Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Friese Staten voor gelijkstellen Fries aan Nederlands

Friese Staten voor gelijkstellen Fries aan Nederlands

LEEUWARDEN (ANP) - De voltallige Friese Provinciale Staten hebben voor een motie gestemd waarin het college wordt opgeroepen er alles aan te doen om het Fries gelijk te stellen aan het Nederlands. "Het Nederlands is ook gebaat bij betere beheersing van het Fries door Friezen", zei voorzitter van het Statencomité Frysk Attje Meekma (CDA).

Het Statencomité wil dat er meer wordt ingezet op goed Friestalig onderwijs en de Friese cultuur. Door het aannemen van de motie moet dit comité nu een plan gaan opstellen om dit voor de lange termijn te borgen. "We streven ernaar om een tweetalige provincie te worden, waar het Fries en het Nederlands overal op dezelfde manier gebruikt kunnen worden", aldus Meekma.

PVV'er Harrie Graansma stemde voor, maar hij had liever gezien dat er meer naar de korte termijn wordt gekeken en dat er wat harder wordt ingegrepen. "Friestalig onderwijs moet nu al gegeven worden, maar dat gebeurt op veel scholen niet of het onderwijs is onder de maat. Daar moeten we op gaan handhaven." Gedeputeerde Eke Folkerts (BBB) zei dat dit de taak is van de onderwijsinspectie, waar Folkerts regelmatig mee overlegd. "Dan moeten we daar meer daadkracht tonen", zei Graansma.

In een bevlogen toespraak zei FNP-Statenlid Sita Land-Dotinga dat zij wil dat Friezen zich niet schamen voor hun Friese accent of dat ze Fries praten. "Daar moeten we trots op zijn." Ze vertelde daarop een anekdote dat haar grootvader haar Fries op jonge leeftijd al corrigeerde zodat er geen Nederlandse woorden inslopen. Volgens Land-Dotinga helpt het dat de Staten unaniem voor hebben gestemd. Daarnaast werd ook de samenwerking met Friese Tweede Kamerleden genoemd als een belangrijke stap in het onder de aandacht brengen van het Fries.

Meer uit Politiek

Slob benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' bij kanaaldrama Overijssel

ZWOLLE (ANP) - Oud-minister van Onderwijs Arie Slob (ChristenUnie) is benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' voor het zogeheten drama rond het Kanaal Almelo-De Haandrik in Overijssel. In die rol moet Slob beslissen over gevallen waarbij de provincie en bewoners het onderling niet eens zijn geworden over een vergoeding voor schade die het gevolg is van werkzaamheden aan het kanaal.

14 uur geleden
Kamer boos over mogelijk versoepelde stikstofregels Schiphol

DEN HAAG (ANP) - Partijen in de Tweede Kamer reageren boos op mogelijk versoepelde stikstofregels voor Schiphol. Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) heeft volgens NRC de regels zo afgezwakt dat de luchthaven vorig jaar makkelijker een natuurvergunning kon krijgen, waardoor het aantal vluchten niet omlaag hoefde.

1 dag geleden
Belastingambtenaren hebben 'ruime gelegenheid' om te lekken

DEN HAAG (ANP) - Bij de Belastingdienst bestaat een "ruime gelegenheid" om vertrouwelijke informatie door te spelen aan criminelen. Dat staat in een onderzoek dat demissionair staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën vorige week met de Tweede Kamer heeft gedeeld. Het zicht op corruptie is "minimaal", onder meer omdat weinig wordt bijgehouden wie wat deelt.

2 dagen geleden
Twintig partijen doen mee aan Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Twintig partijen mogen meedoen aan de Nederlandse verkiezingen voor het Europees Parlement op 6 juni. Hun aanmeldingen zijn maandag goedgekeurd door de Kiesraad.

2 dagen geleden
Minister wil regeling compensatie beroepsziekten verbeteren

DEN HAAG (ANP) - Het aantal slachtoffers van ernstige beroepsziekten dat zich meldt voor compensatie blijft achter bij de verwachtingen. Dat vindt demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken "zorgelijk". Ze wil de regeling onder meer makkelijker maken voor slachtoffers.

2 dagen geleden
Dassen (Volt) aan VVD en NSC: ga niet met Wilders in zee

APELDOORN (ANP) - Door te praten met de PVV over het vormen van een kabinet, maken VVD en NSC volgens Volt-leider Laurens Dassen "normaal wat in een democratie nooit normaal zou mogen zijn". Dat zegt hij op het Volt-congres in Apeldoorn. "Doe. Het. Niet" is Dassens oproep aan VVD-voorvrouw Dilan Yeşilgöz en Pieter Omtzigt (NSC).

3 dagen geleden
Premier Rutte feliciteert koning Willem-Alexander

DEN HAAG (ANP) - In een bericht op X heeft premier Mark Rutte koning Willem-Alexander gefeliciteerd met zijn 57e verjaardag. "Ik wens hem en zijn familie een mooie, feestelijke dag toe in Emmen", schrijft Rutte.

4 dagen geleden