Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

FT: inlichtingendiensten waarschuwen voor Russische sabotage

FT: inlichtingendiensten waarschuwen voor Russische sabotage

LONDEN (ANP) - Europese inlichtingendiensten hebben hun regeringen gewaarschuwd dat Rusland gewelddadige sabotageacties aan het voorbereiden is. Dit bericht zakenkrant The Financial Times, dat inzage kreeg in analyses uit drie Europese landen.

Uit die gegevens komt naar voren dat Rusland lijkt te werken aan een agressievere aanpak. Er kunnen bijvoorbeeld bom- en brandaanslagen worden uitgevoerd en infrastructuur kan worden gesaboteerd.

De autoriteiten in verschillende landen hebben al actie ondernomen om dat te voorkomen. Zo zijn vorige maand in Duitsland twee mannen opgepakt vanwege vermeende plannen om aanslagen te plegen op militaire en logistieke locaties.

Desinformatie

Veiligheidsdiensten kijken volgens de krant nu ook of ze mogelijke doelwitten hebben gemist. Als voorbeeld wordt een onverklaarde explosie uit april genoemd bij een munitiefabriek in Wales.

Een inlichtingenbron voorspelt in de FT dat de Russische president Vladimir Poetin op allerlei manieren grenzen gaat opzoeken in Europa. Het kan dan naast sabotage ook gaan om de verspreiding van desinformatie of hackaanvallen.

Meer uit Buitenland

Zelensky claimt controle over gebieden ten noorden van Charkiv

CHARKIV (ANP/RTR) - Oekraïense strijdkrachten hebben opnieuw de controle over gebieden ten noorden van Charkiv die eerder deze maand door het Russische leger werden ingenomen. Dat liet de Oekraïense president Volodymyr Zelensky weten in zijn dagelijkse toespraak.

2 uur geleden
NAVO-landen bouwen 'dronemuur' tegen Russen

VILNIUS (ANP/AFP) - Zes NAVO-lidstaten die aan Rusland grenzen gaan een zogenoemde dronemuur bouwen om zich te verdedigen tegen "provocaties van onvriendelijke landen". Het plan om onbemande vliegtuigjes te gebruiken voor bescherming is overeengekomen door zorgen over de veiligheid van de regio, ook gezien de Russische invasie in Oekraïne.

4 uur geleden
EU denkt over overnemen grensovergang tussen Gaza en Egypte

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie denkt erover om na afloop van de oorlog in Gaza weer te gaan helpen bij de bewaking van de grensovergang tussen de Gazastrook en Egypte. Israël en onder meer de Verenigde Staten hebben om zo'n EU-missie gevraagd, zeggen EU-diplomaten.

5 uur geleden
Oekraïne gebruikt deel wapens VS niet door gps-jamming Rusland

KYIV (ANP) - Oekraïne gebruikt een deel van de Amerikaanse gps-geleide wapensystemen amper omdat Rusland ze telkens tegenhoudt door middel van gps-jamming, technologie die gps-signalen verstoort. Dat meldt de Amerikaanse krant The Washington Post op basis van een vertrouwelijk Oekraïens onderzoek.

6 uur geleden
Aanklager Zuid-Afrika: uitspraak ICJ over Israël is bindend

PRETORIA (ANP/RTR) - De uitspraak van het Internationaal Gerechtshof (ICJ) over Israël is "bindend" en "Israël moet zich eraan houden", meldde het Zuid-Afrikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Zuid-Afrika heeft de zaak tegen Israël eind vorig jaar aangespannen.

8 uur geleden
Hamas belooft samenwerking met onderzoeksmissies Gaza

GAZA (ANP/RTR) - De Palestijnse beweging Hamas is blij met het pleidooi van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag om onderzoekscommissies toe te laten tot de Gazastrook. Hamas belooft samen te werken met die commissies.

8 uur geleden
Israëlische minister: Rafah bezetten als reactie op uitspraak ICJ

TEL AVIV (ANP/RTR) - Israël moet Rafah bezetten en de militaire druk verder opdrijven als reactie op de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof (ICJ). Dat zei de ultrarechtse Israëlische minister van Nationale Veiligheid Itamar Ben-Gvir, meldt de Israëlische nieuwszender N12. Het hof van de Verenigde Naties had eerder vrijdag juist opgeroepen om het offensief in Rafah, in het zuiden van de Gazastrook, onmiddellijk te staken.

8 uur geleden