reageerde ze op het feit dat de Amerikaanse president Donald Trump haar eerder "een fantastisch mens" had genoemd.
57 minuten geledenFRANKFURT (ANP) - Duitse autoriteiten hebben een cryptodienst uit de lucht gehaald die volgens de politie hielp bij witwassen. Daarbij nam de politie ook cryptomunten ter waarde van 34 miljoen euro in beslag, meldt de Duitse federale recherchedienst. Die onderzocht de zogeheten swapdienst eXch samen met de Nederlandse Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD).
1 uur geledenGENÈVE (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse regering overweegt een drastische verlaging van de handelstarieven voor te stellen tijdens de gesprekken die komend weekend met China worden gehouden. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. De regering van president Donald Trump streeft daarbij naar een verlaging van de heffingen tot onder de 60 procent en China zou daar open voor staan.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Er lijkt definitief een einde te komen aan de failliete interieurwinkelketen CASA in Nederland. Bij curator Bart Louwerier hebben zich nog geen serieuze kandidaten gemeld voor een doorstart. Donderdag is de faillissementsuitverkoop begonnen in achttien winkels, die zo'n vier weken duurt.
3 uur geledenKADOMA (ANP) - Bij het Japanse elektronica- en techbedrijf Panasonic verdwijnen wereldwijd 10.000 banen. Het concern wil wereldwijd zijn "personeelsbestand optimaliseren", maakte de fabrikant van camera's, televisies en batterijen voor elektrische auto's vrijdag bekend. Bij Panasonic werken ongeveer 207.000 mensen.
3 uur geledenNEW YORK (ANP/AFP) - De oprichter en voormalig topman van de failliete cryptobank Celsius Alexander Mashinsky is veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf. Hij had in december schuld bekend aan beleggingsfraude. De straf werd opgelegd door een rechter in New York en behoort tot een van de langste straffen die voortkomen uit de ineenstorting van de cryptomarkten in 2022.
4 uur geleden