Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Fruittelers verwachten minder peren door koud voorjaar

Fruittelers verwachten minder peren door koud voorjaar

ZOETERMEER (ANP) - Nederlandse fruittelers zullen dit jaar heel wat minder peren oogsten dan vorig jaar. Dat voorspellen koepelorganisaties GroentenFruit Huis en NFO na metingen bij boomgaarden. Het koude voorjaar lijkt de groei van peren dwars te zitten.

De oogst zal dit jaar op 325 miljoen kilo peren uitkomen, verwachten de fruittelersorganisaties bij hun jaarlijkse raming. Dat is 19 procent minder dan een jaar eerder. Deskundige Wilco van den Berg van GroentenFruit Huis wijst erop dat het dit voorjaar erg lang duurde voordat de kou verdween, waardoor bij perenbomen ook minder snel vruchten groeiden.

Daarnaast was de perenoogst in 2020 nog uitzonderlijk goed. Je ziet volgens GroentenFruit Huis vaak dat de oogst na een periode van volle perenbomen lager uitvalt, wat ook wel een beurtjaar wordt genoemd.

Appeltelers

Appeltelers hadden minder last van de kou. Naar schatting plukken ze dit jaar zo'n 250 miljoen kilo appels van de bomen, een stijging van 14 procent ten opzichte van vorig jaar. Toen waren de weersomstandigheden juist nadelig voor appels, wat de stijging dit jaar verklaart. "Er zijn dit jaar meer appels, maar het wordt geen topoogst", aldus Van den Berg.

De elstar is de meest geteelde appel, met een marktaandeel van 40 procent. Bij peren is de conference de onbetwiste leider. Deze peer is goed voor meer dan driekwart van de Nederlandse perenoogst.

Meer uit Financieel

Oliebedrijven Exxon en Chevron stijgers op verdeeld Wall Street

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag verdeeld gesloten bij aanhoudende onzekerheid over de rente. De koersverliezen van eerder op de dag werden wel voor een groot deel weggewerkt. De grote oliebedrijven op Wall Street stonden bij de winnaars, geholpen door de gestegen olieprijzen.

24 minuten geleden
Grote terugroepactie auto's Kia en Hyundai in VS om brandgevaar

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Zuid-Koreaanse autofabrikanten Kia en Hyundai roepen in de Verenigde Staten in totaal 3,37 miljoen auto's terug naar de garage vanwege gevaar voor brand in de motor. Eigenaren worden gevraagd hun auto's buiten te parkeren uit de buurt van gebouwen en andere auto's totdat het probleem is opgelost.

1 uur geleden
Grote IT-storing legt Duitse fabrieken Volkswagen plat

WOLFSBURG (ANP/DPA/BLOOMBERG) - De Duitse autofabrikant Volkswagen kampt woensdag met een grote IT-storing waardoor meerdere fabrieken van het bedrijf in Duitsland plat zijn komen te liggen. Volkswagen doet onderzoek naar de storing bij het IT-netwerk en zegt dat nog onduidelijk is wanneer de productie weer hervat kan worden.

2 uur geleden
Nederlands ECB-directielid Elderson: rente mogelijk verder omhoog

FRANKFURT (ANP/DPA) - Het Nederlandse directielid Frank Elderson bij de Europese Centrale Bank (ECB) denkt dat de rente nog verder verhoogd kan worden in de strijd tegen de inflatie. Dat zei Elderson in een interview met het financiƫle persbureau Market News International. De ECB verhoogde eerder deze maand de rente in de eurozone voor de tiende keer op rij naar het hoogste niveau ooit en de beleidsmakers van de centrale bank in Frankfurt hebben gehint dat er een einde is gekomen aan die verhogingen.

3 uur geleden
AF-KLM en IAG hebben interesse in Portugese maatschappij TAP

LISSABON (ANP/BLOOMBERG) - Air France-KLM en IAG, het moederconcern van onder meer British Airways en Iberia, hebben interesse in een overname van de Portugese nationale luchtvaartmaatschappij TAP. De Portugese regering wil TAP privatiseren en de topmannen van Air France-KLM en IAG hebben gezegd mogelijk biedingen te willen doen voor TAP.

3 uur geleden
Verzekeraars NN en ASR kelderen na uitspraak in woekerpoliszaak

AMSTERDAM (ANP) - De verzekeraars NN Group en ASR gingen woensdag keihard onderuit op de aandelenbeurs in Amsterdam na een nadelige uitspraak van het gerechtshof Den Haag rond zogeheten woekerpolissen. NN leverde bijna 19 procent in en ASR kelderde ruim 14 procent. Ook branchegenoot Aegon had het lastig met een min van 4,3 procent.

4 uur geleden
Honderden mensen weten niet of reis met Vacansoleil kan doorgaan

EINDHOVEN (ANP) - Honderden mensen die nog op vakantie zouden gaan met Vacansoleil weten niet of hun reis nog doorgaat. Dit meldt een woordvoerder van de aanbieder van campingvakanties, die uitstel van betaling heeft gekregen van de rechter. Vaak is uitstel van betaling de voorbode van een faillissement.

5 uur geleden