Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

FT: EU blokkeert fusie scheepsbouwers Daewoo en Hyundai

FT: EU blokkeert fusie scheepsbouwers Daewoo en Hyundai

BRUSSEL (ANP) - De Europese mededingingsautoriteit is van plan om de fusie tussen de twee grootste scheepsbouwers ter wereld in Zuid-Korea te blokkeren. Dat meldt de Britse zakenkrant Financial Times op basis van ingewijden. De fusie tussen Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering en Hyundai Heavy Industries wordt volgens Brussel als concurrentieverstorend gezien en dient te worden stopgezet. Het definitieve besluit zal waarschijnlijk deze week bekend worden gemaakt.

Het veto zal het eerste zijn van de mededingingsautoriteiten van de EU sinds Brussel meer dan twee jaar geleden een samenwerking tussen het Indiase Tata Steel en het Duitse Thyssenkrupp verhinderde uit vrees dat dit de prijzen voor consumenten zou opdrijven.

Brussel zou vooral bezorgd zijn over dominante positie van de twee Zuid-Koreaanse scheepsbouwers op de markt voor het transport van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) nu de Europese energieprijzen hard stijgen. De vrachtkosten voor lng in Azië zijn gestegen tot recordniveaus van meer dan 300.000 dollar per dag door de stijgende wereldwijde vraag. De twee Zuid-Koreaanse bedrijven domineren de markt voor de bouw van schepen die supergekoeld lng vervoeren.

Meerprijs

Een EU-functionaris zei dat het blokkeren van de fusie Europese consumenten zou helpen beschermen tegen het betalen van hogere prijzen voor gas. Schepen die gas naar Azië vervoeren werden in de afgelopen weken omgeleid naar Europa, waar consumenten bereid zijn een meerprijs te betalen voor de brandstof om elektriciteit op te wekken. De EU is de op twee na grootste importeur van vloeibaar gas ter wereld.

De fusie werd voor het eerst aangekondigd door Hyundai Heavy in 2019. Brussel had van de bedrijven geëist dat ze met oplossingen zouden komen om de concurrentiezorgen weg te nemen. De Zuid-Koreaanse scheepsbouwers zijn belangrijke leveranciers aan de EU en vertegenwoordigen volgens Brussel ongeveer 30 procent van de wereldwijde vraag naar vrachtschepen.

Groen licht

Om de mededingingsbezwaren weg te nemen, had Hyundai Heavy voorgesteld de prijzen voor lng-schepen voorlopig niet te verhogen en een deel van de technologie over te dragen aan kleinere binnenlandse scheepswerven. Maar dat aanbod schoot tekort. Ook zou Hyundai Heavy geen formeel voorstel hebben gedaan om tegemoet te komen aan het verzoek van Brussel om met andere oplossingen te komen.

De fusie is al goedgekeurd door toezichthouders in Singapore, China en Kazachstan, maar heeft nog groen licht nodig van de autoriteiten in de EU, Japan en Zuid-Korea.

Meer uit Financieel

Streamingdienst Viaplay keldert na winstalarm, UMG daalt mee

AMSTERDAM (ANP) - De Zweedse videostreamingdienst Viaplay is maandag keihard gekelderd op de beurs in Stockholm. De dienst, in Nederland vooral bekend als de plek waar de Formule 1-races van Max Verstappen en voetbalwedstrijden uit de Engelse Premier League te zien zijn, verlaagde zijn verwachtingen voor dit jaar en trok de prognoses voor de langere termijn in. Ook stapte de topman op.

58 minuten geleden
Lagarde: inflatie nog steeds te hoog, meer renteverhogingen nodig

BRUSSEL (ANP/BLOOMBERG) - Consumenten en bedrijven hoeven voorlopig nog niet te verwachten dat de Europese Centrale Bank (ECB) stopt met het verhogen van de rente. Volgens president Christine Lagarde zijn er nog geen tekenen dat de hoge inflatie, zoals het duurder worden van voedsel, zijn piek heeft bereikt. Dat is wel nodig voordat de ECB gaat stoppen met zijn maatregelen om de inflatie in te dammen.

1 uur geleden
Werknemers sociaalwerkbedrijven plannen massale staking

UTRECHT (ANP) - Werknemers van sociaalwerkbedrijven gaan woensdag staken, melden vakbonden FNV en CNV. Duizenden werknemers met een arbeidsbeperking gaan demonstreren in Utrecht, aldus de bonden, die laten weten dat zo'n 160 bussen hen vanuit heel Nederland naar de Domstad zullen vervoeren. Ze willen dat hun cao wordt opengebroken en de lonen worden verhoogd.

1 uur geleden
Scheepsbouw had moeilijk jaar, maar ontvangt weer bestellingen

ROTTERDAM (ANP) - De Nederlandse scheepsbouw heeft onder meer door leveringsproblemen en sancties tegen Rusland een uitdagend jaar achter de rug. Zowel binnenvaartschepen als zeeschepen werden in 2022 minder opgeleverd, meldt belangenbehartiger Netherlands Maritime Technology (NMT) in zijn jaarverslag. Nieuwe bestellingen, bijvoorbeeld voor luxejachten, komen wel weer goed binnen.

2 uur geleden
Apple stijgt op Wall Street en nadert beurswaarde 3 biljoen

NEW YORK (ANP) - Het aandeel Apple ging maandag licht omhoog op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers kijken uit naar de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie van het Amerikaanse techconcern. Volgens geruchten zal Apple een eigen virtualrealitybril (VR) presteren, een product waar de iPhonemaker zich tot nu toe niet aan heeft gewaagd. De bril zou het belangrijkste nieuwe product van het concern worden sinds de Apple Watch in 2014.

3 uur geleden
Zakensite: nieuwe topvrouw Twitter nu al aan de slag

SAN FRANCISCO (ANP) - Linda Yaccarino gaat deze maandag aan de slag als nieuwe topvrouw van Twitter. Dat meldt zakensite Business Insider. Eigenlijk zou Yaccarino rond 22 juni beginnen bij het socialmediaplatform, maar dat zou nu dus vervroegd zijn.

4 uur geleden
VDL gaat in Breda fietsframes produceren

EINDHOVEN (ANP) - Industrieconcern VDL gaat zich vanaf later dit jaar bezighouden met het produceren van fietsframes. Het in Eindhoven gevestigde bedrijf zegt als alternatief te willen gaan optreden voor de producten die nu nog vooral uit Azië komen. Er moeten per jaar 70.000 aluminium frames van de band in de fabriek in Breda gaan rollen.

4 uur geleden