
FSIN: omzet foodsector bijna weer op niveau van voor de crisis
BENNEKOM (ANP) - De omzet van de foodsector in Nederland zit weer bijna op het niveau van voor de crisis. Volgens kennisplatform FoodService Instituut Nederland (FSIN) gaat het herstel "veel sneller" dan eerder verwacht, maar profiteren niet alle bedrijven en onderdelen evenveel. Met name in bijvoorbeeld de catering, die duidelijk omzet verloor tijdens de pandemie, is de impact van de crisis blijvend, aldus FSIN. De daling bij de catering komt onder andere door de sluiting van scholen en kantoren en het schrappen van evenementen, congressen en beurzen.
De gezamenlijke omzet van de consumptie buitenshuis (foodservice) en de boodschappen (foodretail) komt dit jaar naar verwachting uit op 59,9 miljard euro. Dat is 100 miljoen euro onder het recordbedrag van 2019. FSIN verwacht volgend jaar een omzetgroei met 7 procent waarmee een nieuw record in de maak is. Dat komt deels door het verdere herstel uit de crisis, maar ook omdat het speciaalzaken lukt om klanten vast te houden. Tijdens de crisis, toen restaurants ook dicht waren, deden mensen vaker hun boodschappen in speciaalzaken als slagers en gespecialiseerde viswinkels. Dit is kennelijk bevallen.
Bij foodservice, waar de cateraars toe behoren, stonden omzetten door de coronamaatregelen onder druk. Omdat mensen vaker thuis zullen blijven werken zal het effect van de crisis zichtbaar blijven. De totale omzet van foodservice viel door de crisis 12,5 miljard euro lager uit. Daartegenover presteerden maaltijdbezorgbedrijven uitstekend. De verwachting is dat zij dit ook volgend jaar zullen doen. Hetzelfde geldt bij de bezorging van boodschappen.
Verder merkt FSIN op dat personeelstekorten de groei van de foodsector in de weg kunnen zitten. Daarnaast kampen veel bedrijven met de gevolgen van de oplopende prijzen van energie, grondstoffen en transport. Die zullen ook de foodsector raken.
FSIN onderzoekt sinds 2003 trends en ontwikkelingen in buitenshuisconsumptie. Ruim tweehonderd bedrijven zijn lid, waaronder de grotere retailers, groothandels en leveranciers.
Meer uit Financieel
PARIJS (ANP) - Air France-KLM wil de Scandinavische luchtvaartmaatschappij SAS overnemen. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie heeft al een belang van bijna 20 procent, maar wil dat uitbreiden naar 60,5 procent.
6 minuten geledenPARIJS (ANP/AFP) - Door een tweedaagse staking van Franse luchtverkeersleiders zijn donderdag en vrijdag ongeveer 1500 vluchten geannuleerd en worden bijna 300.000 passagiers geraakt. De luchtverkeersleiders hebben het werk neergelegd onder meer uit protest tegen personeelstekorten en hoge werkdruk.
10 uur geledenRIJSSEN (ANP) - De Nederlandse activiteiten van bouw- en infrastructuurbedrijf VolkerWessels worden overgenomen door investeerder HAL en baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis. VolkerWessels-eigenaar Reggeborgh heeft daarover in hoofdlijnen overeenstemming bereikt.
10 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Oud-president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) heeft een hoge koninklijke onderscheiding gekregen voor zijn werk als centralebankpresident. Knot is benoemd tot Grootofficier in de Orde van Oranje-Nassau. De onderscheiding werd donderdag op de afscheidsreceptie van Knot op het hoofdkantoor van DNB in Amsterdam uitgereikt door minister van Financiƫn Eelco Heinen.
11 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag met winst gesloten, waarbij de brede S&P 500 en de technologiegraadmeter Nasdaq naar nieuwe recordniveaus stegen. De aandacht van beleggers op Wall Street ging vooral uit naar het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid dat beter uitviel dan verwacht. Donderdag werd een halve dag gehandeld in New York en op vrijdag 4 juli zijn de Amerikaanse beurzen de hele dag dicht voor de viering van Onafhankelijkheidsdag in de Verenigde Staten.
12 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is donderdag met winst gesloten. Europese beleggers verwerkten onder meer een beter dan verwacht cijfer over de Amerikaanse arbeidsmarkt dat ook voor plussen op Wall Street zorgde. Ook bleef de aandacht uitgaan naar de ontwikkelingen aan het handelsfront. Volgende week loopt de deadline voor de tijdelijke opschorting van de Amerikaanse importheffingen af.
13 uur geledenAMSTELVEEN (ANP) - KLM spant een kort geding aan om de door vakbonden FNV en CNV aangekondigde staking van grondpersoneel op Schiphol komende woensdag van 14.00 tot 22.00 uur te voorkomen. De luchtvaartmaatschappij zegt dat de gevolgen daarvan, zeker in de topdrukte van de zomervakantie, onacceptabel zijn vanwege onder meer operationele en veiligheidsrisico's. Bovendien zijn FNV en CNV niet met KLM tot veiligheidsafspraken gekomen over deze aangekondigde actie, aldus de maatschappij.
14 uur geleden