Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Frontex onderschepte in 2021 weer meer illegale migranten

Frontex onderschepte in 2021 weer meer illegale migranten

BRUSSEL (ANP) - De Europese grens- en kustwacht Frontex heeft vorig jaar bijna 200.000 mensen betrapt op het illegaal de grenzen van de EU oversteken, een recordaantal sinds 2017, meldt het EU-agentschap. Vooral migranten uit Syrië, Tunesië, Marokko, Algerije en Afghanistan probeerden illegaal de Europese Unie binnen te komen.

Het aantal door Frontex ontdekte illegale grensoverschrijdingen nam vorig jaar toe met 57 procent ten opzichte van het eerste coronajaar 2020, waarin wereldwijd grenzen tijdelijk dichtgingen en veel reisbeperkingen golden. Maar ten opzichte van 2019 gaat het nog altijd over een groei van 36 procent, aldus het agentschap.

De hogere cijfers worden volgens Frontex niet alleen veroorzaakt door versoepelde coronamaatregelen maar ook door de crisis aan de Belarussische grens met Polen, Litouwen en Letland. Volgens de Europese Unie liet de Belarussische leider Aleksandr Loekasjenko in 2021 duizenden asielzoekers uit vooral het Midden-Oosten en Afghanistan per vliegtuig naar zijn land komen en werden ze daarna naar de grenzen met de drie EU-landen gestuurd om er illegaal over te steken. Dit zou Loekasjenko doen uit wraak om sancties die de EU oplegde na het gewelddadig neerslaan van protesten.

De populairste manier om de EU binnen te komen blijft de route per boot over de centrale Middellandse Zee. Frontex onderschepte op die route in 2021 meer dan 65.000 illegale migranten, ongeveer een derde van het totaal, en 83 procent meer dan vorig jaar.

Meer uit Buitenland

Schikking producers Rust en nabestaanden cameravrouw goedgekeurd

SANTA FE (ANP) - Een rechter in New Mexico heeft de schikking tussen de familie van de overleden cameravrouw Halyna Hutchins en de producenten van de western Rust goedgekeurd. Er zijn geen financiële details bekendgemaakt.

2 uur geleden
Wagner-huurlingen vrijwel weg uit veroverd Bachmoet

BACHMOET (ANP/DPA) - Het Russische huurlingenleger Wagner heeft zijn aangekondigde terugtrekking uit de veroverde Oost-Oekraïense stad Bachmoet praktisch voltooid, meldt Wagner-baas Jevgeni Prigozjin. Van de Wagner-eenheden heeft 99 procent de stad verlaten. Alle posities zijn overgedragen aan het Russische ministerie van Defensie. Bachmoet was maandenlang het brandpunt van de Russische strijd om Oekraïens gebied.

3 uur geleden
Treinongeval in India maakt honderden slachtoffers

BALASORE (ANP/RTR/AFP) - Bij een ongeval tussen twee sneltreinen in het oosten van India zijn honderden slachtoffers gevallen. Het gaat voor zover bekend om vijftig tot tachtig doden, hoewel sommige Indiase media melden dat er inmiddels ruim 120 lichamen zouden zijn geborgen. Verder zouden er meer dan 850 gewonden zijn.

5 uur geleden
Pence niet vervolgd om geheime documenten in zijn huis

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Amerikaanse oud-vicepresident Mike Pence wordt niet vervolgd voor de geheime documenten die bij hem thuis werden gevonden. Het onderzoek naar de politicus is afgesloten, bevestigt het ministerie van Justitie na berichtgeving van onder meer CNN.

7 uur geleden
Ex-premier Johnson omzeilt regering en overhandigt appjes

LONDEN (ANP/DPA) - De Britse ex-premier Boris Johnson heeft besloten zijn appjes over de aanpak van de coronapandemie te overhandigen aan de commissie die het omstreden coronabeleid van zijn voormalige regering onderzoekt. Johnson gaat op die manier de confrontatie aan met de huidige regering van Conservatieven van partijgenoot Rishi Sunak.

7 uur geleden
Iran laat nog eens drie gevangen Europeanen vrij

BRUSSEL (ANP/RTR/BELGA) - Iran heeft nog eens drie gevangen Europeanen vrijgelaten. Het gaat om twee Oostenrijkers en een Deen. Zij reizen via Oman naar België, zo heeft de Belgische premier Alexander De Croo bekendgemaakt.

9 uur geleden
Ophef in België na bekendmaking namen Reuzegommers

BRUSSEL (ANP/BELGA) - In België is opnieuw ophef ontstaan rond de fatale ontgroening van Sanda Dia door de studentenvereniging Reuzegom. Namen van meerdere leden gaan rond. Die worden gedeeld door mensen die het niet eens zijn met de straffen in de zaak. Onder andere een populaire youtuber met ruim een half miljoen abonnees deelde persoonlijke gegevens.

10 uur geleden