Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Frontex onderschepte in 2021 weer meer illegale migranten

Frontex onderschepte in 2021 weer meer illegale migranten

BRUSSEL (ANP) - De Europese grens- en kustwacht Frontex heeft vorig jaar bijna 200.000 mensen betrapt op het illegaal de grenzen van de EU oversteken, een recordaantal sinds 2017, meldt het EU-agentschap. Vooral migranten uit Syrië, Tunesië, Marokko, Algerije en Afghanistan probeerden illegaal de Europese Unie binnen te komen.

Het aantal door Frontex ontdekte illegale grensoverschrijdingen nam vorig jaar toe met 57 procent ten opzichte van het eerste coronajaar 2020, waarin wereldwijd grenzen tijdelijk dichtgingen en veel reisbeperkingen golden. Maar ten opzichte van 2019 gaat het nog altijd over een groei van 36 procent, aldus het agentschap.

De hogere cijfers worden volgens Frontex niet alleen veroorzaakt door versoepelde coronamaatregelen maar ook door de crisis aan de Belarussische grens met Polen, Litouwen en Letland. Volgens de Europese Unie liet de Belarussische leider Aleksandr Loekasjenko in 2021 duizenden asielzoekers uit vooral het Midden-Oosten en Afghanistan per vliegtuig naar zijn land komen en werden ze daarna naar de grenzen met de drie EU-landen gestuurd om er illegaal over te steken. Dit zou Loekasjenko doen uit wraak om sancties die de EU oplegde na het gewelddadig neerslaan van protesten.

De populairste manier om de EU binnen te komen blijft de route per boot over de centrale Middellandse Zee. Frontex onderschepte op die route in 2021 meer dan 65.000 illegale migranten, ongeveer een derde van het totaal, en 83 procent meer dan vorig jaar.

Meer uit Buitenland

VS, Canada, Japan en Filipijnen oefenen op Zuid-Chinese Zee

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten, Canada, Japan en de Filipijnen hebben gezamenlijke maritieme oefeningen gehouden op de Zuid-Chinese Zee. Hiermee laten de landen zien dat ze toegewijd zijn aan het versterken van de regionale veiligheid en stabiliteit, meldt de Pacifische vloot van de VS.

32 minuten geleden
Gemengde reacties op doorgaan Europese natuurherstelwet

LUXEMBURG (ANP) - De reacties op de nieuwe Europese natuurherstelwet, die door de bocht van de Oostenrijkse minister van milieu is aangenomen en deze zomer al ingaat, zijn gemengd.

1 uur geleden
UNRWA: strijd Gaza gaat door ondanks aankondiging gevechtspauzes

RAFAH (ANP/RTR) - De gevechten in het zuiden van de Gazastrook zijn maandag gewoon doorgegaan, meldt de VN-hulporganisatie UNRWA. Zondag kondigde het Israëlische leger aan gevechtspauzes in te stellen voor de levering van humanitaire hulp.

1 uur geleden
Oostenrijk naar EU-hof na soloactie minister om natuurherstelwet

WENEN (ANP) - Oostenrijk stapt naar de Europese rechter om de maandag aangenomen natuurherstelwet te laten intrekken. De Oostenrijkse milieuminister die de wet aan een meerderheid hielp, sprak volgens bondskanselier Karl Nehammer niet namens Oostenrijk. Ze zou daarmee "niet volgens de grondwet" hebben gehandeld.

1 uur geleden
Kremlin: Oekraïnetop Zwitserland heeft vrijwel niets opgeleverd

MOSKOU (ANP/RTR) - De Oekraïnetop in Zwitserland van afgelopen weekend heeft volgens het Kremlin "vrijwel niets" opgeleverd. Volgens woordvoerder Dmitri Peskov toonde de bijeenkomst aan hoe zinloos het is om te praten over vrede in Oekraïne zonder Rusland erbij te betrekken.

1 uur geleden
Oekraïne waarschuwt voor meer elektriciteitsproblemen

KYIV (ANP/AFP) - Oekraïners moeten de komende weken rekening houden met meer geplande stroomuitval en black-outs, waarschuwt netbeheerder Ukrenergo. Er wordt spaarzaam omgegaan met de beschikbare elektriciteit, omdat er tekorten zijn als gevolg van door Rusland veroorzaakte schade aan het stroomnet.

1 uur geleden
BBC: Griekse kustwacht gooide mensen overboord

ATHENE (ANP) - De Griekse kustwacht is direct verantwoordelijk voor de dood van meer dan veertig migranten, concludeert de Britse omroep BBC op basis van getuigen. De kustwacht zou onder meer negen mensen opzettelijk overboord in het water hebben gegooid.

2 uur geleden