Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Frontex ziet op meeste routes forse daling illegale immigratie

Frontex ziet op meeste routes forse daling illegale immigratie

BRUSSEL (ANP) - Het aantal migranten dat illegaal naar Europa komt, is het afgelopen half jaar met bijna een derde gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Dat meldt de Europese grensbewakingsdienst Frontex. Daarmee komt het aantal illegale immigranten uit op ongeveer 96.000, zo blijkt uit voorlopige cijfers van de dienst. De meeste illegale migranten komen uit Syrië, Mali en Afghanistan. Op een aantal routes is sprake van een forse toename.

De sterkste daling ziet Frontex in de Westelijke Balkan (min 72 procent) en het centrale Middellandse Zeegebied (min 61 procent). In die laatste regio gaat het om de illegale overtochten van bijvoorbeeld Tunesië en Libië naar Italië en Griekenland.

Ondanks de daling van het aantal illegale migranten dat zo naar Europa komt, is dit nog altijd de meest gebruikte route. Het afgelopen half jaar maakten bijna 26.000 illegale immigranten de overtocht, voor zover Frontex heeft kunnen waarnemen. Het gaat vooral om Tunesiërs, Syriërs en Bengalen.

Stijging

Op een aantal andere routes neemt het aantal illegale migranten juist toe. De grootste toename (174 procent) ziet Frontex op de zogeheten West-Afrikaanse route, die naar de Canarische Eilanden voert. Bijna 20.000 migranten bereikten de eerste zes maanden de eilanden.

De tweede migratieroute die populairder is geworden, is via het oostelijke Middellandse Zeegebied. Dat is de route over land en zee van Turkije naar Griekenland, en via Bulgarije en Noord-Cyprus naar Griekenland. De eerste zes maanden bereikten bijna 25.000 illegale immigranten via deze route Europa, een stijging van 75 procent.

Meer uit Buitenland

Von der Leyen wil aparte commissaris voor Defensie

STRAATSBURG (ANP) - Ursula von der Leyen wil de komende vijf jaar een "echte Europese Defensie-unie" opbouwen. Als ze later donderdag wordt herkozen als voorzitter van de Europese Commissie, gaat ze een commissaris voor Defensie benoemen.

13 uur geleden
Zeven doden door brand in appartement in Nice

NICE (ANP/AFP) - Een brand in de Franse stad Nice heeft aan zeven mensen het leven gekost. Drie gewonden liggen in het ziekenhuis. Een van hen is met "grote spoed" naar het ziekenhuis gebracht, meldt de brandweer. Er is mogelijk sprake van brandstichting.

14 uur geleden
CNN: Pelosi vertelt Biden dat hij Trump niet kan verslaan

WASHINGTON (ANP) - De Democrate Nancy Pelosi, voormalig voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, heeft president Joe Biden verteld dat uit peilingen blijkt dat hij Donald Trump niet kan verslaan. Dat meldt CNN.

16 uur geleden
Vance accepteert Republikeinse nominatie voor vicepresidentschap

MILWAUKEE (ANP) - De Amerikaanse senator James David Vance uit Ohio, beter bekend als J.D. Vance, heeft in een speech voor de Republikeinse conventie in Milwaukee de nominatie van zijn partij voor het vicepresidentschap aanvaard. Oud-president Donald Trump had maandag al op zijn sociaal medium Truth Social aangekondigd dat Vance zijn running mate wordt. Als Trump wint in november, wordt Vance (39) vicepresident.

17 uur geleden
NASA stuurt dure robot toch niet naar de maan

HOUSTON (ANP/DPA) - NASA stuurt toch geen rover, een rijdende robot, naar de zuidpool van de maan om er water te zoeken. Dat meldt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie. De kosten van de missie liepen te hoog op.

17 uur geleden
VS-senator Menendez ontkent mediaberichten over zijn opstappen

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse Democratische senator Bob Menendez ontkent dat hij van plan is af te treden nu hij schuldig bevonden is aan corruptie. Eerder op woensdag had de nieuwszender NBC News gemeld dat Menendez mensen in zijn directe omgeving heeft verteld dat hij zal aftreden als senator vanwege zijn veroordeling.

19 uur geleden
Europese top van EU en buurlanden test ook relatie met Britten

WOODSTOCK (ANP) - Migratie en de hulp aan Oekraïne zijn opnieuw belangrijke thema's op de vierde top van de Europese Politieke Gemeenschap. Maar de vergadering op het Engelse kasteel Blenheim, de geboorteplaats van Winston Churchill, wordt onverwacht ook een test voor een nieuwe relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en Europa na de Brexit van 2020.

19 uur geleden