Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

FrieslandCampina boekt minder winst op kindervoeding voor Azië

FrieslandCampina boekt minder winst op kindervoeding voor Azië

AMERSFOORT (ANP) - FrieslandCampina heeft het afgelopen half jaar minder winst geboekt. Het zuivelconcern wijst op moeilijke omstandigheden op de Aziatische markt voor kindervoeding door dalende geboortecijfers en toegenomen lokale concurrentie. Daarnaast moest FrieslandCampina 57 miljoen euro apart zetten vanwege een rechtszaak in Thailand.

FrieslandCampina is het oneens met de uitspraak van de rechtbank in Thailand en gaat hiertegen in beroep. Dat hoger beroep gaat minstens een jaar en mogelijk twee jaar duren, verwacht topman Hein Schumacher. FrieslandCampina zou bij een klant in het Aziatische land tussen 2009 en 2019 te veel kosten in rekening hebben gebracht. De relatie tussen het zuivelconcern en die klant eindigde in 2019. Volgens de zuivelonderneming heeft de klant achteraf geklaagd over de voorwaarden van contracten die in de loop van de jaren met goedkeuring van beide kanten werden verlengd.

Doordat de Aziatische kindervoedingsmarkt krimpt, verwacht FrieslandCampina daar ook de komende jaren minder winst te gaan boeken. Het bedrijf wijst op dalende geboortecijfers tot 20 procent in belangrijke markten als Indonesië en China, ook vanwege de coronapandemie. Om het huidige marktaandeel te behouden, moet FrieslandCampina meer investeren in marketing, waardoor de winstgevendheid daalt.

Concurrentie

Het zuivelbedrijf heeft ook last van toegenomen concurrentie van lokale spelers in China en de aanhoudende sluiting van de grens tussen Hongkong en China. Daardoor kon FrieslandCampina de afgelopen periode niets verkopen in Hongkong. Samen met toegenomen grondstofprijzen resulteerde dat in een sterke daling van het resultaat van het bedrijfsonderdeel dat onder meer kindervoeding produceert. "We kunnen niet blijven steunen op de kindervoedingsgoudmijn in China", zei Schumacher in een toelichting op de cijfers.

Eind vorig jaar werd bekend dat het bedrijf zo'n duizend banen zou schrappen om kosten te besparen. FrieslandCampina verwacht die doelstelling voor het einde van 2021 te halen. Ten opzichte van een jaar geleden zijn er zo'n 700 arbeidsplaatsen komen te vervallen.

Interim-uitkering

De omzet van FrieslandCampina daalde in het eerste halfjaar van 2021 met bijna 2 procent naar 5,5 miljard euro. Onder de streep bleef een winst over van 62 miljoen euro, bijna 43 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

Door het achterblijvende resultaat in de eerste helft van 2021 gaat FrieslandCampina aangesloten melkveehouders geen interim-uitkering betalen. Over dezelfde periode vorig jaar kregen boeren die lid zijn van de coöperatie nog 0,22 euro per 100 kilo melk, exclusief btw. De melkprijs steeg wel met bijna 2 procent ten opzichte van vorig jaar door een toegenomen vraag op de wereldmarkt.

Meer uit Financieel

Sportauto 911 viert 60e verjaardag, feest bij Porsche Gelderland

HETEREN (ANP) - De Porsche 911 viert dit jaar zijn 60e verjaardag. Om dit te vieren organiseert Porsche Centrum Gelderland, een van de grootste dealers van het merk in Nederland, dit weekend een expositie met "de meest unieke exemplaren" ooit gebouwd. "Een verzameling die in ons land nog nooit is vertoond", zegt Porschedealer Mark Wegh.

1 uur geleden
Optimisme op Wall Street na schuldendeal en banenrapport

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met aanzienlijke winsten geëindigd. Het optimisme kreeg de overhand nadat ook de Senaat had ingestemd met het verhogen van het schuldenplafond voor de federale overheid van de Verenigde Staten, waarmee betalingsproblemen voor de grootmacht zijn afgewend. Sportmerk Lululemon maakte indruk met kwartaalcijfers en won fors aan waarde.

11 uur geleden
Witte Huis: Biden kan schuldendeal zaterdag ondertekenen

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Joe Biden ondertekent mogelijk zaterdag al het wetsvoorstel dat de verhoging van het schuldenplafond regelt, meldt een regeringswoordvoerster. Nu ook de Senaat heeft ingestemd met een ruimere limiet, moeten Amerikaanse parlementariërs de laatste details van het voorstel uitwerken. Zodra dat is gebeurd, kan Biden er volgens het Witte Huis vrijwel direct zijn handtekening onder zetten.

12 uur geleden
Zomer vol stakingen van beveiligers op Britse luchthaven Heathrow

LONDEN (ANP/RTR) - Reizigers die deze zomer naar Londen vliegen, krijgen mogelijk te maken met chaos. Ruim 2000 beveiligers op luchthaven Heathrow zijn van plan in het hoogseizoen meerdere dagen te gaan staken, maakte vakbond Unite bekend.

13 uur geleden
Bloomberg: 3M mikt op miljardenschikking in VS om PFAS

SAINT PAUL (ANP/BLOOMBERG) - Industrieel conglomeraat 3M treft mogelijk een schikking van 10 miljard dollar (9,3 miljard euro) met een aantal Amerikaanse steden vanwege vervuiling met PFAS. Daarover hebben de partijen een voorlopig akkoord gesloten, schrijft Bloomberg op basis van ingewijden.

13 uur geleden
Amsterdamse aandelenbeurs met winst weekend in na schuldendeal VS

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is met een aanzienlijke winst het weekend in gegaan. Beleggers verwerkten onder andere het akkoord dat senatoren in de Verenigde Staten gaven voor de verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond, waarmee betalingsproblemen voor de grootmacht zijn afgewend.

15 uur geleden
Sportmerk Lululemon grote winnaar op positief Wall Street

NEW YORK (ANP) - Lululemon is vrijdag hard gestegen bij de opening van de beurzen in New York. De Canadees-Amerikaanse sportkledingfabrikant, onder andere bekend van yogaleggings, lijkt geen last te hebben van de hoge inflatie en zag de verkopen in het afgelopen kwartaal sterk toenemen. Ook gaf het sportmerk positieve verwachtingen af voor huidige kwartaal en werden de omzet- en winstverwachtingen voor het hele boekjaar verhoogd. Het aandeel werd beloond met een koerswinst van 15 procent. Branchegenoot Nike ging mee omhoog en won 3 procent.

17 uur geleden