Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

FrieslandCampina schrapt circa 1000 banen vanwege coronacrisis

FrieslandCampina schrapt circa 1000 banen vanwege coronacrisis

AMERSFOORT (ANP) - Zuivelconcern FrieslandCampina schrapt circa 1000 banen vanwege de coronacrisis. Vooral in Nederland, België en Duitsland gaan arbeidsplaatsen verloren. Volgens de onderneming raakt de viruspandemie de resultaten en is daarom besloten om besparingsmaatregelen, die anders de komende jaren hadden plaatsgevonden, nu al in gang te zetten.

Volgens topman Hein Schumacher is het bedrijf door de crisis in een "perfecte storm" beland. Zo zijn de melk- en zuivelprijzen direct na het uitbreken van de coronapandemie in maart en april drastisch gedaald. Tegenslagen als de gesloten grens tussen Hongkong en China en het wegvallen van omzet voor de levering aan horeca en cateraars, drukken ook zwaar op het concern. Daarbij staan de winstmarges in Nederland, België en Duitsland onder druk.

Om dit op te vangen wil FrieslandCampina de kosten structureel verlagen. Zowel in de productie als bij managementlagen zullen er minder mensen nodig zijn. Mogelijk worden er ook fabrieken gesloten. Eerder dit jaar besloot FrieslandCampina al om zijn kaasfabriek in het Noord-Brabantse Rijkevoort dicht te doen. Waar mogelijk zal het banenverlies worden opgevangen door natuurlijk verloop, herplaatsing en het niet invullen van vacatures. Maar gedwongen ontslagen worden niet uitgesloten.

Grote zorgen

Voor vakbond FNV komt de reorganisatie onverwacht. "Ik had dit niet zien aankomen", zegt FNV-bestuurder Ron Vos die regelmatig contact heeft met de ondernemingsraad van het concern. Toch begrijpt Vos dat er ingegrepen moet worden. "Door de coronacrisis zijn we niet allemaal minder melk gaan drinken. Maar bij FrieslandCampina wordt het geld niet verdiend met pakken melk. Ze moeten het meer hebben van bijvoorbeeld babymelkpoeder en levering aan de horeca. Daar gaat het nu slechter mee."

CNV laat weten dat de aankondiging tot grote zorgen heeft geleid. "Iedereen vraagt zich nu af voor welke locaties deze reorganisatie gevolgen gaat hebben", zegt onderhandelaar Henk Jongsma van de bond. "FrieslandCampina wil nu versneld plannen doorvoeren, maar die zijn zeer ingrijpend. We willen daar snel een goed gesprek over, voordat er overhaast van alles wordt doorgedrukt."

Geen langetermijnbonussen

Het bedrijf heeft verder laten weten dat er voor het jaar 2020 ook geen langetermijnbonussen uitgedeeld worden aan het senior management, om bij te dragen aan de kostenbesparingen. Voor aangesloten melkveehouders verandert er niets. Het concern zal gewoon dezelfde hoeveelheid melk blijven afnemen.

FrieslandCampina heeft vestigingen in 36 landen en biedt werk aan ongeveer 24.000 medewerkers. In Nederland telt de onderneming verspreid over circa 25 vestigingen bijna 8000 werknemers, in buurlanden België en Duitsland gaat het om ruim 1300 en bijna 1500 mensen.

Meer uit Financieel

Brussel vraagt techbedrijven aan te merken wat met AI is gemaakt

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie vraagt internetbedrijven om met onmiddellijke ingang te vermelden of een foto, filmpje of tekst met kunstmatige intelligentie (AI) is gemaakt. Zij wil die afspraak opnemen in de vrijwillige gedragscode waaraan bijvoorbeeld Google en Meta zich houden. Dat kan "meteen", zegt verantwoordelijk Eurocommissaris Vera Jourova, terwijl officiële Europese regels pas na de zomer ingaan.

22 minuten geleden
Kleine winst voor AEX, Viaplay keldert na waarschuwing

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging maandag licht vooruit. Beleggers deden het rustig aan na de stevige winsten van vrijdag. Nu het gevaar voor wanbetaling door de Verenigde Staten is geweken, wordt op de beursvloeren vooral uitgekeken naar de rentebesluiten van de Amerikaanse en Europese centrale banken later deze maand.

40 minuten geleden
Voor het eerst meer energie uit zonnepanelen dan uit biomassa

DEN HAAG (ANP) - In mei is voor het eerst meer energie geproduceerd door zonnepanelen dan uit biomassa. Dat was in Nederland nog nooit gebeurd, meldt energieopwek.nl, dat de duurzame energieproductie continu volgt. Van de totale hoeveelheid hernieuwbare energie die de afgelopen maand werd opgewekt, kwam 39 procent van zonnepanelen.

1 uur geleden
De Hypotheker: hypotheekrente voor langere duur zakt dit jaar nog

CAPELLE AAN DEN IJSSEL (ANP) - De rentes op hypotheken van langere duur gaan nog dit jaar zakken. Dat verwacht adviseur De Hypotheker althans. Het idee is dat door de aanhoudende renteverhogingen van instituten zoals de Europese Centrale Bank (ECB) de inflatie en economische groei afzwakken, waardoor ook de rentes tegen het einde van het jaar weer omlaag kunnen.

1 uur geleden
Analisten: opsplitsen moederbedrijf Thuisbezorgd.nl dringend nodig

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - Een opsplitsing van maaltijdbezorger Just Eat Takeaway is "dringend nodig" en zou de koers van het aandeel een flinke impuls kunnen geven. Dat schrijven analisten van de Amerikaanse zakenbank Citi in een rapport over het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl.

1 uur geleden
Duitse export stijgt in april, maar krachtig herstel blijft uit

WIESBADEN (ANP) - De export van Duitsland is in april weer gestegen na de forse daling in maart. Het herstel van de uitvoer van de grootste economie van de eurozone en de belangrijkste handelspartner van Nederland lijkt goed nieuws, maar is volgens ING-hoofdeconoom Carsten Brzeski te zwak om echt voor opluchting te zorgen. Ook zijn er volgens hem zeer weinig tekenen van een sterker herstel in de komende maanden.

2 uur geleden
Topman AF-KLM: kijken naar vervanging meer oudere toestellen

ISTANBUL (ANP) - Air France-KLM wil nog meer verouderde toestellen voor de langere afstand gaan vervangen door brandstofzuinigere vliegtuigen nu de luchtvaart sterk herstel laat zien van de coronacrisis en er weer veel meer vraag is naar reizen. Dat heeft topman Ben Smith van de Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie gezegd tegen persbureau Bloomberg op de jaarlijkse vergadering van brancheorganisatie IATA in de Turkse stad Istanbul.

2 uur geleden