Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

FT: Brussel overweegt verlengen gasprijsplafond om oorlog Israël

FT: Brussel overweegt verlengen gasprijsplafond om oorlog Israël

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie overweegt het prijsplafond voor aardgas in de Europese Unie langer in stand te houden. In Brussel leeft namelijk angst dat de gasprijs deze winter opnieuw flink zou kunnen stijgen door onder meer de oorlog in het Midden-Oosten, schrijft de Britse zakenkrant Financial Times (FT) op basis van ingewijden.

Het gaat om het in februari in werking getreden plafond om pieken in de gasprijs tegen te gaan vanwege de oorlog in Oekraïne en de sterk verminderde leveringen van Russisch gas aan Europa. Dat plafond van 180 euro per megawattuur gaat in als de gasprijs drie werkdagen of langer boven de limiet uitkomt en die prijs bovendien drie dagen minstens 35 euro hoger ligt dan de wereldwijde richtprijs voor vloeibaar gemaakt gas (lng).

Volgens diplomaten die FT sprak in Brussel zijn er "geen aanwijzingen voor negatieve effecten" van de maatregel. Inmiddels liggen de gasprijzen ook weer bijna 90 procent lager dan vorig jaar en de gasopslagen in Europa zijn goed gevuld. Toch zijn alle risico's daarmee niet verdwenen, waarschuwen kenners al langer.

Meningen verdeeld

"We weten niet wat er dit jaar gaat gebeuren. We hebben de situatie in Israël en we weten niet hoe dat de import uit het Midden-Oosten zal beïnvloeden", klinkt het volgens de krant in de wandelgangen. De ingewijden stellen ook dat de vermeende sabotage aan een gaspijpleiding tussen Finland en Estland van eerder deze maand een punt van zorg is. Daarom zou het voor Europa "goed zijn om een verzekering te hebben".

Naar verwachting komt de Europese Commissie volgende maand met een voorstel waarin wordt aangegeven welke van de noodmaatregelen op energiegebied, waaronder het gasprijsplafond, moeten worden verlengd. Voorlopig lijken de meningen bij de lidstaten nog verdeeld.

Energiebesparingsmaatregelen

Duitsland heeft volgens de FT samen met een aantal andere landen een document ondertekend waarin wordt opgeroepen om eerdere noodmaatregelen te verlengen. Het land dringt er samen met Frankrijk ook op aan om de regels voor het verlenen van staatssteun langer ruim te houden, zodat overheden opnieuw met energiesteun voor burgers en bedrijven zouden kunnen komen als dat nodig zou zijn.

Maar andere landen, waaronder Nederland, hebben al laten weten dat laatste niet te zien zitten. Demissionair energieminister Rob Jetten zei al tegen de FT dat het geld dat hiermee gemoeid zou zijn beter kan worden gebruikt "om de oorzaak aan te pakken" door te investeren in bijvoorbeeld energiebesparingsmaatregelen.

Meer uit Financieel

Amerikaanse banken profiteren van herstel zakenbankieren

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse banken Morgan Stanley en Bank of America hebben in het afgelopen kwartaal geprofiteerd van een herstel in zakenbankieren, het adviseren bij fusies en overnames, het begeleiden van beursgangen en de handel in aandelen en obligaties.

1 dag geleden
Autoproducent Tesla werft opnieuw personeel na grote ontslagronde

AUSTIN (ANP) - De Amerikaanse fabrikant van elektrische auto's Tesla is van plan bijna achthonderd nieuwe werknemers aan te nemen, slechts drie maanden nadat topman Elon Musk de grootste reeks ontslagen in de geschiedenis van het bedrijf abrupt had aangekondigd. De functies verschenen de afgelopen weken gestaag op de carrièrepagina van Tesla, meldt persbureau Bloomberg op basis van een eigen analyse.

1 dag geleden
Activistische druk op eigenaar datingapp Tinder groeit

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De eigenaar van datingapp Tinder staat onder steeds grotere druk om de prestaties te verbeteren. De activistische belegger Starboard Value heeft namelijk een belang genomen in Tinder-eigenaar Match Group. Het is de derde activistische belegger die dit jaar in Match is gestapt om aan te dringen op verbetering.

1 dag geleden
Nederland exporteert meer bloemen naar Oost-Europa

ZOETERMEER (ANP) - De Nederlandse export van bloemen is in de eerste helft van 2024 met 5 procent gegroeid tot een waarde van 2,5 miljard euro, meldt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB). In het eerste kwartaal bleef het aantal verkochte bloemen nog vrijwel onveranderd ten opzichte van een jaar geleden. Volgens VGB-directeur Matthijs Mesken lijkt vooral de afzet naar Oost-Europese landen de groeimotor van de sector te zijn.

1 dag geleden
Samenwerking Yara en PepsiCo voor duurzamer geteelde snacks

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse frisdrank- en snackproducent PepsiCo heeft een deal gesloten met kunstmestproducent Yara International om boeren in Europa duurzamer te laten produceren. Daarbij gaat Yara duurzamere voedingsstoffen voor gewassen aan boeren leveren, die de aardappelen en andere gewassen vervolgens verkopen aan PepsiCo. De meststoffen komen voor een deel uit de Nederlandse kunstmestfabriek van Yara in Zeeuws-Vlaanderen.

1 dag geleden
Tonnen boete voor Kruidvat voor heimelijk volgen websitebezoekers

DEN HAAG (ANP) - De eigenaar van drogisterijketen Kruidvat heeft een boete van 600.000 euro gekregen voor privacyschendingen. Het bedrijf volgde het internetgedrag van bezoekers van de site Kruidvat.nl namelijk zonder dat deze mensen dat wisten. Daarmee verwerkte Kruidvat-moederbedrijf AS Watson deze persoonlijke gegevens onrechtmatig.

1 dag geleden
Cartier-eigenaar Richemont ziet Chinese verkopen met kwart dalen

GENÈVE (ANP/BLOOMBERG) - Het Zwitserse luxeconcern Richemont, bekend van dure merken als Chloé en Cartier, heeft last van een dalende vraag in China door een haperende economie. In het afgelopen kwartaal daalden de verkopen in China met 27 procent, maakte het bedrijf bekend. Richemont wijt de daling aan een laag consumentenvertrouwen onder Chinezen.

1 dag geleden