Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Frituurders: door olietekort verhoging prijzen onvermijdelijk

Frituurders: door olietekort verhoging prijzen onvermijdelijk

VELDHOVEN (ANP) - Nu er een tekort aan zonnebloemolie ontstaat en de prijzen van andere oliën daardoor toenemen, wordt het bijna onvermijdelijk dat snackbars en cafetaria hun prijzen stevig zullen verhogen. Dat zegt directeur Frans van Rooij van branchevereniging ProFri. "Je hoeft niet in zonnebloemolie te frituren, er zijn veel alternatieven. Maar die worden ook duurder als heel veel bedrijven daar ook naar kijken."

De frituurbranche heeft al last van de stijgende energieprijzen waardoor het bereiden van eten veel duurder is. Daarnaast werd plantaardige olie al langer duurder. "Dat wordt ook bijgemengd bij benzine en kerosine, dus de vraag ligt al langer hoger." Verder is het niet alleen de frituurolie die duurder wordt, maar ook bijvoorbeeld de sauzen omdat de makers daarvan ook niet meer aan zonnebloemolie kunnen komen."

Een belangrijke reden voor de stijgende prijzen is volgens Van Rooij ook hamstergedrag. "Niet alleen mensen in de supermarkt hamsteren, maar ook allerlei bedrijven proberen zoveel mogelijk zonnebloemolie veilig te stellen."

Zonnebloemolie is doorgaans maar een van de plantaardige oliën die gebruikt wordt om in te frituren, daarnaast is ook rundervet nog altijd een deel van de mix, met name in het zuiden van het land. Voor de kwaliteit van de gefrituurde friet en snacks maakt het dan ook niet uit als er een andere mix van oliën en vetten wordt gebruikt, aldus Van Rooij.

Meer uit Financieel

Nieuwste iPhone kan erg heet worden, Apple werkt aan oplossing

CUPERTINO (ANP/BLOOMBERG) - De nieuwste iPhone kan in de eerste dagen na aanschaf erg heet worden vanwege een bug in de nieuwste iOS 17-software en de overuren die het apparaat dan moet maken voor het updaten van apps. Dat heeft Apple toegegeven na klachten van gebruikers dat hun iPhone 15 Pro soms te warm werd om aan te raken. Het Amerikaanse concern zegt binnenkort met oplossingen te komen. Gebruikers zouden niet bang hoeven te zijn dat hun telefoon schade ondervindt.

1 uur geleden
Makelaars: 55.000 woningzoekers op Open Huizen Dag

NIEUWEGEIN (ANP) - Ongeveer 55.000 geïnteresseerde woningzoekers hebben zaterdag meegedaan aan de Open Huizen Dag. Dat laat makelaarsorganisatie NVM weten. In totaal konden ongeveer 9000 deelnemende huizen tussen 11.00 en 15.00 uur bezichtigd worden zonder een afspraak te maken.

17 uur geleden
Maandenlange staking truckers langs Duitse snelweg voorbij

FRANKFURT (ANP/DPA) - Een maandenlange staking van voornamelijk vrachtwagenchauffeurs uit Georgië en Oezbekistan op een parkeerterrein langs een Duitse snelweg is voorbij. De truckers hadden ruim twee maanden geleden het werk neergelegd op een parkeerterrein van een pompstation bij Gräfenhausen ten zuiden van Frankfurt, omdat ze niet kregen uitbetaald door hun Poolse werkgever.

20 uur geleden
Oliebedrijf BP ziet in korte tijd opnieuw topbestuurder opstappen

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Het grote Britse olie- en gasconcern BP ziet binnen enkele weken opnieuw een topbestuurder vertrekken. Nu gaat het om het hoofd van de Amerikaanse activiteiten van BP die weggaat. Eerder deze maand stapte al topman Bernard Looney onverwacht op vanwege relaties met collega's bij BP in het verleden.

21 uur geleden
Turkse minister reist naar Europa voor buitenlandse investeringen

ANKARA (ANP/BLOOMBERG) - De Turkse minister van Financiën Mehmet Simsek gaat naar Europa om te praten met internationale investeerders over meer buitenlandse investeringen in Turkije. Hij zal komende week een bijeenkomst in Londen bijwonen die wordt georganiseerd door de grote banken Citigroup en Bank of America en later in de maand dan praten met investeerders in Parijs.

22 uur geleden
Lobbygroep Italiaans bedrijfsleven somber over economie

ROME (ANP/BLOOMBERG) - De grootste bedrijfslobbygroep van Italië is somber gesteld over de economie voor de rest van dit jaar. Volgens Confindustria is er zwakte in de industrie en dienstensector en zorgen de renteverhogingen door de Europese Centrale Bank (ECB) en stijgende energiekosten voor tegenwind.

23 uur geleden
Topbestuurders Ford en GM boos over uitbreiding autostaking

DETROIT (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De hoogste bestuurders van de Amerikaanse autobedrijven Ford Motor en General Motors (GM) zijn boos op autovakbond UAW nu een grote staking is uitgebreid. Vrijdag werd bekend dat nog meer werknemers van autofabrieken van Ford en GM in de Verenigde Staten het werk neerleggen. De staking is inmiddels de derde week ingegaan en er lijkt geen einde in zicht.

1 dag geleden